Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 10:58 1 539 4

Вулканичен остров се сформира след изригване в Тихия океан (ВИДЕО)

  • вулкан-
  • вулканичен остров-
  • япония-
  • тихия океан

Новообразуваният остров с размер от 100 метра в диаметър

Вулканичен остров се сформира след изригване в Тихия океан (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Вулканично изригване в района на японския остров Иво Джима (Иото) в Тихия океан е довело до формирането на ново образувание с кръгла форма и диаметър около 100 метра, предаде ТАСС, като цитира експерти от Института за изследване на земетресенията към Токийския университет. Той се намира на повече от 1000 км от столицата Токио, пояснява БТА.

Активността на подводния вулкан е засечена от въздуха на 30 октомври. На видеоматериали и снимки се виждат множество експлозии, които възникват при пряк контакт на гореща магма с вода. В резултат на изригването изплуват скали с големина няколко метра.

Изследователите смятат, че изхвърлените на повърхността скали са образували нов остров. Кратерът на вулкана не се вижда на повърхността, а заобикалящата го водна площ е покрита с пемза. В този район и преди са регистрирани изригвания на подводни вулкани.

Самият остров Иво Джима, на който е проведена битка по време на Втората световна война, е вулканичен.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде

    0 0 Отговор
    бързайте да забиете българското знаме там :)

    Коментиран от #2

  • 2 Злати Минкова

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хайде":

    Да, фалшив патриотизъм. Държава на 100 години, но със самочувствие като за 20-вековна. Националният ни празник е руски, азбуката ни е руска. Понякога спирам и се замислям аз в България ли живея или в някоя руска провинция.

    Коментиран от #3

  • 3 патето Яки

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Злати Минкова":

    Марш в Япония при Яко Шиба.
  • 4 Гретето от Тумберг

    2 0 Отговор
    Япония веднага да плати вредните емисии, които се изхвърлени в атмосферата. Убивате земята!