Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 10:05 2 054 7

Рецепта на деня: Сладкиш с полента и Лимончело

  • сладкиш-
  • десерт-
  • полента-
  • лимончело-
  • лимони-
  • какво да сготвя

Свеж лимонов десерт

Рецепта на деня: Сладкиш с полента и Лимончело - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 100 г царевичен грис (полента)
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер
  • 225 г захар
  • 225 г масло
  • 3 големи яйца
  • 6 с.л. ликьор Лимончело
  • 3 големи органични лимони, настъргана кора
  • За сиропа:
  • 2 лимона, сок
  • 3 с.л. захар
  • 3 с.л. ликьор Лимончело

За сервиране:

  • заквасена сметана
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  • Намажете с масло дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20 см) и постелете хартия за печене на дъното.
  • В купа сипете нарязаното на кубчета масло със стайна температура и захарта. Разбийте с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете полентата, бадемовото брашно и бакпулвера. Разбийте отново. Добавете 2/3 от фино настърганата лимонова кора, добавете лимончело и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност.
  • Пресипете сместа във формата и я изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста. Оставете сладкиша да изстине във формата за 10 минути. След това го извадете, отстранете хартията за печене от дъното му и го охладете напълно върху решетка.
  • За сиропа сипете лимоновия сок, лимончелото и захарта в тенджерка. Оставете сместа да кипне и разбъркайте докато захарта се разтопи.
  • Поставете сладкиша върху поднос и го надупчете с помощта на дървено шишче. Залейте сладкиша със сиропа, лъжица по лъжица. Оставете сиропа да попие. Поръсете с пудра захар и останалата настъргана лимонова кора, пише 24kitchen.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз не българин

    3 0 Отговор
    първо преведете на български какво е полента и лимончело и после ще готвим…
  • 2 Лимонка

    2 0 Отговор
    Такива калорични кексове е по-добре да се избягват и да се мине на диета за известно време.
  • 3 Идън

    3 0 Отговор
    Полента е качамак - не е царевичното брашно или грис. Polenta се ПРАВИ от Farina Si Mais- царевично брашно.
  • 4 Пичагата 69

    0 0 Отговор
    нов сос с трюфел
    За 2 порции.

    За тестото:

    200 г бяло брашно
    1/4 чаена лъжица сол
    около 100 мл вода, със стайна температура
    За соса:

    2 супени лъжици зехтин
    2 големи скилидки чесън, обелени и смачкани с плоската страна на ножа
    100 мл животинска сметана
    50-100 мл от водата, в която се вари пастата
    20 г прясно настърган пармезан + допълнително за сервиране
    сол и прясно смлян черен пипер
    фино нарязан или настърган пресен трюфел1 или 1-2 чаени лъжици паста от трюфели или трюфелово олио
  • 5 Пичагата 69

    0 0 Отговор
    Пичи в чесново-сметанов сос с трюфел
    Пичи в сметаново-чеснов сос с трюфел
    За 2 порции.

    За тестото:

    200 г бяло брашно
    1/4 чаена лъжица сол
    около 100 мл вода, със стайна температура
    За соса:

    2 супени лъжици зехтин
    2 големи скилидки чесън, обелени и смачкани с плоската страна на ножа
    100 мл животинска сметана
    50-100 мл от водата, в която се вари пастата
    20 г прясно настърган пармезан + допълнително за сервиране
    сол и прясно смлян черен пипер
    фино нарязан или настърган пресен трюфел1 или 1-2 чаени лъжици паста от трюфели или трюфелово олио
  • 6 ха ха

    3 0 Отговор
    До коментар 1.... Полентата е италианския качамак,но българския си е по-хубав, а лимончелото е ликьор от лимони защото в Италия има много.Но нашата вишновка е много по-хубава.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.