Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 15:58 933 16

Музиката има способността да облекчи болката

  • музика-
  • слушане на музика-
  • болка-
  • облекчаване-
  • болкоуспокояващо

Учени установиха, че любимата ни музика облекчава болките

Музиката има способността да облекчи болката  - 1
Снимка: Shutterstock

Слушането на музика е възможен способ да се облекчи болката при хипоалгезия без медикаменти. За най-голям ефект се препоръчва слушането на позната, любима музика. Емоционалният отговор към музиката се оказва съществен в определяне на ефекта ѝ за намаляването на болката, пише puls.bg.

Научно изследване, публикувано в сп. Frontiers, разглежда начините, по които музиката работи за облекчаването на умерена болка. Анализирана е болката при реакция на топлинен стимул върху предмишницата. Музиката може да има действителен ефект за облекчаване на болката, но значение оказва връзката на слушащия и музиката.

Когато при болка се слуша непозната, чужда музика, облекчението на болката е значително по-слабо. Важно е музиката да е добре позната и да предизвиква емоционален отговор у слушателя, за да може максимално да се намали чувствителността към паренето.

Има значение и какъв точно е емоционалният отговор към музиката. Оказва се, че не винаги положителните, щастливи и енергични мелодии са най-доброто решение за намаляване на болката. В някои случаи музиката е най-успешна при намаляването на болката, когато е трогателна и тъжна. Научното изследване не дава конкретно обяснение за този феномен, но се спори, че той има връзка с тенденцията у хората да изпитваме по-силно отрицателните, „сърцераздирателни“ емоции.

Слушането на музика може да подобри психичното ни здраве. Да си пуснем любима мелодия в повечето случаи помага за повдигането на настроението, или пък действа като отдушник за натрупани отрицателни емоции като гняв и стрес.

Сочи се, че музиката помага и за концентрацията, като резултати от проведени изследвания сочат, че с помощта на класическа музика мозъкът може по-добре да възприема нова информация. Освен с концентрацията и паметта, музиката спомага и за качеството на съня.

След тежък ден слушането на любима музика може да намали не само болката, ами и натрупания стрес и тревожност. Освен, че директно влияе на мозъка, музиката има значителни ефекти върху сърдечно-съдовата функция. Открито е, че по време на кардио упражнения като тичане или каране на колело издръжливостта е по-висока при слушане на музика.

След физическо натоварване музиката спомага и за възстановяването на нивата на кръвно налягане и пулс. Тези, които са пострадали от инфаркт или инсулт, изпитват облекчение на симптомите си, когато слушат любима музикална мелодия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    1 1 Отговор
    Хипоалгезия означава намалена чувствителност към болезнени стимули. Хопоалгезия може да се дължи на анестезия, опиати (морфин, кодеин), диабет, аналгетици, страх индуцирана хипоалгезия, наследствени невропатии (CIPA-вродена нечувствителност към болка или наследствена сензорна и автономна невропатия тип IV), синдром на Смит-Мадженис, хипертония, хипотермия и др.
  • 2 Пич

    1 1 Отговор
    Тези Колумбивци преоткриват топлата вода и колелото ! Това важи не само за музиката! Болката могат да отнемат и аромати , масажи , кристали , самовнушение , определени животни , красиви природни картини , хубав секс , и още , и още..... Евалата на хасковските австралийчета от Каспичан !!!

    Коментиран от #5

  • 3 Пешо Кюстендилецо

    1 1 Отговор
    Мене като ме боли тиквата треснем един аналгин и си пущим баце Миле и на втората, максимум до третата песен ми мине.

    Коментиран от #4

  • 4 А бре...

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо Кюстендилецо":

    А витамин " Р " не си ли сипваш две - три дози ? Или , не варите домашни лекарства ?!
  • 5 Тая на снимката

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    има нужда от масажиране(има и какво), веднага ще хвърли слушалките.
  • 6 Соваж бейби

    3 1 Отговор
    Чак да облекчи болката не мисля ако физическа де ,боли те зъб само зъболекър и амоксициклин помага другото е лъжа .Ако иска и S C H да дойде да ми пее лично в къщи ,за душевни болки е друго обаче ако човек попадне на някой депресивна песен и видео така ще те мотивира че ще плачеш и ще пиеш цяла вечер може и други бели д направиш.Чалгата е психически тормоз,а хубавата музика е настроение и релаксация,медитация там друга работа и звуци на инструменти които имат влияние.Мой съвет ако ви боли нещо запишете си час за истински доктор/разни медиуми ,билки.... не помага/ другото е лъжа.

    Коментиран от #7

  • 7 Пич

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    И сте права , и , не сте права! Откакто преди години се запознах с плацебо ефекта , съм излекувал купища болки и други временни неразположения , с витамин " В " ! Единственото , което казвах е , че това са лекарства точно за този проблем , донесени с много връзки " от чужбина " ! Колко благодарности съм получил , и колко изказвания от сорта - ...виж какво правят хората..." съм чул ! На нашенеца , като му кажеш , че нещо е от чужбина...... Разбира се , за сериозните заболявания сте напълно права!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    Моето плацебо е контакта с природата ,предимно океана когато се приберем в къщи и изпадам духовна мъка лекувам я за щастие има така малко но предимно природа до следващия път .И любими питиета ,морски дарове ,бифтек ,кафе ,медитация и любимата ми музика.Усещам прилив на енергия и зареждане .Явно живеете в голям пренаселен град и много бетон затова си мислите че ви пимагат тези неща явно действа с някъкви сигнали в мозъка не съм пробвала.Нямам време за депресия чета ,търся си хоби нов чалендж стреса го лекувам пак с медитация като ламите от година на година ставам все по голям нещо като непукист само че към стрес ,не подавам така да се изнервям или да трупам негативи от хората на ниво не чувам и не виждам пазя си нервите .

    Коментиран от #10

  • 9 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    не си играй с плацебо ефекта. Прави се само под лекарски контрол, с установена диагноза и реално лечение/лекарство/. При неуспех с плацебото, веднага се пристъпва към истинското. Ще стопираш бъбречна криза с витамин, ама друг път, или мигрена. Така, че Соваж е правя, не е полуправа

    Коментиран от #12

  • 10 Пич

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Странно , колко близки до мен неща описвате. Аз също много обичам моретата и океаните , също обичам добрите питиета , и хубавата храна. Много ме впечатлихте с бифтека , защото винаги се впечатлявам от жените , които не залитат по веганство , и вегитарианство. Но освен природата , обичам и градските заболявания - посещения на театрални и оперетни постановки , добри кръчми и барове , и подобни. В отношението към стреса сме различни. Аз обичам стреса , не харесвам спокойствието. Никога не бих работил нещо - от , до ! Но разбира се , красивите неща , особено природата , ме зареждат с купища приятни емоции!

    Коментиран от #11, #13

  • 11 .......

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    Заболявания - забавления
  • 12 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "един от стадото":

    Не сте прочел внимателно! Казвам , че когато заболяванията са сериозни , госпожа Соваж е напълно права!
  • 13 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    Не са яли хубав сочен бифтек със кафяв сос в България подобен му викат печен сос.Само че в купичка топиш си вътре не се залива месото и чаша хубаво червено вино не оцет за 10 лева ,тука както се прави с картофи рустик ,затова са вегани.Живот в апартамент също е болест,на морето нямаме къща скъпи са и големи данъци някой ден ако се преместим за постоянно сигурно за сега апартамент прибираме се само да спим и къпим .Още докато се събудим душ ,тоалет често и кафе на вън задушава ме бетона личен извод ама бих се побъркала та от мой поглед пиша.Живот в голям град и пренаселеност води до депресия и от там и болести .Тука също има барове приятелю и ресторанти нямах идея за аскетски живот,ходи ми се в музей ,концерт следя програмите купувам билет ,правя резервация в хотел и тръгваме .Гледката само още докато се събудиш в блок какво виждаш бетон,тераси ,комшиите ...блъскане на врати от коли,звуци разни кошмарна работа.

    Коментиран от #14

  • 14 Пич

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Напълно съм съгласен! Няма нищо по отегчително от живеене в блок , и нищо по хубаво , от живеене в къща с хубав двор. Отдавна всички хора с възможности се изнесоха от София по околните села. Останаха само най бедните , и идващите от провинцията. Също като вас обичам да пътувам предимно по морски дестинации. Обичам и планините , но не тези студените , а топлите и с красива природа. Е , държа на цивилизованост , не обичам палатки и подобни. Трябва да е хубав хотел , за да разпуснеш в спа зоната , след няколко хубави разходки. И необходимите заведения за забавление , наоколо. Но моретата направо ме привличат свръхестествено. Никога не ми омръзва , въпреки , че ги посещавам по няколко пъти в годината. Когато реша да се оттегля от света на задълженията , мисля , че там ще живея!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Идън

    2 2 Отговор
    Балсамът за душата отклонява мисълта за болката- а човешкият мозък не може да се съсредоточи върху две неща в едно и също време и предпочита по- приятното от двете. В това се състои облекчението. ACCEPT-,, Kill The Pain,,-,,Убий болката,,- балсам и пенкилър.