Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 17:15 2 689 15

Защо вторите деца са по-палави?

  • деца-
  • палави-
  • непокорни-
  • родители

Второто или най-малкото дете в редицата е почти винаги най-буйно, леко мързеливо и по-разглезено от останалите

Защо вторите деца са по-палави? - 1
Снимка: Shutterstock

Проучванията на учените потвърждават, че вторите деца са по-склонни да бъдат непокорни, по-разхвърляни са и често се забъркват в най-различни проблеми.

Примери сред известните личности има много: Дейвид и Патриша Аркет, Джон и Джоан Кюсак, Питър и Джейн Фонда, Джулия и Ерик Робъртс, Маги и Джейк Джиленхол, Шърли Маклейн и Уорън Бийти.

Защо обаче става така?

Кой е по-непокорен

Разбира се, че най-малкият. Така казват и учените. Второто или най-малкото дете в редицата е почти винаги най-буйно, леко мързеливо и по-разглезено от останалите. Особено при момчетата това е почти задължително.

Статистиките показват, че близо 40% са просто „абонирани“ за бели. А най-рискови се оказват училището и улицата, където детето често се свързва с компании, които го тласкат по лош път.

В проучването са използвани два фактора: процентът на отсъствия от училище, прекъсвания по неоснователни причини и дори наложителното преместване на малчугана в друго училище, поради лошо поведение.

И почти винаги това се случва на вторите деца в семейството. Е, има и изключения от правилото.

Как го обясняват учените

Учените смятат, че основен виновник за това са самите родители. Тяхното поведение обуславя и по-свободното държане на второто дете и пренебрегването на някои отговорности.

Освен това най-голямото дете често се възприема също като родителска фигура във възпитанието, което допълнително нагнетява обстановката.

Обикновено вниманието на родителите е концентрирано върху първото дете. С второто те вече знаят какво предстои и отпускат много правилата, пише обекти.бг. А и на вторите много по-лесно се дава позволение за много неща, което при първите най-често е отказвано.

Утехата е, че малките имат други качества, които изобщо не са за подценяване. Те са изключително креативни, интелигентни, чувствителни и могат да бъдат много сладки, когато поискат.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,да

    11 3 Отговор
    Пълни глупости. А третите направо са бесни, а?
  • 2 СТИГА БЕ

    7 1 Отговор
    Защото са по-лигави и не им обръщаме внимание а за самоконтрол са още малки
  • 3 две деца

    3 0 Отговор
    Защото не са!
  • 4 Соваж бейби

    6 4 Отговор
    Изобщо не е вярно !Да не забравяте че звездите си имат гледачки и родителите им може и по седмица да не го вижда.При мен и двете са за връзване , ,тука не минават номерата като азиатците да яде пердах или шамари по всяко време.Когато се научи да говори ще се обади на полицията или сподели в училище че е бито с социални не ми се занимава.Демокрацията е виновна,през комунизма ни поступваха профилактично и сме друго поколение.
  • 5 Преди

    5 0 Отговор
    От по-голямото дете се изискваше да гледа и отговаря за по- малкото.
    А ако по- голямото е момиче, по-малкото момче, горкото момиче, какво му се пише

    Коментиран от #12

  • 6 Защото

    7 0 Отговор
    Винаги първото опира пешкира. Второто винаги успява да се скатае.
  • 7 Идън

    7 0 Отговор
    Когато родителите отглеждат по различен начин двете си деца - те ги оформят по два различни начина като личности. Това поражда конфликти по- късно между самите деца. Първото дете е като тяхното огледало за света и те влагат всички сили да го моделират според своите разбирания - а дали тези разбирания са правилни и как се чувства това дете е друг въпрос- важното е какво ще кажат хората... Второто си минава между капките и това му дава малки крилца. Точно тези крилца то не умее да използва по правилния начин . Много исках да имам и момиче- Соваж ти си щастливка- синът ми каза, че ще ми доведе....

    Коментиран от #8

  • 8 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Идън":

    Дай Боже от душа и сърце една ,две красиви принцеси да те радват и пълнят къщата с хубави емоции !Аз цял живот съм мечтала за син,даже се бях отказала като теб за внуче.Бог ми го прати на 41 години истинско чудо.Имат 12 г разлика с каката ,тука сме женско царство зълвата женски .Синчето единствен, дядото го разглези,благодаря на Бог всичко което харесвам от сега и той харесва музика,рисува,с мен идва в градината разбира малко и от цветя изяви желание за негово каре сам се грижи и полива.Обича музеи ,сред природа а дъщерята нищо поколение смартфон и бокс добре че започна работа и учи та няма време за спорт...обаче гена на бащата и двамата нервни ,обичат белите.Синовете повече обичат майките си ние сме благословени Идън с момчета ,момичетата се оженят ...как да кажа по хладни.

    Коментиран от #9

  • 9 Имам една принцеса....засега!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    но не я глезя. Научих я, на принципа причина-следствие. Без обиди, закани и физическо насилие.
    Знае, че всяко нейно решение или постъпка, ще имат или положително, или отрицателно въздействие върху нейният собствен живот и бъдеще, и евентуално върху нейните наследници. Не може да обвинява никой друг освен себе си за изборите си и приоритетите, които сама си е избрала.
    Съветът ми е, отнасяйте се с тях кат личности, и им давайте право на избор, но ги усведомявайте преди това, какви ще са последствията при различните им избори. Оставете отговорността за изборите им в техни ръце. Ако вземате "правилните според вас" избори вместо тях, или им "помагате" при избора , им правите лоша услуга. Никой друг в училище, на работа или в социалните отношения няма да им помага през целият им живот. Потгответе ги за живота, а не живота за тях.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Имам една принцеса....засега!!!":

    Здрасти. Имаше един скеч на времето. Събужда се мъжът и вика; Жена, сънувах една принцеса..Каква принцеса бе, ало- обажда се тя до него настръхнала. Той; ..ми с кайма..
    Нека оставим дамите, и тяхната не е лесна
  • 11 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Имам една принцеса....засега!!!":

    ..а до съветите. И аз съм давал на Соваж в близкото минало. И знаеш ли как завърших, ../ти знаеш най добре кое как е

    Коментиран от #14

  • 12 мдаа

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Преди":

    Аз съм по-голямото. Не може да очакваш от дете да се грижи за друго дете. Играта винаги може да премине в бой.

    Коментиран от #13

  • 13 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "мдаа":

    Но по- малкото докладва на родителите и дори преувеличава... и тогава познай кой яде боя... А родителите са възпитали по- голямото да не бие малкото и винаги да отстъпва... понеже е по- малко... Ето тук се крие грешката... И най- лошото е, че дори и шамарите са пред очите на по- малкото...Имах случай на шамар по повод една синка на шията връщайки се от среща с гаджето... заставам пред огледалото и я изтривам- синката беше от химикалката, с която съм писала писмо на едно друго гадже. А малкото само стои и налива бензин отстрани...
  • 14 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "един от стадото":

    Прав си приятелю трудно се взема решение от родител който си обича детето защото степента на наказания е различна и те боли когато наказваш детето си?!Бях взела решение да я пращам в Тибет за известно време не си правя майтап женска лама за няколко години не завинаги после да се върне към нормален живот ,труден побертет дори и в по малък град едната им приятелка от тайфата вече е неизлечимо зависима от наркотици ,за щастие нашата не е пипала правихме тестове всичко един месец я прибирахме и водим на училище домашен арест когато завърши у-ще за щастие на 17 г могат да работят я пратихме на работа на морето цяло лято така се забрави с лошите приятели бях дала сигнал и на социалните въпросното дете го прибраха в клиника ама нищо често пада по улиците сама като луда,едно друго и то не завърши родителите им не ги е грижа, а моята когато поработи разбра малко истинският живот сама се промени,все вика добре че сме били малко лоши и не сме я оставили като приятелката и.Ами колко сме я следели без да знае ,момичетата са по проблемни беше ме докарала пред инфаркт та от после започнах сериозна медитация

    Коментиран от #15

  • 15 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    разбира се. Родителите не вършат неща за благодарности от децата си. Стига им тази награда, да ги виждат живи и здрави. И поне малко помъдрели. Успех. И се пази от всичко, дори и от настинка