Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 12:31 1 136 2

Вече 7 мечки спят зимен сън в парка за мечки край Белица

  • белица-
  • мечки-
  • зимен сън-
  • хибернация-
  • парк за мечки

Директорът на парка заяви, че се надява всички мечки да заспят зимен сън тази година, понеже това е най-доброто за тях

Вече 7 мечки спят зимен сън в парка за мечки край Белица  - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Седем мечки от общо 17 вече спят зимен сън в Парка за мечки край Белица, каза за БТА управителят му Димитър Иванов.

Към момента водим седем мечки в хибернация – това е състоянието, което наричаме "зимен сън", обясни Иванов.

Директорът допълни, че се надява тази година повече да заспят, а ако може всички - ще е най-добре за мечките. Иванов посочи, че това е и мерило за качеството на живот в парка.

Управителят разказа, че има мечки, които лягат и не излизат през цялата зима, но има други, които излизат, лягат и пак излизат периодично. Естествено някои от мечките, по-младите, заспиват по-трудно, защото предпочитат да си играят навън. Други, които са по-възрастни и са с болести на възрастта, се хибернират за много по-кратко време, каза Иванов.

Влияние също оказват дъждовете и снеговете. Когато вали дъжд, земята не замръзва, а водата се просмуква в техните бърлоги, обясни управителя. Той каза, че един от големите успехи на Парка за мечките край Белица е, че по-голямата част от обитателите, са започнали да си копаят бърлоги, като в природата, и да заспиват зимен сън там. Преди това те ги оборудват с листа, за да им е топло през зимата, разказа Иванов.

Управителят добави, че от парка непрекъснато поощряват мечките да започнат да използват бърлоги, защото инстинкта трябва да се поддържа. Иванов обясни, че бърлогите, които са направени от мечките в парка, се използват многократно и то не само от една и съща мечка.

В Парка за мечки край Белица са започнали да правят малки къщички за слепи мечки или такива, които имат някакъв проблем.

"След това започнахме да вкопаваме тези къщички в склон и установихме, че доста добре работи, защото веднъж приютила се в тази малка къщичка, започва да копае, а преди това не е копала. И така продължава да копае навътре тунелче, като се получава истинска бърлога", разказа Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    ............... кастриране и атракция за глупаците, но вече баба Меца е зад стоманена ограда,като престъпник. Еколозите се продадоха на една световна блудница. Скоро ще се промени манталитета ни и отстрелването на тези наши приятели от детинството, мечките, няма да предизвиква угризения. Ще се изравним и по брой на мечките в планините с Франция, Германия и др., т. е. нула. Проблемът е, вие лично какво предпочитате: да имате пиърсинг на носа или кастрация. Разбира се, че след като ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ отнемат, кастрират и след това затворят мечките зад оградата за тях няма никаква алтернатива да се върнат в природата. Българите може да сме все още бедни и прости , но не сме диваци и варвари, като онези нации, които ИЗЛАПАХА своята природа и в частност мечките. Пораженията от безумието в Белица, са както върху мечките, така и върху Българщината. Разумното отношение към мечкарството включва, ветеринарно обслужване, фолклорни фестивали и конкурси и т. н.,а не мечкарите да са гонени от всякъде. Мечкарството е свързващото ни звено с дивата природа, различно от ПУШКАТА. Цялото европейско лицемерие и простотия лъсва, ако се направи съпоставка с коридата. Обаче Испания не е България и не може и въпрос да става, да се прекрати убиването, на млади бикове, само заради сеира и кефа на тълпата.

    Коментиран от #2

  • 2 СКРИЙ СЕ!

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Мечкарството е гавра с животните.