Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 16:32 2 445 5

Банкси издава името си в интервю отпреди 20 години (ВИДЕО)

  • банкси-
  • художник-
  • анонимен-
  • графити-
  • самоличност-
  • тайна-
  • мистерия

Анонимният графити артист казва пред репортер на BBC, че първото му име е Роби

Банкси издава името си в интервю отпреди 20 години (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Банкси потвърждава собственото си име в старо интервю, припомня Би Би Си. В запис от 2003 г. репортерът на медията Найджъл Ренч пита художника дали се казва Робърт Банкс, както го представят от "Independant", а той отговаря: "Роби".

Отдавна има предположения за името на мистериозния творец - Робин, Робърт, Роби.

В интервюто Банкси сравнява подхода си към изкуството - много бързо рисуване на графити анонимно, със затоплянето на храна в микровълнова фурна. "Бързо е", казва художникът от Бристол. "Искам да приключа бързо".

Това е едно от най-ранните известни интервюта с Банкси, наричан често от пресата "загадъчен" и "тайнствен". Тогава той е в 20-те си години. Интервюиран е от Ренч през лятото на 2003 г. заради откриването на неговата изложба Turf War в Източен Лондон, пише БТА.

Самоличността на Банкси си остава тайнствена, но интервюто дава възможност на почитателите му, сред която са и много знаменитости, да чуят гласа му.

Пълното интервю може да бъде чуто в BBC Sounds като The Banksy Story. Записан е и бонусен епизод в подкаста след неговото откриване. Първоначално е излъчена редактирана версия. Години по-късно, след като слуша подкаста The Banksy Story, Ренч намира пълното интервю на минидиск в дома си. В неизлъчената част Банкси защитава вандализма като форма на изкуство.

"Не съм тук да се извинявам за това", казва Банкси. "Това е по-бърз начин да изразиш мнението си, нали? По същия начин майка ми казваше за неделното печено всеки път: Готви се часове, а се изяжда за минути. Сега тя яде затоплена храна в микровълновата фурна и изглежда много по-щастлива. Аз възприемам този подход към изкуството. Искам да приключа и да забравя".

Запитан дали графитите са вандализъм или незаконни, Банкси казва: "Излезте! Чупете! Забавлявайте се!", като добавя, че и другите могат от своя страна да драскат върху нечия работа. "Други хора могат да го променят. Те могат да се отърват от това".

Банкси се прославя с поредица от графити, които първоначално се появяват по сгради във Великобритания и се отличават със сатирични мотиви. Той е един от най-известните художници в света, но въпреки това предпочита да запази тайна самоличността си, поне официално.

През 2018 г. творецът смая света на изкуството, когато картината му "Момиче с балон" се "самоунищожи" в Лондон, веднага след като беше продадена на търг.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И Преди и сега

    3 0 Отговор
    Аз съм най-великия графитаджия за всички времена
  • 2 тъй де

    6 0 Отговор
    Пиша Х.. и бегам бате!
  • 3 Ко речи?

    1 1 Отговор
    И на злобарките ли е толкова бърз?
  • 4 Соваж бейби

    4 1 Отговор
    Бански е полтъргайст хулиган,цапа по улиците с графити щом е в анономност и до днес ,човешката психика е алчна за пари до сега да беше се показал ?!Едно време на такива хулигани се правиха глоби то и сега е забранено освен ако не се иска разрешение и там разни конкурси.Но за мен това не е изкуство!Да боядиса безплатно щом има излишни пари за боя и спрей ,например в България колко панелки имат нужда от боядисване по зле и от европейски затвор им е фасадата стига е цапал глупости!
  • 5 Читател

    0 1 Отговор
    Реклама е това хората изкарват пари от нищо с реклама.Не че не го харесвам добре рисува.