Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 14:56 1 462 3

Шест месеца лекували шотландец от най-дългия махмурлук на света

  • махмурлук-
  • алкохол-
  • лечение-
  • тежко състояние

Шотландецът, който бил в криза, изпил 60 халби бира за 4 дни

Шест месеца лекували шотландец от най-дългия махмурлук на света - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки от нас си има изпитан лек за махмурлук - мазнa храна, силното кафе и аспиринът са на първо място в списъка на повечето хора. Някои по-екстремни мерки включват дори посещение на фитнес залата след нощ на пиянско веселие. Нищо от това не било достатъчно, за да помогне на един шотландец, чийто махмурлук е продължил четири седмици. За да се излекува, са били необходими шест месеца терапия с лекарства за разреждане на кръвта, предава vesti.bg.

През 2006 г. шотландец влиза в спешното отделение в Глазгоу с оплаквания от замъглено зрение и непрестанно главоболие. Лекарите били озадачени. Мъжът нямал анамнеза за травми на главата и никога не бил губил съзнание - два симптома, свързани с неговото състояние.

Нормални били и температурата му, кръвното му налягане, а всички неврологични сканирания били без отклонения. Преди да се появи в болницата, той бил нормален здрав трийсет и няколко годишен мъж. Не е приемал никакви лекарства, които биха могли да дадат такъв вид странични ефекти.

Специалист по пиянство

Решили да извикат специалист, чийто фокус бил върху остри и упорити очни проблеми. Този специалист открил истинската причина: рядко състояние, предизвикано от силна дехидратация. Специалистът, офталмолог, открил подути оптични дискове и кървящи нервни влакна: показателни признаци на ужасен махмурлук.

Състоянието е тромбоза на мозъчните венозни синуси, при която зад венозните синуси на мозъка се образува кръвен съсирек. Той пречи на кръвта да се оттича от мозъка, може да доведе до разкъсване на кръвни клетки и изтичане в мозъка, когато се образува кръвоизлив.

По същество това е инсулт. Мъжът е пил толкова много в продължение на толкова дълго време, че си е докарал вид инсулт, който обикновено се среща само при бебета или възрастни с проблеми с кръвосъсирването, рак или възпалителни заболявания на червата. Това състояние може да се появи и при хора, които живеят изключително нездравословно, и както се оказва, точно това се е случило с този шотландец.

Лекарите решили, че се нуждаят от по-подробна медицинска история на мъжа. Когато го разпитали за начина му на живот, шотландецът признал, че е имал нещо, което описал като "домашна криза".

Обикаляне на кръчми

За да се справи с личната си криза, той решил да посети местната кръчма, където за четири дни изпил 60 халби бира, с други думи изпил близо 35 литра бира. Това в Съединените щати се нарича "bender".

Не е известно кой е този легендарен шотландец, тъй като името му е защитено от законите за медицинска информация. Не е известно също така каква "домашна криза" го е накарала да изпие 35 литра алкохол, за да се справи с нея - и дали изобщо 35 литра са били достатъчни, за да помогнат. На обществеността не е съобщена голяма част от информацията, за да се защити самоличността на мъжа.

Не е известно точно какво причинява тромбоза на мозъчните венозни синуси, но има няколко рискови фактора и очевидно четиридневното напиване е един от тях. За сведение, медицинските съвети препоръчват консумацията на не повече от три до четири единици алкохол на човек на ден. Според лекарите, които са лекували този странен случай, по време на запоя той е консумирал средно около 30 единици на ден.

Огромното количество, което е консумирал, е било толкова забележително, че по-късно състоянието му е било публикувано в брой на известното британско медицинско списание "The Lancet" и така случаят му е станал обществено достояние. По всичко личи, че дозата е можела да бъде фатална, което ни кара да напомним на читателите: пийте отговорно и приемайте и малко вода с алкохола.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дядо поп

    2 0 Отговор
    Алкото не е детска играчка!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.