Last news in Fakti

26 Ноември, 2023 11:29 33 090 35

Драгана Миркович и Лепа Брена "подпалиха" София

  • драгана миркович-
  • лепа брена-
  • концерт-
  • арена армеец

Двете музикални звезди напълниха сърцата на феновете си

Драгана Миркович и Лепа Брена изнесоха грандиозен концерт пред 12 000 души в “Арена София" в София снощи. Миркович се появи на сцената, докато феновете ентусиазирано скандираха името ѝ. Певицата започна концерта с песента „Умирам майко“, а след това хитовете се заредиха един след друг. Двете сръбски музикални легенди се раздадоха от сърце на сцената.

"Благодаря ви много, мили мои. Мисля, че ще си изкараме страхотно! Всички сме тук, за да се радваме заедно," каза певицата. След като изпя няколко песни на сцената, Драгана слезе при публиката, хората възторжено я прегръщаха и се снимаха с нея.

Сайтът Sofia24 припомня любопитни факти от живота на Драгана Миркович:

Драгана Миркович е една от най-популярните певици на Балканите. Става известна през осемдесетте години на миналия век като като член на популярния оркестър Južni Vetar.

Заедно със съпруга си тя основава и сателитен музикален канал, наречен DM SAT. Драгана е родена на 18 януари 1968 година в село Касидол, Сърбия, тогава в Югославия.

Когато разглеждате снимки на певицата от 80-те години, неизбежно ще забележите, че външният вид на Драгана е различен. Със сигурност тя се е подложила на естетически корекции във времето. Певицата е омъжена за австрийския бизнесмен от хърватски произход Антон Биелич. Двамата имат син и дъщеря и живеят във Виена. Притежават сателитния музикален телевизионен канал DM SAT, който започва излъчване през декември 2005 г. (но е под друго име до юни 2006).

За народната музика като дете я запалва нейният дядо – Драгутин, който свирел на акордеон. Тогава тя пеела на различни сбирки и селски празници, само защото по-възрастните я карали. Тези нейни изяви обаче докарват в Касидол музикални продуценти от Белград. След като записва първите си два албума през 1984 и 1985, между Драгана и нейния откривател – композиторът Новица Урошевич, възниква конфликт и тя решава да се откаже от пеенето.

Влиятелни хора обаче я насочват към композитора Миодраг Илич, който е основател на легендарния оркестър "Южни ветар“. Така Драгана става петият солист на състава, след Миле Китич, Синан Сакич, Шемса Сулякович и Кемал Маловчич. Така през 1986 се появява третият албум "Спаси ме от самотата“(Spasi me samoce). Няколко хита излизат от него, а най-голямата оценка за новата Драгана дава публиката – за първи път младата певица застава пред повече от 10 хиляди зрители на концертите на оркестър "Южни ветар“. Турнетата на групата по онова време продължават с месеци.

Сред най-известните ѝ песни са: Milo moje sto te nema, Simpatija, Placi zemljo, Poslednje vece, Zivot moj (дует с Даниел Джокич), Sve bih dala da si tu, Kazi mi sunce moje, Mamina i tatina, Na kraju price, Na kraju price. Албумът Simpatija от 1989 е продаден в тираж от 500 хиляди копия, а почти всички песни в него стават хитове. През същата година Драгана прави и своя първи самостоятелен концерт в Белград. Получава и най-голямата награда – Певица на годината.

Същото признание се дава на Драгана Миркович и през 1990 г., когато излиза последният ѝ албум с оркестър "Южни ветар“. През 1991 г. Драгана Миркович преминава под крилото на покойния мениджър Рака Джокич, дотогава продуцент единствено на Лепа Брена. Същата година излиза албумът "Добро момиче“(Dobra devojka). Голяма подкрепа в новия имидж на Драгана оказва и самата Лепа Брена, която активно участва в процеса на преобразяване.

В резултат – бъдещата мега звезда подобрява външния си вид, начина си на обличане, прави и пластична операция на носа си поради здравословен проблем с дихателните пътища, решава и да промени формата, тъй като вече е известна личност. Благодарение на мениджъра Рака Джокич, младата певица прави грандиозни турнета в Европа, Австралия, Америка, Канада. През 1991 г. провежда 22-дневно турне в България. Най-големият концерт е на националния стадион "Васил Левски“ в София, състоял се на 25 юни.

Драгана се пробва и в киното, като влиза в главната роля във филма "Сладки сънища“ (Slatko od snova). Интересното е, че повечето от песните във филма се изпълняват на английски език и тотално се разграничават от присъщото за Драгана фолк амплоа.

"Само аз и Брена можем да живеем от старата слава“, казва пред сръбски журналисти преди две години Драгана. Миркович е поласкана, когато я обявяват за най-богатата певица и смята, че това не предизвиква завист у колегите ѝ.

"Знам, че ме поставят на първо място сред най-богатите знаменитости от бивша Югославия. Надявам се това да не предизвиква ревност сред колегите, поне аз не съм го усещала. Всеки трябва да се радва на чуждия успех. Съпругът ми Тони и аз обичаме да помагаме на другите и винаги, когато някой е имал нужда от нещо, винаги сме помагали".

Драгана е близка приятелка със съпругата на Жан-Клод Ван Дам - Гладис.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 баста на чалгата

    62 73 Отговор
    12 000 чалгаропитеци в “Арена София",толкова простотия има само тук и в Сърбия.Тези никъде другаде не грачат.

    Коментиран от #11

  • 3 Софийски

    41 56 Отговор
    Ако някой беше взривил арена Армеец, България само щеше да спИчели ;)

    Коментиран от #6

  • 4 Сръбската музика

    68 16 Отговор
    е класиката на Балканите!Сърбия е едиствената държава,в която песните на музикалните риалити от всякакъв формат са само сръбски!
  • 5 Севрноатлантик

    20 47 Отговор
    Само англосаксонски парчета от миналия век са демократична ценност . И то изпети от английски пенсионери , или нашенки на развален английски . Български и сръбски ритми - да се забранят .
  • 6 Никак

    77 16 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    Не харесвам чалгата,
    Но това са две големи жени.
    Когато бомбандираха Белград, всеки ден са пускали песента на Драгана Миркович
    Кажи земльо що съм я
  • 7 киро

    25 58 Отговор
    Стига с тази сръбска чалга-ние сме различни и имаме други традиции в попмузиката...
  • 8 Ломския

    30 34 Отговор
    Драгана е хърватска циганка но талантлива,Фахрета Яхич е друга бира..........за която не казвате нищо.

    Коментиран от #12

  • 9 !!!

    37 40 Отговор
    Велика радост за примитивите!
  • 10 Тодор Димов

    36 2 Отговор
    А Лепа Брена!?
  • 11 Може

    73 10 Отговор

    До коментар #2 от "баста на чалгата":

    ли да сравнявате тези две певици на бивша Югославия с нашите простаци и простакеси чалгаджийката, че даже не са хубави и атрактивни - нашите!

    Коментиран от #13

  • 12 Четох,

    49 7 Отговор

    До коментар #8 от "Ломския":

    че е от Подгорица, или някъде оттам, откъдето е и Слободан Милошевич.
    Беше гост в шоуто на слави - много красива жена, идваща от Виена, майка на две деца.
  • 13 Механик

    75 8 Отговор

    До коментар #11 от "Може":

    Остави ги! Те не правят разлика между фолк-музика и чалга.
    Самия факт, че сравняват ЛепаБрена и Драгана с нашите чалгари е многопоказателен.
    Един па ми се отвачя, че ние сме имали други предпочитания към музиката. Коя музика бе? "Яката дупара" ли? Или "дай ми от едното и от другото! Само кат ги смеся става чудото"?

    Коментиран от #16, #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ден

    22 38 Отговор
    радост за простаците !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гражданин

    39 10 Отговор
    жълтопаветниците са извънземни същества, не обичат балканска музика, а живеят на Балканите, искат само хамерикански джаз, и го получават по БНР и Дарик, Драгана е от Пожаревац, Милошевич е Шумадиец, Весна Змиянац е от Черна гора, а на Вучич произхода е от Бугойно, на река Върбаш в Босна, четете малко, поне сега има информация за всички

    Коментиран от #22, #27

  • 18 Лазар

    57 13 Отговор
    А вие, възвишени интелектуалци, кога за последно бяхте на театър или опера?
    Коя е последната книга, която прочетохте?
    Тези жени ги има,от преди да се родите,бихте ли могли да ми кажете с какво точно ги превъзхождате и с какво точно сте по-популярни от тях двете?
    Благодаря ви, предварително за отделеното време и отговори!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сърбите

    34 7 Отговор

    До коментар #20 от "Сърбите":

    Харесват " На всеки километър",
    песента за Гунди и Котков.
    А Лепа, Драгана, Цеца Величкович са истински жени. Не зная и не слушам техни песни, но има за какво да са толкова популярни.
  • 22 чети бре

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "гражданин":

    Драгана е родена в село Касидол, Сърбия, тогава в Югославия, на 18 януари 1968 г. Омъжена е за австрийския бизнесмен от хърватски етнос Антон ...уикипедия
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кпсс

    12 12 Отговор
    Ми сметайте,12000 по 150 лв средно ,вадите 50 пр.. за разходи,остават над 450 к ойро,на две,добре е за два часа,а Ганьо се е прибрал с Максима у панелното гето,ще отреже от хапване и пийване до заплата,ама ще разправя по маслата и ще поства у мрежите.Човекът го е казал преди повече от 130 години-НЕ НАРОД,А М.РША!!!!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 100

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "гражданин":

    Какво значи балканска музика?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тото

    10 0 Отговор
    Големи са! Излишно е да злословите и завиждате!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Смъртен

    0 0 Отговор
    Всички сме хора на този свят.Защо ,не желаете да се уважаваме?