Last news in Fakti

4 Декември, 2023 08:15 2 004 1

Джулиан Мур стана на 63 г.

  • джулиан мур-
  • рожден ден

Вижте подробности от биографията на актрисата

Джулиан Мур стана на 63 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Джулиан Мур е американска актриса, която пробива в кино индустрията през 90-те години. Позната е най-вече със своите роли като емоционално изтормозени жени, както и с тези в някои блокбъстъри.

Родена е на 3 декември 1960 г. с името Джули Ан Смит, в семейството на военен и социална работничка, която е живяла в Шотландия преди да се премести в САЩ. Има по-малки сестра и брат - Валъри и писателят Питър Мур Смит. Заради работата на баща си, семейството се мести много, което ги сплотява, но така и не може да каже от кой град точно идва или към кой град принадлежи. Сменя девет училища и израства като несигурно дете, тъй като не успява да създаде трайни приятелства, но споделя, че това впоследствие улеснява пътуванията ѝ, свързани с работа, пише dir.bg.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Netflix Film (@netflixfilm)

"Когато се местиш много, осъзнаваш, че държанието е променливо. Променях се в зависимост от мястото, където се намирах" казва пред "New York Times".

Определя миналото си Аз като "доброто момиче", което е искало да стане доктор. Първоначално не проявява никакъв интерес към актьорското майсторство, дори и към това да ходи на театър. Това, което впоследствие я води в тази посока е любовта ѝ към книгите и се включва към трупата на училищния театър. Учителката ѝ по английски също я окуражава да преследва тази кариера, след като вижда нейния талант. Родителите ѝ я подкрепят и я съветват все пак да завърши университет с тази специалност, за да има висше, което да ѝ помогне по-нататък. Когато прави първите си стъпки в тази професия, сменя името си с това, което познаваме днес - Джулиан Мур.

"Вече имаше Джули Смит, Джули Ан Смит, всичко. Бащиното име на баща ми е Мур, а майка ми се казва Ан. Така че просто добавих Ан към Джули. По този начин можех да използвам имената и на двамата, без да засегна никого. Ужасно е да си смениш името. Цял живот бях Джули Смит и не ми се искаше да го променям" споделя пред "New York Times".

Мур се мести в Ню Йорк и работи като сервитьорка известно време. След като официално сменя името си участва в театрални постановки. Първата ѝ роля на екран е през 1984 г. в сапунената опера "The Edge of Night". Пробивът ѝ в телевизията настъпва година по-късно, когато става част от актьорския състав на "Докато свят светува". Този в киното, обаче, настъпва през 1993 г. с филма "Преки пътища". "Девет месеца" (1995 г.) пък е продукцията, която я утвърждава като актриса в главна роля. Романтичната комедия, режисирана от Крис Кълъмбъс и с участието на Хю Грант не се справя добре в бокс офиса, но впоследствие се превръща в класика.

Друга важна роля в кариерата ѝ е тази на д-р Сара Хардинг в "Изгубеният свят: Джурасик парк" (1997 г.). Джулиан участва за пръв път в подобна мащабна продукция, но изключително много се наслаждава на процеса.

"Имаше много висене отвсякъде. Висяхме от всичко наоколо, катерехме се, тичахме, скачахме... и така нонстоп", споделя актрисата за физическите изисквания на ролята пред "Urban Cinefile".

"Изгубеният свят" се превръща в един от десетте филма с най-много приходи в историята до този момент, а Мур изведнъж се превръща в една от най-търсените актриси, сдобивайки се с "комерсиална кариера".

Получава първата си номинация за награда "Оскар" заради ролята си в "Буги нощи" (1997 г.), който разказва историята на група хора, работещи в порнографската индустрия. Джулиан се съгласява да участва в него, след като прочита сценария. Описва го като "въодушевяващ". Успехът ѝ продължава и следващата година с мрачната комедия "Големият Лебовски". Филмът не е особено известен, когато излиза по кината за пръв път, но след години се превръща в култова класика.

Бележи началото на 21 век с още един успешен филм - "Ханибал", продължението на "Мълчанието на агнетата". Джоди Фостър отказва да изиграе отново агентката Кларис Стърлинг, а впоследствие режисьорът Ридли Скот избира Мур пред други известни актриси като Анджелина Джоли, Кейт Бланшет, Джилиън Андерсън и Хелън Хънт. Джулиан споделя и случка от снимачния процес, която описва като най-плашещата за този проект. В последните дни е трябвало да заснемат спокойни сцени с шофиране през поле заедно с няколко крави. Нищо повече. Обаче, когато колата се оказва насред стадото, то не иска да мръдне, което изключително много я стряска, защото не знае как се очаква да се движи. Дълго време е стояла така, докато най-накрая не успява да ги заобиколи, след което паркира и зарязва колата насред полето.

"Не можеха да повярват, че след всички неща, които бях направила - пистолетите, глиганите, тичането, падането - това, което ме плашеше най-много бяха тези големи, глупави крави".

През 2002 г. получава две номинации за "Оскар" в една и съща година за две отделни роли - в "Далеч от рая" и "Часовете". Ролята ѝ в "Далеч от рая" е писана специално за нея от Тод Хейнс, а актрисата описва работата с него като "много личен проект и невероятна чест". И двете ѝ роли са на подтиснати домакини от 50-те години на миналия век, което кара тази в "Часовете" да изглежда като копие на "Далеч от рая", но всичко това е само случайно съвпадение.

През 2006 г. дебютира на сцената на Бродуей в постановката "The Vertical Hour" и след 18 години отсъствие се завръща не телевизионния екран с гост роля в сериала "30 Rock". 2014 г. също е изключително успешна за нея, тъй като тогава печели награда от "Големите три" - филмовите фестивали в Кан, Берлин и Венеция за превъплъщението си в черната комедия "Карти към звездите".

Следващата ѝ роля ще бъде в жанра на историческата драма с мини сериала "Мери и Джордж", който е третата ѝ продукция в работа с "Apple TV+".

Първият съпруг на Джулиан е актьорът и продуцент Джон Гулд Рубин, с когото тя се запознава през 1984 г. Двамата се развеждат през 1995 г., тъй като за нея този брак е бил наивна грешка по начало. Година по-късно започва връзка с режисьора Барт Фройндлих. Женят се през 2003 г. и имат две деца - син и дъщеря. През годините винаги се е опитвала да държи семейството си близко до нея, докато работи, за да създадат същата неразрушима връзка, която тя има със своето.

"Имаме много стабилен семеен живот и това е най-удовлетворяващото нещо, което съм правила", казва звездата през "Harper's Bazaar".

Джулиан Мур е доказала се през годините актриса, но не само това. Тя е отдадена майка и съпруга, професионалист и човек, който дори да не може да посочи откъде идва точно, знае накъде отива. Също така е доказателство, че дори най-неувереното дете или "грозното пате" може да се превърне в красив лебед и да постигне много в живота си, стига да го пожелае.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поета

    1 0 Отговор
    Джулиан Мур се римува с ...