Last news in Fakti

9 Декември, 2023 21:58 6 066 18

Най-северната столица в света е и най-чистият град

  • исландия-
  • рейкявик-
  • чистота-
  • север-
  • нордик

Рейкявик е известен с чистотата си, живописните гледки и културното богатство

Най-северната столица в света е и най-чистият град - 1
Снимки: Shutterstock

Когато чуете понятието най-северната столица в света, вероятно първата ви асоциация е "студ". Това донякъде е така, но истината е, че тя разполага и с много живописна природа и впечатляващи културни богатства.

Населението на този град е малко над 120 000 души и умело съчетава магията на северните ширини с модернизма на Запада.

Най-северната столица в света

Столицата на Исландия Рейкявик има доста суров климат, но пък привлича доста туристи заради неповторимия микс от традиции, иновации и природни богатства, пише pochivka.blitz.bg.

Интересното за Рейкявик е, че носи титлата "най-чист град", а Исландия - държавата без собствена армия. Съчетанието от чист въздух и безопасност прави столицата не само красива, но и уютна. Името "reykjavík" буквално се превежда като "опушен залив", вдъхновено от парата, издигаща се от геотермалните извори в района.



Заради забраната за отглеждане на кучета от 1924 до 1984 г., котките все още преобладават в улиците на Рейкявик.

За любителите на нестандартните преживявания и гледки, градът разполага с доста куриозен музей - Icelandic Phallological Museum, посветен на фалическите символи.

Въпреки липсата на глобални вериги като Starbucks или McDonald’s, Рейкявик предлага вълнуващо разнообразие от ресторанти, кафенета и барове. Необичайните факти и уникалната атмосфера правят града истинско съкровище в северната част на света.

Къде се намира Рейкявик?

Исландската столица се намира на полуостров Seltjarnarnes, в югозападната част на Исландия. Бреговата зона на града, разположена на полуострова, е впечатляваща с разнообразие от заливи, проливи и малки островчета.



Река Елираа преминава през града, предоставяйки благоприятни условия за риболов и износ на сьомга. Столицата граничи с връх Еся, който с височина от 914 метра и е най-високият връх в района. Рейкявик е град , съчетаващ невероятната северна природа с богатата и нестандартна култура. Исландската столица е дестинация, която трябва да се посети. Този град разкрива, че дори в най-суровите части на света може да се намери истинска магия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    24 6 Отговор
    Алкохолният туризъм и груповия секс в топлите извори са запазена марка на Исландците.Мои авери биха пътя до там за едното е-бане и напиване и казах,че си заслужавало.
    Ама ,бая път.

    Коментиран от #5, #10, #14

  • 2 Бг история

    20 42 Отговор
    Руснаците са фашистите на днешното време

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РЕАЛИСТ

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Синът ми беше командировка там, показа ми снимки от известната Blue Lagoon, но нищо не спомена за секс. Ходил е за риба, хванал исландецът с него най-голямата сьомга от тая река предизвикал завист в другия рибари. Исландците не си заключвали къщите. Хубава храна, местна бира. Видях много снимки. Пак ще ходи там януари.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Дядо Йоцо гледа

    6 12 Отговор
    А пък раят на нашата Планета е Океания ,вие ходете си харчете парите в Студената Исландия ,аз предпочитам топлата и уютна Полинезия,ха будали такива .
  • 7 Музеят

    3 3 Отговор
    Не е ли по уместно музея да е в Сенегал или Камерун?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана Z

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Абе,будала човек ,ходи за риба.Другият път му кажи да хване нещо за олабване на жилата.Риба има в магазина.
    Айде,на слука!
  • 10 Ъхъ

    9 15 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Рейкявик е известен с това, че е вулканична зона и за секунди може да стане ад! Местните глупаци живеят на върха на вулкана и се наслаждават на всяка секунда, която им е отпусната! По младите хора не помнят, че вулканът с изчекнатото име затвори за полети цяла северозападна Европа! Да не говорим за Средновековието и гладът предизвикан от исландски вулкан! Простаци, които искат да живеят на подобни места, винаги се намират.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ффф

    9 12 Отговор
    Те дишат най чистият въздух в Европа но знаете ли че 90% от тях броят стотинките на края на месеца а се водят за богата държава или само на хартия
  • 13 Aмиии

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ъхъ":

    Да, както и нашенски мъдреци да ги учат как да си живеят хубавия живот... Абе Ганьо знае.
  • 14 Aмиии

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    То като в Раша бе
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не благодаря

    7 3 Отговор
    Чист, докато не изрине нещо и направи въздуха в прах и пепел с месеци
  • 17 бай Даньо

    3 1 Отговор
    А ходили ли сте там,... да усетите скъпотия навсякъде, заради чистия въздух е, когато вулканът спи. Атракция са топлите извори, скъпо излизащо прилкючение///НО, както се казва - ИДИ И ВИЖ
  • 18 СТИГА БЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бг история":

    ТИ, не си ти, защото си беден, гладен, болен и неук... Тук говорим за въвсем други неща, но ти дразниш с еднаквите си коментари