Last news in Fakti

15 Декември, 2023 07:18 2 652 16

Ако сте ранобудник, може би имате неандерталска ДНК

  • сън-
  • днк-
  • неандерталци

Вероятно гени от древните ни братовчеди ни помагат да не спим до късно

Ако сте ранобудник, може би имате неандерталска ДНК - 1
Снимка: hicomm.bg

Ранобудните хора може би имат неандерталска ДНК, показва проучване.

Анализ установи, че гените, предадени от неандерталците и денисовците, двама древни братовчеди на съвременните хора, може да помогнат на някои от нас да бъдат ранобудни.

„Това беше наистина вълнуващо и неочаквано за нас“, заяви Тони Капра от Калифорнийския университет в Сан Франциско пред New Scientist.

„Неандерталците и денисовците предават ДНК, която благоприятства ранното ни събуждане - и това е предадено на съвременната човешка популация“

Възможно е неандерталците и денисовците да са развили тези мутации, като са живели в по-студени и по-тъмни среди по-дълго от нашите преки предци, сочи проучването.

Всеки жив човек днес дължи огромното мнозинство от своето ДНК на Хомо сапиенс, който е живял в Африка до сравнително скоро. Учените смятат, че някои от нашите предци са взели генетичен материал от изчезнали клонове на човечеството, включително неандерталци и денисовци.

Голяма част от тези вариации са премахнати с времето. Но учените смятат, че хората от европейски и азиатски произход все още дължат около 2% от генома си на неандерталците, а хората от Папуа Нова Гвинея могат да проследят около 5% от своята ДНК до денисовци, според New Scientist.

Неандерталците и денисовците са се осмелили да напуснат Африка преди стотици хиляди години, много по-рано от нашите преки предци. Така че те са имали много повече време да приспособят гените си към по-студените и тъмни среди в Западна и Северна Евразия.

Нашите предци са започнали да се сблъскват с този тип климат едва преди около 50 000 до 60 000 години, когато е имало голяма миграционна вълна към Европа. Така че има логика в твърдението, че тези генетични мутации от неандерталци и денисовци помагат на някои от нас в студените евразийски зимни месеци.

Тони Капра от Калифорнийския университет в Сан Франциско и колегите му се заеха да проучат дали някои от тези ДНК вариации биха могли да ни накарат да ставаме рано, като по този начин ни помагат да се възползваме максимално от кратките евразийски зимни дни.

Капра и колегите му сравняват геномите на трима неандерталци и един денисовец с геномите на стотици хиляди съвременни хора от хранилище, наречено UK Biobank.

Те откриха повече от хиляда мутации, споделяни между съвременните хора и неандерталците или денисовците, според The New York Times. За няколко от тях преди това бе установено, че участват в регулирането на биологичния часовник на човешкото тяло.

Учените установиха, че тези, които носят тези мутации, са по-склонни да се опишат като ранобудни, според The Times.

„Това наистина беше най-вълнуващият момент от проучването, заяви Капра.

Въпреки че изследването е обещаващо, то трябва да се приеме с едно наум, смятат други учени.

Проучванията на Biobank предполагат само връзка между гени и симптоми или поведение. Учените обикновено изискват повече експериментална работа, за да се уверят, че има връзка едно към едно между гените и чертите.

Ние сме в началото на нашето разбиране за това как тялото ни регулира метаболизма ни, така че не е ясно дали носенето на конкретна мутация означава, че ще бъдете ранобуден, защото много други фактори обикновено са в игра, казаха Капра и колегите му в проучването.

„Това е интересно и добре направено изследване, но връзката между нашата ДНК и черти може да бъде сложна“, смята Джошуа Аки от Принстънския университет пред New Scientist. "Мисля, че авторите са изразили убедително тезата си, че трябва да се проучи по-подробно."

Един от начините да се проучи това може да бъде проектирането на човешки клетки в лабораторията с мутациите на неандерталеца и денисовския часовник на тялото, за да се види как това се отразява на поведението им, каза Майкъл Данеман, еволюционен генетик в университета в Тарту в Естония, според.

Проучването, каза той, представлява "крачка напред" което не само хвърля светлина върху жива човешка ДНК, но може да ни помогне да разберем по-добре биологията на неандерталците.

Изследването е публикувано в рецензираното списание Genome Biology and Evolution в четвъртък.

Източник: businessinsider.com


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 6 Отговор
    Благодаря Ви За Полезната Статия Уважаеми господин Ганев
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Име

    21 1 Отговор
    Тоест - всички баничари, мекичари, млекари, ватмани, вестникари - са неандерталци.

    Както и всички ученици - от първа смяна. Студентите също. Не е излишно ранното ставане, стига да не ти е скучно да си кукряк.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 плюс минус

    5 0 Отговор
    Събуждам се рано сутрин между 3 и 5 часа.

    Коментиран от #11

  • 11 странно

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "плюс минус":

    Аз също, а някога към 3ч. си лягах.
  • 12 Сила

    9 2 Отговор
    Сега разбирам защо африканците и арабите се излежава и мързелуват до ден днешен........ А европейците са се развили цивилизационно и интелектуално

    Коментиран от #14

  • 13 ККК

    4 0 Отговор
    Тъпотиите на Фафли продължават с пълна сила - явно новинарската суша е мноо яка!
  • 14 Ами той народът е казал

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Сила":

    Луд умора няма 🤭
  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Хайде сега, изкарахте ранобудните хора неандерталци?!?! А сънльовците са много напреднала раса, нали? На сънльовците ли чака държавата, да изкарват БВП или на ранобудните?
  • 16 Гост

    1 0 Отговор
    Мързеливият ще ти докара вода от девет кладенеца, за да си оправдае мързела.