Last news in Fakti

16 Декември, 2023 10:05 3 160 18

Рецепта на деня: Мераклийски свински джолан

  • свински джолан-
  • марината-
  • какво да сготвя

Перфектно ястие за студените дни

Рецепта на деня: Мераклийски свински джолан - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • свински джолан - 1 бр.
  • мед - 3 с.л.
  • бира - 300 мл тъмна
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • кимион
  • бахар
  • чесън - 1 скилидка
  • лют пипер - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 30 мл
  • бульон - 150 мл

Начин на приготвяне:

Направете марината за месото, като в купа сложите бирата, подправите, зехтина, мед и счукания чесън. Разбъркайте всичко, сложете месото в дълбока чиния и го намажете с ръце - втрийте хубаво с ръце, а останалото излейте около месото.

Оставете месото в хладилника за 3 часа да се маринова, извадете и преместете джолана в тава. Сипете половината от останалата марината около джолана и долейте бульона.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в загрята фурна на 160 градуса за час и половина.

Махнете фолиото, намажете месото с останалата марината и допечете още 30 минути до получаване на приятен загар, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    6 1 Отговор
    Госпожа! Е те това е рецепта!
  • 2 Джолан

    6 7 Отговор
    по време на Коледните пости ?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    12 1 Отговор
    Час и половина не е ли малко ?

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Час и половина се пече завито с фолиото. След това се маха фолиото- залива се с остатъка от марината и се допича още половин час без фолио. Пише си. Пиле с бира става също.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ако

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Идън":

    Благоволите , малко по подробно за пилето !

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Идън":

    Абе питам, защото редовно правя Джолан и го пека на 150 гр. минимум 3 часа ......

    Коментиран от #14

  • 13 Идън

    4 0 Отговор
    При термична обработка зехтинът губи своите полезни съставки- него в салати и др.Към маринатата прибавям и сладък червен пипер. Лютият е по желание.
  • 14 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    И на мен ми се струва малко- по- добре е по- дълго да се пече на по- умерена температура.
  • 15 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ако":

    Пилето може цяло или крилца и кълки... Има прикове за печене- много са удобни. Та правиш марината от червен пипер- малко сол- олио- черен пипер по желание.Овалваш хубаво месото и го слагаш в плика- сипваш 50 мл бира и остатъка от маринатата и печеш. Махаш плика и допичаш ако искаш коричка като около пилето досипваш бира и пак го намазваш с четка с маринатата.Пликове- не пРикове. Може и да си направите книжен плик- но преди да сложите в него пилето намазвате плика хубаво с олио.Бирата се сипва в плика- и се допича без плик.

    Коментиран от #16

  • 16 Благодаря

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Идън":

    Сърдечно ! Весели празници !
  • 17 Хасковски каунь

    5 0 Отговор
    Това заслужава вече палец.
    Аз го слагам в плик за печене н 200. Когато заври го намалям на 150 и го забравям за 3 часа. Запичам го на грил-вентилатор за минути. Стръсквам джоланчето и всичко пада.
    И да не се забрави - ЗАДЕН ДЖОЛАН.
  • 18 Сръбска нова година

    1 0 Отговор
    А ние смятаме да празнуваме Новата 2024 година в Сърбия. Сръбските ресторантьори били много по-щедри от българските. Нямам търпение да опитам сръбските специалитети и най-+вече плескавицата!