Last news in Fakti

17 Декември, 2023 07:57 1 202 2

Страгетия за справяне с храната и алкохола по празниците

  • стратегия-
  • храна-
  • алкохол-
  • празници-
  • правила-
  • препоръки

Следвайте тези препоръки, за да няма мъчителна болка за след празника

Страгетия за справяне с храната и алкохола по празниците - 1
Снимкa: Shutterstock

На първо място, не следвайте общата поговорка „между първата и втората чашка трябва малка почивка “. „Прекъсването“ трябва да бъде най-малко петнадесет минути и за предпочитане половин час. Това време е необходимо на организма да се адаптира към действието на алкохола.

Максималната му концентрация в кръвта, а следователно и пикът на интоксикация, се достига след 30 минути. Правилата за празниците са установени не само за консумацията на твърди напитки, но и за храната. Препоръчваме ви да ги следвате, за да няма мъчителна болка за след празника.

  • 1. Не можете да седите на празничната маса гладни. Чаша на празен стомах ще ускори усвояването на алкохола във всички тъкани на тялото и ще увеличи вероятността от бърза интоксикация и отравяне с алкохол.
  • 2. Не пийте алкохол със сладкиши. Комбинацията от захар и алкохол е почти 100% гаранция за главоболие на следващата сутрин. Ето защо традиционните новогодишни напитки - полусладко и сладко шампанско - предизвикват махмурлук много по-тежък от другите алкохолни напитки. Най-добре е да се пие класически брут (сухо шампанско).
  • 3. Опитайте се да не смесвате напитки. Както сте започнали, така завършете. Изключение правят сухи бели и червени вина, които се сервират едно до друго в съчетание със съответното ястие. По време на празника пийте повече минерална вода без газировка. Тя не само насърчава извеждането на алкохола от тялото, но и поддържа водния баланс. Между другото, може да се смесва с всякакви алкохолни напитки. Но това е въпрос на вкус.
  • 4. Ако искате да продължите да бъдете непоколебим борец на алкохолния и гастрономически фронт, забравете, докато ядете за тоници, коли и други подобни . Присъстващият в тях въглероден диоксид улеснява притока на алкохол в кръвта и по-нататъшното му транспортиране до мозъка, което е особено опасно, когато се комбинира със силни напитки.
  • 5. Идеята, че не можете да „понижите градуса“, ​​е заблуда . Единият алкохол е по-близо до гроздов и плодов алкохол (шампанско, вино, грапа, коняк), другият е алкохол със зърнен произход (водка, уиски, джин, бира), третият са напитки, направени от захарна тръстика, агаве и др. (ром, текила, самогон). Не смесвайте напитки от различни групи помежду си.
  • 6. Забавете темпото. Редувайте виното и спиртните напитки с вода и сокове. Изберете вина с по-ниско съдържание на алкохол.
  • 7. Преди да си легнете, хапнете тост или зърнени храни : въглехидратите помагата. И изпийте няколко чаши вода. Това ще помогне да се справите с дехидратацията и да отслабите евентуалния махмурлук. Таблетка с витамин С не само ще ускори елиминирането на алкохола от тялото, но и ще намали риска от увреждане на черния дроб.
  • 8. Не се опитвайте да се затоплите с алкохол на улицата . Горещият ефект продължава около пет минути - през този период съдовете наистина се разширяват и кръвоснабдяването на вътрешните органи се нормализира.

И тогава "за затопляне" обикновено са необходими редовни дози алкохол, които увеличават притока на кръв в кожата. Появява се измамно чувство за топлина. Всъщност топлопреносът се засилва и тялото се охлажда още повече. На следващия ден това няма нищо общо с главоболие, но подобна злоупотреба с алкохол увеличава риска от измръзване и хипотермия, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре бе...

    3 1 Отговор
    Ние ако не мешаме , за какво само да си хабим парите ?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.