Last news in Fakti

21 Декември, 2023 14:56 1 995 6

Диетолог посочи най-големите грешки, които хората правят сутрин

  • закуска-
  • сутрин-
  • хранене-
  • грешки-
  • диетолог-
  • здравословно хранене

Много хора залагат на пълна със захар закуска, която повече вреди, отколкото ни зарежда с енергия

Диетолог посочи най-големите грешки, които хората правят сутрин - 1
Снимка: Shutterstock

Макар да сме чували, че закуската е най-важното ядене за деня и е най-добре да е питателна и здравословна, плодовата закуска може повече да ни навреди, отколкото да ни помогне. Например, ако сутрин си хапвате банани, тялото ви ще получи твърде много захар, но след това бързо ще огладнеете и ще се почувствате уморени, пише zdrave.to.

Диетологът Дарил Джофре съветва да комбинирате бананите сутрин със здравословни мазнини – това ще предотврати скока в нивата на кръвната захар и последващите сривове. Освен това ще получите повече ползи от съдържащите се в него калий, фибри и магнезий.

Освен това, бананите имат особеност, заради която е по-добре възрастните хора да ги ограничат в менюто си – повишават вискозитета на кръвта. Тя става по-гъста и ако в диетата няма достатъчно протеини, това може да доведе до сериозни нарушения в организма.

Гръцки експерти предупреждават още, че човек трябва да получава достатъчно количество течности сутрин (топлата вода помага за разреждане на кръвта и намаляване на концентрацията на токсини в кръвта). Не става въпрос само за чаша вода след ставане от сън, но и за вода, съдържаща се в закуската. В идеалния случай утрото ви не трябва да е „сухо”.

Подходяща за закуска е например овесената каша, която абсорбира добре водата.

Тази закуска „може да бъде лесен начин да попълните дневните си нужди от течности“, казват експертите.
Има обаче още една грешка, свързана с яденето на каша сутрин, която много хора правят. Лекарите предупреждават: по-добре е да избягвате инстантните зърнени храни, които просто трябва да залеете с вряла вода и да изчакате няколко минути.

„Ако нямате време, такава закуска е по-добра от нищо. Но в „бързите каши“ зърнената култура обикновено е силно натрошена и задушена, което значително намалява хранителната ѝ стойност. Такива продуктите често не съдържат абсолютно нищо полезно, освен нездравословна захар, подобрители на вкуса, синтетични аромати и други добавки”, посочват диетолозите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запомнете

    8 2 Отговор
    Закуската трябва да е шкембе чорба или топла пача.Може и някоя друга супичка-всичко друго е ала-бала....
  • 2 Мъдрият

    4 0 Отговор
    Аз пък харесвам богата закуска(когато не е пост): хляб, шунка или филе, яйца, кашкавал, сирене!
  • 3 Сутрин рано към 10-11ч

    3 0 Отговор
    Най-голямата грешка е да станете сутрин рано и да хукнете на работа, за някаква мизерна заплата. А според диетолозите, бананът можете да го комбинирате с две кивита, на плодова салата, с калий, фибри и витамин С.
  • 4 инж технолог по хранене

    1 1 Отговор
    Аз не харесвам овесената каша. Предпочитам чай от мента.
  • 5 Ели Енчева

    3 0 Отговор
    Не само обесената каша абсорбира добре водата. Другите каши също я абсорбират,нали затова стават каши? Маша знае най-добре. Мечокът го изпита на гърба си,освен с муцунката си. После даде каша и на един от вълците и двамата ръмжаха:-Уууууууууууу!
  • 6 От години

    1 1 Отговор
    не закусвам.