Last news in Fakti

22 Декември, 2023 12:56 1 861 7

Бездетните или родителите живеят по-дълго?

  • родители-
  • деца-
  • продължителност на живота-
  • живот-
  • бездетен-
  • дълъг живот

Създаването на поколение и продължителността на живота са обвързани както от средата, така и от гените

Бездетните или родителите живеят по-дълго? - 1
Снимка: Shutterstock

Сред поколението на милениалите (или поколението Y - хората, родени между началото на 1980-те и края на 1990-те) все повече се наблюдава начин на живот, при който младите предпочитат да развият кариерата си и да отглеждат домашни любимци, вместо да създават семейство и да отглеждат деца.

Това обаче далеч не означава, че по този начин те биха си осигурили по-спокоен и дълъг живот. Дори напротив.

Според скорошно проучване на Университета в Мичиган отглеждането на деца всъщност може да удължи продължителността на живота на човек до 76-годишна възраст, пише lifestyle.bg.

Учените, провели проучването, преглеждат здравната и генетичната информация на 276 000 души от Обединеното кралство. Те установяват, че при мъжете и жените, които имат деца, е с 5 до 10 процента по-вероятно да живеят по-дълго в сравнение с тези, които изобщо нямат деца.

По думите на изследователите най-високата продължителност на живота се наблюдава при хората с по две деца.

Учените обясняват тази зависимост с факта, че родителите са по-социално активни хора и освен със своето обкръжение, общуват и с други родители, както и учители. А повишеният социален контакт доказано е свързан с по-дълъг живот.

Освен това чрез комуникацията си с децата, родителите поддържат мозъкът си буден и активен дори и в по-напреднала възраст. Само това може да добави две години повече към продължителността на живота им.

Добре е обаче да се има предвид, че отглеждането на деца и продължителността на живота на хората се влияят както от гените, така и от околната среда.

Учените отбелязват, че хората, които са генетично предразположени да имат много деца, са по-предразположени да доживеят до 76-годишна възраст. И обратното - хората, които имат генетичната предразположеност към относително ниски репродуктивни нива, се очаква да живеят по-дълго.

Въпреки това, според изследователите генетичните фактори играят много малка роля в сравнение с факторите на околната среда. Като причина за тази тенденция те посочват значителните промени в начина на живот на съвременните хора, както и развитието на технологиите, пише New York Post.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    15 0 Отговор
    Много мъдрувания за нищо!

    Тия стъкмистики - нищо не значат и нищо не доказват!

    Още повече при Хамер-овците, които са измислена държава и не са пример за нищо, освен за упадък!

    Всеки живее толкова, колкото му е определил Господ! Но това не е строго определено, а зависи от няколко фактора, част от които зависят и от самия човек, други от родителите му! Но темата е сложна...не е за тук...
  • 2 кликбейт

    7 0 Отговор
    О йе. Приятно посрещане на празниците!
  • 3 Сила

    11 3 Отговор
    Глупости....... децата тормозят и убиват родителите си...... Парка е пълен със стари моми и ергени а наборите им с деца отдавна не са между живите...... А тия си се разхождат наконтени, пият си кафенце и си клюкарстват

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Завиждаш ли?

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Да си беше стоял сам!
  • 6 Децата

    6 1 Отговор
    съсипват психиката и физиката.
  • 7 Прабаба ми

    6 0 Отговор
    е родила девет деца, пет момчета и четири момичета, и е починала на 60 години. Твърде млада за днешните представи, а майка й е живяла 105 години. Нали е ген, ама всичко е според Божията воля.