Изборът на правилното мезе към уискито е цяло изкуство. Онзи, който харесва това силно питие, добре знае, че с него не върви всяко ястие. Уискито е изключително благородна напитка, която запазва качеството, великолепния си вкус и аромат в продължение на цял век. Самото то е много силно, затова „незакоравял“ човек не може без храна в този случай, пише Actualno.com.
Трябва да се спази едно много важно правило: твърде желателно е мезето да се съобрази с уискито, а не уискито с мезето!
За уиски с ярко изразен вкус
По-добре е да приготвите дивеч или телешко за такова уиски – в процеса на подготовката си представяйте каубои сред стада от питомни говеда и диви бизони. Препоръчително е такова месо да е печено на грил.
За уиски с меко послевкусие
Тук вървят добре морските дарове. Препоръчват се стриди, сьомга, миди, скариди. Те може да се приготвят както във фурна, така и на скара.
Уиски с дървесен аромат
Любителите на такива сортове често предпочитат да ги пият с печено овче или телешко.
Сладко плодово уиски
Такова уиски се пие с черен шоколад и грозде. Може също така да сервирате джинджифилови сладки.
Уиски с билков аромат
Сервира се с разнообразие от морски дарове.
Индийски видове уиски
Най-много алкохол в света се пие в Индия. Но почти всички индийски уискита се произвеждат от меласа, затова не попадат под дефиницията за уиски. Има обаче приятни изключения – уискито „Amrut“, чието производство е започнало през 2004 г. в Глазгоу. Пикантните мезета са най-подходящи за индийските сортове уиски. Само трябва да се внимава със сирената кашкавален тип – не всички се съчетават с уиски. Подходящи са рокфор, чедър, пармезан, пекорино.
Рецепти за мезета за уиски
Мезе за уиски – първа рецепта
Съставки:
- 1 лимон;
- 2 ч. л. кафе;
- 2 с. л. захар;
- клечки за зъби.
Приготвяне:
Първо измивате лимона и го подсушавате. Нарязвате го на полукръгове и поставяте радиално в чиния. Едната страна на лимоновите резанки поръсвате с малко захар, а другата – с кафе. Забивате клечка за зъби върху кожицата на резенката в средата. Това определено е най-доброто мезе за уиски с кока-кола!
Мезе за уиски – втора рецепта
Съставки:
- 100 г пушена сьомга;
- 2 яйца;
- 4 малки тарталетки;
- майонеза.
Приготвяне:
Сварявате, обелвате и нарязвате яйцата. Смесвате ги с майонезата. При нужда може да посолите. С получения пълнеж пълните тарталетките. Това става непосредствено преди сервиране, ако искате тарталетките да са хрупкави. Гарнирате всяка тарталетка с наситнена сьомга.
Мезе за уиски – трета рецепта
Съставки:
- 80 г пармезан;
- 2 чушки (жълта и червена);
- смлян чер пипер;
- 80 г извара;
- 3 пера зелен лук;
- 2 скилидки чесън;
- наситнена морска сол;
- шишчета за сандвичи.
Приготвяне:
Измивате и почиствате чушките от семките; поставяте ги на 200 градуса във фурната за 25 минути. Прехвърляте в найлонов плик, затваряте ги плътно за 10 минути – по този начин ще ги обелите бързо и лесно. Нарязвате ги на ивици, широки 3 см. Смилате пармезана и чесъна в блендер и ги премествате в купа. Към получената така смляна маса за плънка добавяте изварата и ситно нарязаните пера зелен лук, смесвате и овкусявате с чер пипер и сол. Намазвате върху всяка лента от чушка малък слой плънка и навивате лентата на руло. Закрепвате всеки елемент с шишче за сандвич. При сервиране можете да поръсите твърд кашкавал или билки отгоре.
Правилното мезе за уискито е ключът към добрия празник. Наздраве!
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Русофил
кисели краставички, сельодка, сланина - само за по-заможните.
Коментиран от #7
14:22 31.12.2023
2 Уискито е шльокавица
Всеки знае как и с колко ...
Коментиран от #4
14:23 31.12.2023
3 Познавач
Балкански смехории за неразбиращи.
Впрочем, уиските като цяло не се препоръчва с готвена храна.
14:24 31.12.2023
4 Познавач
До коментар #2 от "Уискито е шльокавица":
Точно обратното е: уискито е качествен алкохол с множество дойстойнства, а на ракията единственото й достойнство е, че има алкохол в нея.Коментиран от #28, #29
14:25 31.12.2023
5 Новичок
14:25 31.12.2023
6 БгРусофил
Коментиран от #11
14:32 31.12.2023
7 Механик
До коментар #1 от "Русофил":
Всеки ценител на уиски, знае много дборе, че уискито се пие без всякакви "мезета". най-добрия приятел на уискито е чаша ледена, минерална водичка.А ти за руснаците не мисли! Руснаците много отдавна не пият самагон (ракия). Ракията я смучем ние по нашите ширини. Любимата напитка на руснаците е КОНЯК и това е много отдавна. Коняк и до някъде водка- това са предпочитаните напитки в Русия.
А и за мезетата не ги мисли! Щото руснаците хайвера го ядат на филии, а ти ядеш рибени отпдъци разбъркани с менте майонеза, на чиято кутийка пише "ХАЙВЕР".
Просто не си виждал руска трапеза, за това ги бълнуваш такива. А ако видиш новогоднатрапеза, тогава вече съвсем ще се сдухаш от шок.
Коментиран от #8, #13, #24
14:40 31.12.2023
8 Познавач
До коментар #7 от "Механик":
Любимата напитка на по-грамотните руснаци е бирата, не коняка. Коняка е абсолютно нишов продукт в Русия.За останалите ти коментари - какво да кажа - хайвер на филии има за кремълксите крадци и техните олигарси. Обикновения руснак се чуди как да върже двата края: както каза един руснак наскоро - или комуналните сметки, или някаква храна.
Поне за уискито си ориентиран - то се пие по възможност чисто или с няколко капки вода.
14:44 31.12.2023
9 Обикновен
Уиски , ракия , коняци , водки и прочие , всичко замезвам с филета , суджуци и пастърми ! Вие си умувайте !
14:47 31.12.2023
10 РЕАЛИСТ
14:48 31.12.2023
11 ОМБРЕ
До коментар #6 от "БгРусофил":
И ДОМАШНА ПАПРИКОВАНА СЛАНИНКА14:55 31.12.2023
12 Хасковски каунь
14:59 31.12.2023
13 Русофил
До коментар #7 от "Механик":
На жената на инвалидизиран руснак бяха дали пакет с моркови и пакет с кромид лук.Къде го видя тоз хайвер бе боте. Той е само в твоите инструкции.
15:04 31.12.2023
14 бай ЙОВАН
Коментиран от #16
15:06 31.12.2023
15 редник
Днешните са 40 градуса - защо, така и не разбрах.
Предпочитам водка "Абсолют", понякога ракия от Славянци, извадени от камерата... 😁
Наздраве и весело посрещане!
Коментиран от #31
15:10 31.12.2023
16 РЕАЛИСТ
До коментар #14 от "бай ЙОВАН":
Не е чисто менте. Не спазват оригиналната технология когато се прави за България и не отлежава толкова, колкото пише на етикета. Хваща те по-бързо и води до по-тежък махмурлук.15:14 31.12.2023
17 девил
15:24 31.12.2023
18 Опорка
15:31 31.12.2023
19 ТИГЪР
15:35 31.12.2023
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 Мезето за
15:38 31.12.2023
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Факти
15:41 31.12.2023
24 Майсторе,
До коментар #7 от "Механик":
Колко беше резбата на шенкелният болт на УАЗ 469 Б ... И не се напрегай , а си сипи един бояршник и намажи една филия с вакса , ама изчакай да попие терпентина ... Ай , НАЗДАРОВЬЯ !Коментиран от #26
15:51 31.12.2023
25 Калейдоскоп
Но познавам, когато вкусвам някакво питие, дали е ракия, вино и дотук.
16:19 31.12.2023
26 Механик
До коментар #24 от "Майсторе,":
Шенкелния болт на уазката няма резба, нищо, че е болт. Ама ти от де да ги знаеш тия работи.Когато се замогнеш да пиеш това, което аз пия, тогава ми давай съвети за ваксата и терпентина.
И по-полеко със злобата, че ще направиш някоя беля навръх Нова Година!
Коментиран от #32
16:30 31.12.2023
27 Джака
16:45 31.12.2023
28 Брабинеца
До коментар #4 от "Познавач":
не искам да влизам в спор, но се замислете от какво се приготвя ракията и от какво - уискито... то няма място за сравнение.16:48 31.12.2023
29 Ха ха ха!
До коментар #4 от "Познавач":
Изброй няколко качествени марки уиски. В нашите магазини продават само ширпотреба и много често техните ментета.16:55 31.12.2023
30 А ром
17:20 31.12.2023
31 Уиски с коч
До коментар #15 от "редник":
Намаляването на градуса е мярка срещу глобалното затопляне.18:27 31.12.2023
32 Този коментар е премахнат от модератор.
33 девил
До коментар #32 от "техник":
Гледай механика да не ти райберова втулката на знаеш кое че после ще трябва да ти се набива друга знаеш как20:19 31.12.2023