Last news in Fakti

3 Януари, 2024 12:32 809 5

Мики Маус вече е герой във филм и игра на ужасите (ВИДЕО)

  • мики маус-
  • мини маус-
  • авторски права-
  • дисни-
  • образ-
  • филм на ужасите-
  • игра

Заради изтекъл закон вече всеки може да се възползва от първите рисунки на Мики и Мини Маус без да плаща авторски права

Мики Маус вече е герой във филм и игра на ужасите (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Любителите на киното за пореден път ще имат възможността да се срещнат с Мики Маус, но не в познатия му образ на дружелюбна анимационна мишка, а като маскиран убиец във филм на ужасите, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Трейлър за слашър филм беше пуснат на 1 януари, когато в САЩ изтекоха авторските права на "Дисни" върху най-ранните версии на обичания анимационен герой.

"Просто искахме да се позабавляваме с него", каза режисьорът на филма, озаглавен "Капанът за мишки на Мики". В същия ден се появи и нова игра на ужасите, вдъхновена от Мики, в която героят е опръскан с кръв.

"Параходът Уили" (Steamboat Willie) - късометражен филм от 1928 г. с ранни версии на Мики и Мини, стана обществено достояние в САЩ на Нова година. Това означава, че карикатуристи, романисти и режисьори вече могат да преработват и използват най-ранните версии на обичаните персонажи. Всъщност всеки може да използва тези версии без разрешение или заплащане, отбелязва Би Би Си.

Творците побързаха да се възползват от новите правила, като в същия ден беше пуснат съдържащ сцени на насилие трейлър на филм на ужасите с маскиран като Мики Маус убиец. В трейлъра на хорър комедията "Капанът за мишки на Мики" млада жена получава изненада за рождения си ден в игрална зала, но нещата бързо се объркват, когато тя и приятелите ѝ се сблъскват с убиец, маскиран като емблемата на Дисни.

"Място за забавление, място за приятели, място за лов. Мишката е навън", гласи текстът с червени букви в трейлъра.

"Вижте сега, това е Мики Маус от "Параходът Уили", който убива хора. Смешно е. Забавлявахме се с него и мисля, че това си личи", казва режисьорът Джейми Бейли.

Самият филм няма потвърдена дата на излизане, но се очаква да бъде пуснат през март тази година.

В същия ден беше представена и нова видеоигра, в която също участва Мики от 1928 г. От студиото Nightmare Forge Games съобщиха, че в играта на ужасите, озаглавена Infestation 88, епидемия от вредители се превръща в нещо по-зловещо от очакваното.

В началото на трейлъра се чува мъж, който нервно казва: "Мислех, че това са само гризачи, но тук има нещо друго." След това на екрана се появява огромен, опръскан с кръв Мики, а около него се разхождат мишки.

И други детски персонажи се сдобиха с "ужасни" версии

Мики не е първият обичан персонаж от детството, който се трансформира в герой на филм на ужасите. Когато стана обществено достояние, Мечо Пух също получи "хорър облик" в "Кръв и мед" - един от получилите най-лоши оценки филми на годината.

Според американското законодателство авторските права върху героите могат да бъдат запазени за 95 години, което означава, че героите от "Параходът Уили" станаха обществено достояние на 1 януари 2024 г. В миналото "Дисни" неведнъж се сблъскваше с опасността да загуби авторските права върху оригиналните си анимационни филми.

За първи път се очакваше героите да станат обществено достояние през 1984 г., но Конгресът удължи срока с 20 години. Преди настъпването на следващия срок на валидност през 2004 г. беше прието още едно удължаване с 20 години.

Заради усилията на "Дисни" да защити своите герои законът дори беше наречен "Закон за защита на Мики Маус". Моментът обаче най-накрая настъпи.

"Разбира се, ние ще продължим да защитаваме правата си върху по-модерните версии на Мики Маус и други произведения, които остават обект на авторско право", коментират от "Дисни".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зреене

    4 0 Отговор
    Знаем,знаем,четохме го вече вчера това недоразумение с Мики Маус. Подиграват се с него.
  • 2 покруса

    6 0 Отговор
    Дано да не направят филм на ужасите и с "- Ну,заяц погоди!".
  • 3 Боруна Лом

    1 0 Отговор
    И ВТОРИЯТ ФИЛМ МИКИ.. МЕКАТА... КИТКА!
  • 4 Аналогово

    2 0 Отговор
    "Заради изтекъл закон вече всеки може да се възползва от първите рисунки на Мики и Мини Маус без да плаща авторски права"
    Най вероятно, по същата причина, американската демокрация може всеки да преръща в агресия и диктатура -изтекъл закон. А аз се чудех, защо Байдън нападна Русия...
  • 5 Нима не знаете ?

    2 0 Отговор
    Той преди всичко е едно от Лицата на Злото на дисни. Просто едно от лицата. Този му образ най-му отива.