Last news in Fakti

6 Януари, 2024 09:13 1 669 3

Показаха за пръв път истинските цветове на Уран и Нептун (СНИМКИ)

  • планети-
  • космос-
  • истински цветове-
  • уран-
  • нептун-
  • хъбъл-
  • вояджър 2

Изображенията, с които свързваме двете гигантски планети, са били обработени през 80-те

Показаха за пръв път истинските цветове на Уран и Нептун (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Истинските цветове на планетите Уран и Нептун бяха показани за първи път, съобщи БТА, позовавайки се на Би Би Си. Досегашните представи за това как изглеждат двете планети са били погрешни, обяви научен екип, воден от британски астрономи.

Изображения, заснети от космическа мисия през 80-те години, показваха Нептун в наситеносин цвят, а Уран - в зелен. Но ново изследване разкри, че двата ледени гиганта са в сходни синьо-зелени нюанси.

По-ранните снимки на Нептун са имали за цел да покажат детайли от атмосферата на планетата и затова са били обработени. Така е бил променен истинският цвят на планетата.

"Направили са нещо, което прави всеки в Инстаграм", каза пред радио Би Би Си 4 професор Катрин Хeйманс от университета в Единбург, Шотландия. "Акцентирането върху синьото е било, за да се видят подробности от атмосферата на Нептун, затова и планетата изглежда много синя. В действителност Нептун е доста подобен на Уран."

Астрономите знаят от дълго време, че повечето снимки на двете планети не показват истинските им цветове, каза професор Патрик Ъруин от университета в Оксфорд, който ръководи настоящото изследване. "Изкуствено наситеният син цвят на планетата беше известен сред учените, но във времето това се забрави."

Д-р Робърт Мейси, заместник-директор на Кралското астрономическо общество, обясни, че обработването на снимките е обичайна процедура при астрономическите изследвания. "Глупаво е да се гледа астрономическо изображение и да не се има предвид, че то е обработено. Обработката е необходима, за да се видят детайли. Няма никаква конспирация и нищо не се крие."

Професор Ъруин и неговият екип са използвали оригиналните данни, за да покажат "най-точното представяне досега" на цветовете на Нептун и Уран.

Снимките, направени от космическия апарат "Вояджър 2", са били в три отделни цвята. Те са рекомбинирани, за да се създаде една цветна снимка. Контрастът е подсилен, за да се видят детайли от облаците и ветровете на планетите. В случая на Нептун процесът е направил цвета по-син, отколкото е в действителност.

За настоящото изследване учените са използвали данни от космически телескоп "Хъбъл" и от спектроскопа на Европейската южна обсерватория. И при двете устройства всеки пиксел е с непрекъснат спектър на цветовете. Това дава възможност да се покаже истинският цвят на двете планети.

Анализът разкрива, че Уран и Нептун са в сходни синьо-зелени нюанси. Нептун има малко добавено синьо, което се дължи на по-тънкия слой мъгла на планетата.

Изследването показва, че Уран изглежда малко по-зелен по време на лятото и зимата, когато един от полюсите му е насочен към Слънцето. По време на пролетта и есента, когато слънцето е над екватора, оттенъкът е по-син.

Изследването е публикувано в научното списание на Кралското астрономическо общество (Monthly Notices of the RAS).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гигантите ,

    4 1 Отговор
    Юпитер и Сатурн също са интересни !
  • 2 Спектрометър

    2 2 Отговор
    Цветовете на Нептун и мириса на Уранус.
  • 3 хммм

    0 0 Отговор
    Кобалт с тюркоаз и ултрамарин.