Last news in Fakti

8 Януари, 2024 16:45 2 438 13

Учени разкриха защо пчелите правят по-малко мед

  • пчели-
  • пчелен мед-
  • пручване-
  • учени-
  • климат

Според изследователите един от най-големите стресови фактори за опрашването е липсата на цветя, които да осигуряват достатъчно прашец и нектар

Учени разкриха защо пчелите правят по-малко мед - 1
Снимка: Shutterstock

Добивът на мед в САЩ намалява от 90-те години на миналия век, като производители и учени не са сигурни на какво се дължи това, но ново проучване на изследователи от Пенсилванския университет разкрива причини, свързани със загадката около ограничените количества от продукта, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Използвайки данни от пет десетилетия от територията на САЩ, експертите анализират потенциални фактори и механизми, които биха могли да повлияят на броя на цветята, виреещи в различните региони - и съответно на количеството мед, произвеждано от медоносните пчели.

Изследването, публикувано в изданието Environmental Research, показва, че промените в количествата на добивите от мед с течение на времето са свързани с употребата на хербициди и земеползването. Годишните метеорологични аномалии също са допринасят за промените в добивите мед.

Като цяло изследователите установяват, че климатичните условия и продуктивност на почвата - способността ѝ да поддържа културите на базата на нейните физични, химични и биологични свойства - са едни от най-важните фактори за оценка на добивите от мед. В топлите и в хладните региони добивът на мед е по-висок, като почвите са с благоприятни характеристики.

Габриела Куинлан, водещ автор на изследването, казва, че се е вдъхновила за проучването, след като на срещи и конференции на пчелари многократно чува един и същ коментар: “Просто не можеш да правиш мед, както преди”.

Според нея климатът все повече започва да влияе на медодобива след 1992 г.

"Не е ясно как климатичните промени ще продължат да влияят на производството на мед, но нашите констатации могат да помогнат за предвиждането на тези промени", казва тя.

Според изследователите един от най-големите стресови фактори за опрашването е липсата на цветя, които да осигуряват достатъчно прашец и нектар. "Много фактори влияят върху производството на мед, но основният е наличието на цветя", казва Куинлан. "Медоносните пчели са наистина добри търсачи, които събират нектар от различни цъфтящи растения и го превръщат в мед”.

За изследователката едно от най-вълнуващите открития е важността на продуктивността на почвата, която според нея е недостатъчно проучен фактор. Установените норми за използване на хербициди също са важни за прогнозиране на добивите на мед, вероятно защото премахването на цъфтящите плевели може да намали хранителните източници, достъпни за пчелите, отбелязват експертите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    14 5 Отговор
    Те сращеняците мед не ядат. Лупкай МакДоналдса, стани 340 кила и не го мисли. Като пукнеш бутат стената и те вдигат с кран.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Криза

    8 2 Отговор
    А също и защо мармотите завиват по-малко шоколад.
  • 3 благодарение на демокрацията

    10 3 Отговор
    какво съвпадение а и ние от тогава изчезваме …

    Коментиран от #5

  • 4 лупкай

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм":

    с устичка нежна мирини
  • 5 а дано !

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "благодарение на демокрацията":

    и прах да не останете
  • 6 хех

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм":

    Абе не ги знам какво ядат, ама живеят с 20г. повече от рушляците и с 15 повече от българите. Може и от хамбургерите да е.
  • 7 един от стадото

    9 0 Отговор
    намаляват площите със свободно диворастящи растения, така както природата ги е създала. Култура е интересно понятие, разбирам го във възпитанието, образованието, самосъзнанието и стремеж за знания в коя и да е област, но нека оставим и на пчеличките малко поле за изява. Те хич не са прости. Само мравките им съперничат по интелект и Дисциплина. А сега и човека им се меси в подредения им живот. Споменах култура, не оная общата, а тази която се сее в почвата, и от която чакаме мед. ГМОто, прекаленото ръсене с хербициди, пестициди, изкуствени селекции водят до края на истинското пчеларство. Остава само печалбарство. Дребни произвтодители като мен си отиваме, яжте само китайски мед с какъвто искате изкуствен аромат и гарниран с помощта на Раундъп. Жива пчела не трябвало да има в градовете, комшията се оплакал, че може да го ужили...
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 1 Отговор
    В началото на 20век, едно пчелно семейство е давало 10 пъти повече мед отколкото сега, в началото на 21век, въпреки напредъка на науката Пчеловъдство... Причината за измирането на пчелите не е загатка. Пчелите измират от насищане на средата с електромагнитни излъчвания. Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между U-късовълновите излъчвания и инфрачервените лъчи. В резултат, отделните мощни предаватели, а и безбройните не толкова мощни, действат като нагреватели на атмосферата, като резултатът е „Глобалното затопляне”. Безсмислено е да се хвърля вината за това явление върху парниковите газове. Обикновената водна пара в атмосферата, без да се включват облаците, има 75% принос за парниковия ефект, без който земята ще изстине за часове и ще настъпи космически студ. Друг неблагоприятен ефект е, че „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние и върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
  • 9 Алфа херинга

    4 2 Отговор
    Пълни фантасмагории са съчинили. В САЩ няма никакви регулации за ГМО, така че не се чудете защо пчелите не се занимават с изкуствената им продукция. Лошото е, че и в Европа искат да го прокарат това.
  • 10 Ай ти специалист

    4 2 Отговор
    Мисля, че можем да впрегнем изкуствения интелект да прави мед.
  • 11 Дядо Йоцо гледа

    1 1 Отговор
    Защото е суша страшна , не сте ли гледали как гори Америка , цели градове в дим , язовири и реки съхнат , крави измират от жега , какъв мед след 🔥🔥🔥🔥🔥🔥 пожари , толкова е елементарно !!!
  • 12 дядо поп

    1 1 Отговор
    Стачкуват животинките , сега е модерно!
  • 13 Яяяяяя

    3 0 Отговор
    Където има ГМО няма пчели