Last news in Fakti

11 Януари, 2024 14:15 1 345 10

Гробът на Влад Цепеш, прототип на Дракула, се намира в манастир в Неапол

  • влад цепеш-
  • прототип-
  • дракула-
  • гроб-
  • неапол

Влад III е бил княз на Влахия между 1448 и 1476 г.

Гробът на Влад Цепеш, прототип на Дракула, се намира в манастир в Неапол - 1
Снимка: Уикипедия
Гробът на влашкия владетел Влад Цепеш, послужил за прототип на литературния герой Дракула, се намира в манастир в Неапол. Това твърдят италиански учени, цитирани от румънските медии.

„Влад III е бил княз на Влахия между 1448 и 1476 г. Заради репутацията си на прекомерно жесток и садистичен владетел, който набивал враговете си на кол, Влад е наречен "Цепеш" (на румънски: Țepeș – „кол“) и по-късно става вдъхновение за героя на Брам Стокър - Дракула, прледава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева.

През есента на 1476 г. той е победен от османците. Някои учени предполагат, че е убит, главата му е отнесена в Константинопол и тялото му е погребано в манастир в Румъния”, пише румънският информационен сайт Нюзуик.

Въпреки това изследователят Ерика Стела, която прави докторантура в университета в Талин, е открила доказателства, които предполагат, че той е бил пленен и откупен от дъщеря си.

“След товва тя го отвела в Неапол, където той умира и е погребан в църквата Санта Мария Ла Нова“, казва тя, цитирана от сайта за средновековна история Medievalists.com. Ерика Стела обяснява, че гробница в църквата от 13-ти век в Неапол има символи, които са били използвани от Влад Цепеш.

„Когато погледнете барелефните резби, символиката е очевидна. Драконът означава Дракула. Самото име на Цепеш е изписано в тези символи“, твърди друг италиански изследовател - Рафаело Глини.

Символът на дракона, споменат от изследователите на църквата в Неапол, би могъл да е свързан с Ордена на дракона, създаден от крал Сигизмунд фон Люксембург през 1408 г. и предназначен за елитите сред благородниците, военните и духовенството, пише в своя публикация по темата вестник “Адевърул”.

Сред рицарите на ордена имало саксонски, унгарски, полски, италиански, чешки, сръбски и влашки благородници. Влад Дракул – бащата на Влад Шепеш и Янош Хуняди били сред членовете на рицарския орден, чиято традиция е запазена до средата на 17 век.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Една бира 🍺

    12 4 Отговор
    А е ги де нашите 240 + вампири в Народното събрание. За 30 плюс години обезкървавиха Територията. Пиша Територия понеже тва е всичко друго, но не и държава.
  • 2 пуешкият лечител

    4 2 Отговор
    слава на такива герои !

    Коментиран от #6

  • 3 глоги

    2 2 Отговор
    ...пРедава кореспондентКАТА на БТА - Мартина Ганчева. изследователКАТА Ерика Стела, която прави докторантура в университета в Талин...
  • 4 мухаха

    6 2 Отговор
    Я мислех че е У ВЕЛИКАТА МАКЕДОНИЯ нали всичко е свързано с нея
  • 5 Тома

    6 2 Отговор
    Много ми прилича на кмета на Симитли че и фамилията му цепеш
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 В първият си поход към Видин

    0 5 Отговор
    Дракула избива около 40 000 българи. После турците му виждат сметката

    Коментиран от #9

  • 8 Център за трансфузионна хематология

    0 3 Отговор
    В метален ковчег, с няколко ключалки, за всеки случай.
  • 9 гига стелт

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "В първият си поход към Видин":

    Влад Цепеш Драгуле (Дракон - на румънски) е доказано чист българин!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.