Last news in Fakti

12 Януари, 2024 10:49 1 575 15

Разкриха причината за изчезването на най-голямата маймуна, живяла някога

  • маймуна-
  • климат-
  • климатични промени

Маймуната с височина над три метра е изчезнала заради климатичните промени

Разкриха причината за изчезването на най-голямата маймуна, живяла някога - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Най-голямата маймуна, живяла някога, е изчезнала заради климатичните промени, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Древният животински вид е изчезнал преди стотици хиляди години, когато любимите му плодове са станали недостъпни през сухия сезон.

Маймуната Gigantopithecus blacki, която е населявала Южен Китай, е била с височина над три метра, а теглото ѝ е достигало 290 кг. "Тази маймуна е била наистина голям бозайник", казват авторите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър". "Когато храната започва да намалява, животното се оказва твърде голямо, за да се катери по дърветата."

Гигантската маймуна е приличала на днешните орангутани. Тя е населявала гористите местности на региона Гуанси, Китай, в продължение на около 2 млн. години. Маймуната е била растителноядна - хранела се е с плодове и тропически цветя.

Учените са анализирали полени и седименти, запазени в пещерите в региона, както и фосили на зъби, за да разберат кога дърветата са започнали да дават по-малко плодове преди 600 000 години. Тогава сухите сезони в региона са станали повече. Гигантската маймуна не е изчезнала бързо. Изглежда, че видът е изчезнал преди около 215 000-295 000 години. По-малките маймуни са можели да се катерят по дърветата и да търсят по-различна храна, докато Gigantopithecus blacki се е хранел предимно с дървесна кора и тръстика. Когато горите са се променили, не е имало достатъчно храна, коментира Цзян Инци от Китайския институт по палеонтология на гръбначните организми и палеоантропология.

Повечето от заключенията за изчезналия вид гигантска маймуна са направени на базата на фосили от зъби и четири челюстни кости. Всички те са намерени в Южен Китай. Не е открит цялостен скелет на бозайника.

Преди около 2 и 22 млн. години десетки видове гигантски маймуни са населявали Африка, Европа и Азия, показват фосилите. Днес са останали само горилите, шимпанзетата, бонобо и орангутаните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еверест

    6 0 Отговор
    Не е изчезнала, сега се храни с изгубили се туристи и алпинисти.
  • 2 Не ща

    2 1 Отговор
    да си представям от какво бозае.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иванов

    9 1 Отговор
    А човека ще изчезне след въвеждането на трети пол несъществуващ в прородата
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 незнайко

    6 1 Отговор
    А по вероятно е ние да сме нейните наследници с видоизменено ДНК от извънземна цивилизация . Така или иначе още не е доказано от къде сме се ПРЪКНАЛИ ние ЧОВЕЦИТЕ !!!
  • 7 така е ,

    1 1 Отговор
    точно тогава е изчезнала и най-малката маймуна . 30 см е била висока . с брада и мустачки . нещо средно между павиан и горила . хранели са се с борови клонки и трупно месце от най-голямата маймуна . канибализма става известен след изчезването на най-приспособените видове . Рязкото променяне на климата ги е морило дълго . Замърсителите тогава са били естествени . Вулкани, пожари, земетресения . Всичко в природата се повтаря . След много много много години , отново ще се появат . Да .

    Коментиран от #9

  • 8 Краватар

    5 0 Отговор
    боцо да не е пукелясал бе???!???!???
  • 9 Коч Ина

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "така е ,":

    това е генералът от ППДБ
  • 10 и аз искам едно разкритие да направите

    1 0 Отговор
    аз пък искам да разкрият причината ЗАЩО МАЙМУНАТА ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЧОВЕК??? че ми е много интересно и от малък немога да получа смислен отговор питах всичките си даскалки ама те почваха да хъкат мъкат да сумтят да ръмжат и така …
  • 11 Я го знам !

    0 0 Отговор
    Йети е жив ! Пердаши амбриажи в Азия и Аляска ! За това скоро ще има друга раса.
  • 12 Факт

    2 0 Отговор
    С маймунките изчезнаха и придружаващите ги цигулари. Как рипкаха като засвиреше цигуляря, младите не бяха родени, бай тошо от де ги снабдяваше с маймуни ромите и всеки даваше парички, беше си яко и весело с маймунката и цигуларя. Минало свършено. Да бяха демократите дали по една цигулка и маймунка да не просят днес пред магазини баничкари, с малки деца и бебета.
  • 13 ...

    0 0 Отговор
    Не по темата, но жал ми става за някои ромикоитоси дават и молят за банкакръв80лева. 2 пъти на годината. Да дават поделения пожарна полиция, млади са и е време за размисъл. Жена му с бебето чака 80 лева, а с тия пари кво може да се купи. На запад, но всичко е безплатно в болницата и извън нея. Не мога да повярвам. А и безплатно пътуват пенсионерите на запад в някои държави с автобуси градски. За 35 години станахме като турцив и бетер нея
  • 14 Механик

    4 0 Отговор
    Най-голямата маймуна е изчезнала, но в последно време са се навъдили големи маймуни, които правят на маймуни малките маймуни вторачени в телевизорите/смартфоните си.
  • 15 Човек

    1 0 Отговор
    В природата нищо не се губи или изчезва. В една сграда има двеста и кусур от големи до огромни човекоподобни и питекоподобни. Толкова време се чудеха нормалните хора откъде се вземат а то какво било.