Last news in Fakti

15 Януари, 2024 14:56 2 463 24

Учени най-накрая установиха защо мозъкът се нуждае от сън

  • мозък-
  • сън-
  • спане-
  • нощ-
  • почивка-
  • изследване

Група учени изследва какво се случва с мозъка, докато тялото спи

Учени най-накрая установиха защо мозъкът се нуждае от сън - 1
Снимка: Shutterstock

Група учени от областта на изкуствата и науките излязоха с теория, която може да обясни сложността на мозъка, както и значението на съня. За да докажат, че мозъкът трябва периодично да пренастройва операционната си система, изследователите наскоро записаха мозъчната активност на спящи плъхове, за да я публикуват в списание Nature Neuroscience.

Сънят е основно изискване, подобно на храната и напитките. "Без него ще умрете", предупреждава Кийт Хенгън, доцент по биология във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Но какво се постига със съня? Години наред учените можеха само да твърдят, че сънят намалява умората, което едва ли е задоволително обяснение за една основна човешка потребност.

"Мозъкът е като биологичен компютър", казва Хенген. "Паметта и опитът по време на бодърстване променят кода малко по малко, като бавно отдалечават голямата система от идеалното ѝ състояние. Основната цел на съня е да възстанови оптималното компютърно състояние."

Съавтори на статията са Ралф Весел, професор по физика; Ифан Сю, дипломант по биология, изучаващ неврология; и Ейдън Шнайдер, дипломант в програмата по изчислителна и системна биология, всички в областта на изкуствата и науките.

Весел казва, че физиците са изследвали необходимостта от сън повече от 30 години, но никога не са мечтали, че работата ще стигне до тези висоти. В света на физиката критичността описва сложна система, която съществува в критичната точка между реда и хаоса.

"В едната крайност всичко е напълно редовно. В другата крайност всичко е случайно", казва Весел.

Критичността максимизира кодирането и обработката на информация, което я прави привлекателен кандидат за общ принцип на невробиологията. В изследване от 2019 г. Хенген и Весел установяват, че мозъкът активно работи за поддържане на критичността.

В новата статия екипът предоставя първите преки доказателства, че сънят възстановява изчислителната мощ на мозъка. Това е радикално отклонение от дългогодишното предположение, че сънят трябва по някакъв начин да попълва мистериозните и неизвестни химикали, изчерпани по време на бодърстване.

След статията си от 2019 г. Хенген и Весел изказват теорията, че ученето, мисленето и бодърстването трябва да отдалечат мозъка от критичността и че сънят е в идеална позиция да възстанови системата. "Осъзнахме, че това би било наистина готино и интуитивно обяснение за основната цел на съня", казва Хенген. "Сънят е решение на проблем на системно ниво."

За да проверят теорията си за ролята на критичността в съня, изследователите проследяват пиковете на много неврони в мозъците на млади плъхове, докато те изпълняват нормалните си процедури за сън и събуждане.

"Можете да проследите тези малки каскади от активност през невронната мрежа", казва Хенген. Тези каскади, наричани още невронни лавини, отразяват начина, по който информацията преминава през мозъка, казва той.

"При критичност могат да се появят лавини с всякакви размери и продължителност. Встрани от критичността системата става предубедена към само малки лавини или само към големи лавини. Това е аналогично на писането на книга и възможността да се използват само кратки или дълги думи. "Както се предвиждаше, при плъховете, които току-що се бяха събудили от възстановителен сън, се появиха лавини с всякакви размери. В хода на събуждането каскадите започнаха да се изместват към все по-малки размери.

Изследователите установяват, че могат да предскажат кога плъховете ще заспят или ще се събудят, като проследят разпределението на лавините. Когато размерите на каскадите намалели до определена точка, сънят не бил далеч.

"Резултатите предполагат, че всеки момент на бодърстване отдалечава съответните мозъчни вериги от критичността, а сънят помага на мозъка да се възстанови", казва Хенген.

Когато в края на 80-те години на миналия век физиците за първи път разработват концепцията за критичност, те разглеждат купчини пясък върху решетка, подобна на шахматна дъска - сценарий, който на пръв поглед е далечен от функциите на мозъка. Но тези пясъчни купчини дадоха важна информация, казва Уесел.

Ако върху решетката се пуснат хиляди зрънца, следвайки прости правила, купчините бързо достигат критично състояние, при което започват да се случват интересни неща. Големи и малки лавини могат да започнат без предупреждение, а купчините в един квадрат започват да се преливат в другите. "Цялата система се организира в нещо изключително сложно", казва той.

Невронните лавини, които се случват в мозъка, много приличат на лавините от пясък върху решетка, каза Весел. Във всеки случай каскадите са отличителен белег на система, която е достигнала най-сложното си състояние.

Според Хенген всеки неврон е като отделна песъчинка, която следва много основни правила. Невроните по същество са превключватели за включване и изключване, които решават дали да се задействат, или не, въз основа на преки входящи данни. Ако милиарди неврони могат да достигнат критична точка - сладкото място между твърде много ред и твърде много хаос - те могат да работят заедно, за да създадат нещо сложно и чудно.

"Критичността максимизира куп характеристики, които звучат много желателно за един мозък", казва Хенген.

Новото изследване е мултидисциплинарно. Хенген, Сю и Шнайдер проектират експериментите и предоставят данните, а Весел се присъединява към екипа, за да приложи математическите уравнения, необходими за разбирането на съня в рамките на критичността. "Това е едно прекрасно сътрудничество между физиката и биологията", каза Весел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нео

    5 3 Отговор
    Сънят е бъг в Матрицата.

    Коментиран от #7

  • 2 мъкаааа

    3 2 Отговор
    Защото не може да стои отвън.
  • 3 Сила

    7 0 Отговор
    На вниманието на АЛФИТЕ и БЯЛОТО БРАТСТВО....... по кротко, щото може да изперкате тотално
  • 4 неУЧЕН

    6 4 Отговор
    Бля, бля ...

    Смятам, че човек не е компютър и няма операционна система,
    приложения, захранване ... Смятам, че човека има душа и мозъка служи за връзка между душата и тялото. Тази душа има нужда да си почива, да прави други неща и именно това е съня. Душата изключва мозъка, рес евтино тялото, когато си почива или прави други неща.

    Коментиран от #8, #11

  • 5 И язе сум учен

    5 1 Отговор
    Е как шо...епа мозъка спи кога реши да изтрезнее, а то не стаа бърже таа работа. Понекогиш си треа цел ден...
  • 6 Идън

    6 0 Отговор
    Той- мозъкът заспи ли... зарежи. Точно обратното е- мозъкът работи се реорганизира- подрежда в папки важната информация и изхвърля ненужната. При недоспиване инфото останало се натрупва с новото и се получава хаос- губи се памет концентрация.... Но инсомнията- безсънието е винаги по- добре от хубави емоции- отколкото от лошите. Да са виждали влюбен плъх как страда от безсъние... Да пази Господ от недоучили учени- казващи ни че водата е мокра.
  • 7 не, не е

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нео":

    Докато спите, компютърът ви включва програмите за диагностика и възстановяване. Затова сънят е важен.
  • 8 Соваж бейби

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "неУЧЕН":

    Не е научно доказано че душата се измаря или има такова усещане самата душа ?!Човеците сме кофти програмирани с фабричен дефект -умора ,зависимост от сън,болести и болка от изгаряне,удър...от болести...мисля че и депресия свързана със страдание пак мозъка е виновен връща отново и отново спомени.
    На практика мозъка не спи,жалко че няма естествено зарядно не дрога с която да се зарежда човек и да спи.Не говоря за работа човек губи много от живота си като го прекарва в сън,а сме временни гости на Земята никой не знае колко минути,ден или години са му писани.Въпроса е друг че мозъка е виновен да се чувстваме изморени и да спим отделно годините

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Салама свършва и за Сащ науката

    5 2 Отговор
    Илюзии пак продават да не спрат финансирането.Пълни глупости.

    Коментиран от #24

  • 10 мъка ...

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Личи си кого не са го влечали науките в училище.

    Коментиран от #13

  • 11 хммм

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "неУЧЕН":

    Сигурен ли си, че няма? Филмът "Матрицата" не е чиста художествена измислица...
  • 12 Плъх учен

    1 1 Отговор
    А напънете се още малко бе учени.Бая пари заемате за интелигентни ,уникални феноменални глупости .Скоро ще се досетите че мозъка ви спи.А също че баба ви е по умна от вас и без да е учен.🤪2326
  • 13 Соваж бейби

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "мъка ...":

    Уеш спорно е ,като ти чета бисерите се чудя кой повече е спал в училище или гледал през прозореца с мечта по бързо да бие звънеца аз или ти ?Как разбираш че нещо те боли или умора ?рецепторите пращат информация на мозъка от мястото на болка и ти после усещаш болка,вкус,умора,глад...

    Коментиран от #15

  • 14 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Зарядното за сън е мелатонин. Човек не може да спи при ниски нива- а той насърчава прехода от будност към сън. При дефицит се увеличава глада и редица болести свързани с паметта. Има го като хранителна добавка

    Коментиран от #16

  • 15 не ги разбираш нещата

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Умората не е "фабричен дефект", а е резултат от биохимичните реакции протичащи в тялото. Биохимичната машина има нужда от възстановяване, което е ежедневно. Мозъкът не е причината за умората, а софтуерът, който променя режима на работа.

    Коментиран от #18

  • 16 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Идън":

    Имам три хипотези на които все още няма точен отговор по простата причина че още не знаем какво е душата ни и как действа отричам че се измаря ,нищо че нямам диплома като големи физици и учени.Не само треви ,мелатонин...могат временно да парира сън обаче голямата умора ти губи концентрация с други коктейли си на Марс ,Венера по желание илюзия ...Въпроса е че ламите с концентрация може да блокира студ ,болка...другият въпрос е хората все още ли сме невежи да си контролираме мозъка чрез душата ,или сме наистина форма на живот проект като лотуса семе после идва хубавото чистото когато излезе от тинята и се покажат едни красиви цветове .Според мене би било хубаво първо да се намери начин да си контролира човек мозъка ,мисля че и стареенето би се махнало просто ще умираме запазени и душевните страдания ,не осъществени мечти, при някой злоба ...това разболява допълнително тялото и всичко идва от мозъка не знам...мисля че някъде тук е отговора

    Коментиран от #17, #20

  • 17 Бейби,

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Иди в някой форум за готвачки, там няма нужда да имитираш широки познания!

    Коментиран от #22

  • 18 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "не ги разбираш нещата":

    Аха ок ами как ще ми обясниш вечно зелените дървета защо са такива може и няколко века?Не спи има теория че зимните растения спят или ако щеш падат листа...после се връща но е като сън ,все пак има в природата неща които не спят нямат нужда или камък те също са химична,физична реакция движещи се молекули като хората и ние сме така

    Коментиран от #19

  • 19 ще те посъветвам

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    Не спори с биолог за биология, с математик за математика, с физик за физика и т.н...

    Коментиран от #21

  • 20 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Разбира се, че всичко е у главата... Мани ги ламите...
  • 21 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ще те посъветвам":

    За математиматика имаш право защото е точна наука.Обаче за другите ?Аз не споря подлагам на съмнение в кой век сме и няма точни отговори на цял куп неща,следователно мога да споря след като не могат да ме убеди да им вярвам ако в математиката 1+1 е 2 при другите още е =?
  • 22 Соваж бейби

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бейби,":

    Ходи ти мразя да готвя не влиза в моите хобита.Живота е пълен с интересни неща няма си губя времето с готвене и тигани ,минимално време за дневното ядене нужно за човек това е но не и хоби или нещо интересно после отива в тоалетната нали знаеш целия труд
  • 23 Периферия

    0 1 Отговор
    Процесорът прегрява, ОС забавя и започва да дава грешки, видеото започва да сече и да лагва, а нетя прекъсва и се губят пакети. Рестартът оправя нещата, но понякога се налага преинсталация или ъпгрейд към нов компютър.
  • 24 очевадни човешки необходимости

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Салама свършва и за Сащ науката":

    Със същия успех препоръчвам на авторите на тази глупава статия да анализират защо се налага изхвърляне на екскременти от човешкото тяло.