Last news in Fakti

17 Януари, 2024 16:15 2 626 5

Какви са ползите за здравето от чаша топла вода с лимон

  • здраве-
  • топла вода-
  • лимон-
  • ползи за здравето

Забавя процеса на стареене

Какви са ползите за здравето от чаша топла вода с лимон - 1
Снимка: Shutterstock

Кога бе последният път, когато си направихте чаша топла вода с малко пресен лимонов сок в нея? Чудесна напитка за енергия, елиминиране на излишните течности и детоксикиране на организма, която можем да пием по всяко време на деня. Нужно е водата да бъде затоплена, а не да е топла от чешмата. Да е приятно топла на температура и да добавим в нея свежия лимонов сок, според вкуса си като количество.

Водата с лимон има редица ползи за здравето. Вижте някои от тях.

1. Допринася за намаляване на холестерола, благодарение на витамин С и полифенолите, които се съдържат в лимоните. Полифенолите се борят с умората и намаляват мазнините в кръвта, наречени липиди. Един добре познат липид се нарича холестерол.

2. Забавя процеса на стареене. Западни проучвания установяват, че пиенето на лимонов сок забавя процеса на стареене на тялото. Един от основните полифеноли в лимоните е ериоцитрин, на който се дължи забавянето на стареенето, смятат учените.

3. Подобрява чревната флора. Още една добра причина да пием по-често топла вода с лимонов сок е, че това помага за промяната на чревната среда, позволявайки на добрите чревни бактерии да се развиват. Това е важно за редовното изхождане, но и за цялостното добро здраве.

4. Помага на мускулите и намалява възпалението. Пиенето на топла вода с лимон забавя загубата на мускулна тъкан, сочат западни проучвания. Възпалението в организма може да увреди артерии, стави и органи, пише az-jenata.bg. Смята се също, че причинява хронични заболявания като увреждане на кръвоносните съдове, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и диабет.

5. Намалява се рискът от камъни в бъбреците. Според учени, лимоновият сок допринася за намаляване на образуването на камъни в бъбреците.

6. Помага за по-бързо възстановяване от настинка. Чаша топла вода с лимон и може би малко мед и джинджифил, определено помага на тялото да се възстанови по-бързо от настинката, а също така напитката има и детокс ефект.

7. Успокоява нервната система. Ароматът на лимон доказано действа не само ободряващо, но и успокояващо. Според западни проучвания, ароматът на плод юзу, който е цитрусов плод хибрид между лимон и мандарина открит в Япония, може да помогне за облекчаване на стреса, намалява сърдечната честота и кръвното налягане.

8. Облекчаване на запека. Чаша топла вода с пресен лимонов сок стимулира храносмилателната система. С напредване на възрастта нивата на киселини в червата намаляват. Добавянето на топла вода с лимон към ежедневната рутина подпомага функцията на червата, като това намалява риска от запек. Лимонът съдържа фибри под формата на пектин, който също помага за регулиране на храносмилателната система.

9. Помага в отслабването. Ежедневното пиене на топла вода с лимон може да стимулира метаболизма, сочат някои изследвания. Добре работещият метаболизъм ни помага да отслабнем.

10. Подобрява дъха. Лимоновият сок естествено елиминира неприятните миризми. След хранене изпийте чаша топла вода с лимонов сок, за да подпомогнете храносмилането си и да освежите устата си от нежеланите миризми. Лимоновият сок също така елиминира бактериите, които могат да се развиват в устната кухина и да причинят лош дъх и други проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идън

    2 1 Отговор
    Хората са различни и тази вода действа на всеки по различен начин- както и всички неща на този свят. Струва си да се опита как ще действа за кратко. Иначе лимонът може да се заменя с много други плодове и най- добре е с мед. Неразтвореният във вода е стрес за организма- и трудно се усвоява.
  • 2 6264

    3 0 Отговор
    Aлкализира.
  • 3 бай Даньо

    1 3 Отговор
    И,... можеш да хванеш гастрит от киселинност на лим.сок

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.