Last news in Fakti

18 Януари, 2024 12:18 3 823 13

Марлене Енгелхорн - aвстрийката, която иска да раздаде наследството си от 25 млн. евро

  • марлене енгелхорн-
  • наследство-
  • богатство-
  • дарение-
  • данъци

31-годишната жена обяви, че ще бъде създадена гражданска група от 50 австрийци, на които ще бъде платено, за да разработят идеи за бъдещето на нейното състояние

Богатите и известните плащат висока цена за място на срещата на върха в Давос тази седмица, но наследницата Марлене Енгелхорн настоява да плащат повече данъци, предаде АФП.

31-годишната Енгелхорн изпълнява и амбициозен план да плати на хора, които да предложат идеи, с които тя да раздаде по-голямата част от богатството си на стойност 25 млн. евро, за да може да избяга от това, което тя нарича "династично блато на богатство".

"Наследих богатство и следователно власт, без да съм направила нищо за него. А държавата дори не иска данъци върху него", казва австрийско-германската активистка и основателка на инициативата Taxmenow.

Енгелхорн се присъедини към няколкото протеста на богатото малцинство в кулоарите на Световния икономически форум, които призовават за по-високи данъци за богатите.

Потомъкът на основателя на химическия гигант BASF Фридрих Енгелхорн е сред малка група милионери, които настояват правителствата да ги облагат с по-високи данъци, за да се преодолее нарастващата разлика в богатството.

Приблизително 2150 милиардери по света са с 3,3 трилиона долара по-богати, отколкото са били през 2020 г., докато близо пет милиарда души по света са обеднели, заяви благотворителната организация Oxfam в доклад, в който заклейми "нивата на неприлично неравенство".

Енгелхорн - която наследи милиони, когато баба ѝ почина през 2022 г. - обяви този месец, че ще бъде създадена гражданска група от 50 австрийци, на които ще бъде платено, за да разработят идеи за бъдещето на нейното състояние.

За да бъде процесът по-демократичен, 10 000 произволно избрани австрийци на възраст над 16 години са поканени да кандидатстват за присъединяване към групата, като попълнят въпросник. След това ще бъдат избрани 50 души.

От март до юни групата ще се събира през няколко уикенда в Залцбург, за да разработва решения "в интерес на обществото като цяло", се посочи в изявлението.

Ако групата не успее да предложи идеи с широка подкрепа, наследството ще ѝ бъде върнато.

Енгелхорн, която е учила немски език в университета, заяви, че ще си намери редовна работа, след като "над 90 процента"от богатството ѝ бъде преразпределено, пише БГНЕС.

"Ще премина от най-богатия един процент от обществото към по-малко богатите 99 процента... Мисля, че това е подобрение. Преминавам нагоре в едно демократично общество, от това династично блато на богатството", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    19 6 Отговор
    Тая я помислих, че е премерът на Франция, много си приличат. Но единият явно харесва жени, а другият доказано мъже!
  • 2 Ха ха ха

    11 11 Отговор
    Идиотите трябва навреме да бъдат премахвани
  • 3 Коиловци брадърс

    17 0 Отговор
    В българският парламент има едно дебело момче, което ще и помогне много бързо да се раздели с богатстовто си.
  • 4 Механик

    14 7 Отговор
    Това на снимката мъжо-жена ли е или е жено-мъж?

    Коментиран от #7

  • 5 В очакване

    6 3 Отговор
    Чакаме и крадливия късокрак руснак да раздаде милиардите дето ги краве на бедните
  • 6 Гост

    3 3 Отговор
    Яденето на л- на да започне сега
  • 7 хмм

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Остави какво е, аз за първи път виждам някой богат да иска да го облагат с по-високи данъци. Чудя се дали новината не е фейк?!
  • 8 Български човек

    5 0 Отговор
    Респект !!! Браво !!! Малко са такива хора на планетата Земя !!!
  • 9 Обикновен човек

    7 0 Отговор
    Това в България не може да се случи !! Кметове искат големи заплати,а нищо не правят за хората !! Големите крадци на България и българите НЕ искат и да чуят да връщат парите !! ЗАЩО никой не ги разследва ???? Изнесените и окрадени пари ще стигнат за всички хорица, които едвам свързват двата края !!
  • 10 Бай Ху (By Who)

    5 1 Отговор
    Тази госпожа спешно трябва да се лекува в KYPило.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе

    5 1 Отговор
    Джендерите съвсем откачиха.