Last news in Fakti

25 Януари, 2024 14:15 1 970 15

Най-жестоките императори в Римската империя

  • римска империя-
  • римски императори-
  • жестокост-
  • садизъм

Калигула е един от най-извратените и зли владетели в историята

Най-жестоките императори в Римската империя - 1
Снимка: Shutterstock

Нерон, Калигула, Септимий Север - много от историците изброяват в дълъг списък негативните черти и жестокостта, граничеща със садизъм, у някои от римските императори.

Първият, който се проявил като негоден да управлява и предпочитащ вместо това забавленията с деца, бил Тиберий, осиновеният син на Октавиан Август. Роденият през 42 г.пр.Хр. Тиберий, който наследява баща си през 14 г.сл.Хр., предпочитал да делегира властта на Сената и на префекта на преторианците Сеян. Вместо това, императорът обичал да се отдава на лукс и комфорт.

След многото критики към него Тиберий в крайна сметка се оттеглил и установил на остров Капри. Там построил вила Йовис, в която прекарвал голяма част от времето си в сексуални забавления с деца и младежи. Сред тях бил и бъдещият наследник на престола Калигула, който ще остане в историята като най-налудничавият император.

Той ще бъде запомнен и като най-жестокият император. След като се възстановил от заболяване през 37 г. сл. Хр., Калигула се превърнал в един от най-извратените и зли владетели в историята. Приписват му се кръвосмешения със сестрите му, както и изнасилване на съпругите на гостите му по време на пиршества. Сред най-налудничавите му жестове е номинирането на коня му за консул. Изисквал от всички да го обожават и заповядвал да бъде измъчван или убиван всеки, който не бил съгласен с него и за най-малкото нещо, пише "24 часа".

В класацията за най-жестоки владетели се нарежда достойно и Нерон, управлявал от 54 до 68 г. сл. Хр. Още от малък той се отличавал с изключителния си садизъм и склонност към насилие. Майка му Агрипина се опитвала да го превъзпита, давайки му за пример мъдростта на брат му Британик.

Резултатът от всичко това била родилата се неистова омраза на Нерон към него. Опасявайки се, че може един ден да му открадне трона, Нерон отровил брат си, като преди това се насладил на агонията му. През следващите години започнал да убива всички,с които имал някакви различия или противоречия – като се започне от майка си и се стигне до жените си Октавия и Попея.

Според историците управлявалият през 81-96 г.сл.Хр. Домициан бил императорът,поставил началото на епохата на терора, тъй като започнал репресии срещу християни и юдеи. Заповядал да бъде убит всеки, дори и сред приближените му, ако не бил съгласен с него, тъй като се опасявал от заговори.

Имащият африкански произход Септимий Север, който бил на власт от 193 до 211 г., бил първият император, управлявал с помощта на армията.Преследвал и подлагал на жестокости християни и евреи, ако не искали да се отрекат от своя Бог. В противен случай ги обезглавявал или разпъвал на кръст. Смята се, че по този начин убил между 1000 и 3000 вярващи.

Император Комод, който бил на власт от 180 до 193 г.сл.Хр., обичал да парадира със силата и надмощието си по време на гладиаторските битки. С тази цел заповядал в тях да бъдат хвърляни недъгави и джуджета, за да може да се саморазправи по-лесно с тях. Страстта му обаче били животните, към които също демонстрирал садизъм – пробождал жирафи, обезглавявал щрауси, убивал слонове.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 14 Отговор
    Всички ще се поклоните на Вова императора на Третия Рим.
  • 2 Нури

    6 0 Отговор
    Има Книга Диктаторите
  • 3 Сещам

    7 1 Отговор
    се за гей клубовете "Калигула" .
  • 4 А нещо за

    10 8 Отговор
    Путиний Кагебей Първий?
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    9 8 Отговор
    А онова страхливото с ботосса от бутнкера е днешния терористичен султан, който от 25 г избива народа си, a алкохолните мушици го величаят и богославят, само продажните копейки им завиждат в целия свят❗❗
  • 6 РЕАЛИСТ

    4 3 Отговор
    Четох статия навремето, че всичко това са измислици на евреите и католическата църква. Искали да да злепоставят Римската империя заради преследванията и са изкарали римските императори психопати.
  • 7 бандит методиев борисов

    8 1 Отговор
    аз измъчвам цял народ от доста години, в садо мазото също съм напред а липсвам в класацията

    Коментиран от #9

  • 8 Така Така

    4 6 Отговор
    Няма по жестока от тази на сащ и нато
  • 9 Сила

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "бандит методиев борисов":

    Няма по големи мазохисти от БГ скотовете....... Даже вече не е интересно да ги мачкаше
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Симеон Хасан Банкянски

    4 0 Отговор
    Калигула: "Сред най-налудничавите му жестове е номинирането на коня му за консул."
    ==========
    Напомня ми на императора от Банкя - Боко Първи. Той беше казал, че и кобила да номинира за Конституционния съд и кобила ще изберат, що оставало за Деси.
    Мъжкар на място! Дали и той е постъпвал като Калигула с жените на гостите си не знам, въпреки че имаше някакъв човек, дето разправяше нещо подобно....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.