Last news in Fakti

29 Януари, 2024 15:28 1 089 5

Изследване показа защо канабисът влияе толкова силно върху апетита

  • канабис-
  • марихуана-
  • глада-
  • апетит-
  • мозък-
  • хипоталамус

Учени за пръв път изследваха защо марихуаната повишава апетита

Изследване показа защо канабисът влияе толкова силно върху апетита - 1
Снимка: Shutterstock

Невробиолози от Университета на щата Вашингтон смятат, че са разбрали защо канабисът е толкова известен с това, че повишава апетита сред потребителите му. Изследванията им върху мишки са първите, които проучват как канабисът влияе в реално време върху активността на мозъчните области, които контролират апетита.

Откритията потвърждават множество анекдоти и строги проучвания върху хора, които категорично сочат, че пушенето, изпаряването или яденето на канабис може да предизвика остър глад и да ви накара да се насочите към килера или хладилника за нула време.

Макар че канабисът се използва за справяне с проблеми с апетита - като тези, които произтичат от хранителни разстройства или химиотерапия - учените знаят изненадващо малко за механизмите, които стоят зад този ефект.

През последните години многобройни проучвания насочиха вниманието към хипоталамуса като област на интерес. Тази част от мозъка се намира дълбоко в тялото и функционира като своеобразен "координационен център" за управление на тялото, като поддържа хормоните и нервната система в равновесие, пише БГНЕС.

В долната част на хипоталамуса, точно преди да се свърже с жлезата с големина на грахово зърно, отговорна за производството на хормони (включително тези, свързани с глада), се намира струпване на неврони, наречено аркуатно ядро (ARC). Смята се, че тази част на хипоталамуса регулира поведението при хранене, както и метаболизма.

По-рано изследователи от Университета на щата Вашингтон използваха гризачи, за да покажат, че употребата на канабис влияе върху генетичната експресия в ARC. Сега те са се приближили още повече и са наблюдавали активността на стрелбата на малка група неврони в ARC, които имат канабиноидни рецептори.

Със сигурност, когато мишките са били изложени на изпарен канабис, тези неврони, наречени AgRP неврони, са били дезинхибирани.

"Когато на мишките се дава канабис, се включват неврони, които обикновено не са активни", обяснява неврологът Джон Дейвис. "Има нещо важно, което се случва в хипоталамуса след изпаряване на канабис."

По-конкретно Дейвис и колегите му установяват, че излагането на канабис активира канабиноидните рецептори тип 1 върху невроните на AgRP и тези рецептори спират невроните да получават съобщения "стоп" от други неврони. Постоянно намиращите се в режим на работа AgRP неврони са свързани с повишеното хранене на лабораторните мишки. Когато обаче учените инхибирали тази група неврони, излагането на канабис вече не стимулирало глада на животните.

"Тук е важно да се отбележи, че индуцираното от канабиса хранене не беше напълно облекчено след инхибирането на AgRP, като по този начин нашите изследвания не изключват приноса на отделни региони на Централната нервна система или допълнителни сигнални механизми... като важни регулатори на индуцираното от канабиса поведение на хранене", твърдят авторите.

Предишни проучвания например установиха, че други неврони, свързани с апетита в хипоталамуса, наречени POMC неврони, също се влияят от канабиса и може да играят роля и в ефекта на похапването.

Изследването на AgRP невроните отива още по-далеч и свидетелства за тези промени в реално време, като използва техники за изобразяване на калций. Резултатите категорично сочат, че тази подгрупа неврони в хипоталамуса играе важна роля за "апетита" - знание, което може да послужи за бъдещи изследвания на лекарства за лечение на анорексия и загуба на тегло.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз да кажа

    8 1 Отговор
    Лечебните свойства на канабиса са доказани в предните столетия. Отразява се благоприятно в умерени дози също като лекарствата без да се злоупотребява. Факт. Дори е в пъти по- ефикасен от болкоуспокояващи, антидепресанти и подобни химии които имат странични ефекти. Вече съставките и се използват в медицината и то доста успешно. Докато е забранен продукт хората ще престъпват закона, но няма да спрат да употребяват. Факт.

    Коментиран от #4

  • 2 инж технолог по хранене

    1 0 Отговор
    Тетрахидроканабинолът е в основата на влиянието върху структурните рецептори на глада в нечие тяло.
  • 3 лют пипер

    4 0 Отговор
    Докато е забранен продукт..... Платената любов в Бългерията също още е забранен продукт. Кирчо и Кокорчо, и техните компаньони продължават да се ослушват.
  • 4 Гого

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аз да кажа":

    И ква е умерената доза? Аз и 1 път да си дръпна все е бом бок положението 😆😆😆
  • 5 гдБОБ

    0 0 Отговор
    Верно, в модерните оранжерии в бг, винаги има плъхве, хем се друсат, хем изяждат всичко.