Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 15:29 1 854 3

Джина Карано съди "Дисни" за уволнението ѝ от "Мандалорецът", Илон Мъск поема съдебните разноски

  • джина карано-
  • съд-
  • дело-
  • мандалорецът-
  • илон мъск-
  • разноски-
  • съдебни разходи-
  • междузвездни войни

Илон Мъск има стар конфликт с "Дисни", заради който с радост помага на консервативната актриса да се защити в съда срещу компанията

Джина Карано съди "Дисни" за уволнението ѝ от "Мандалорецът", Илон Мъск поема съдебните разноски - 1
Снимка: Shutterstock

Когато става дума за уволнената актриса от "Мандалорецът" Джина Карано и Илон Мъск, отмъщението срещу компанията "Уолт Дисни" се сервира горещо, дори и да отнема малко време и да се опитва да завлече Педро Паскал и Марк Хамил, предава Deadline.

Три години след като бившата ММА състезателка Карано беше отстранена от управляваната от Боб Чапек тогава компания Дисни заради това, че сравни политическия климат в Америка с този в нацистка Германия, във вторник стана ясно, че Карано съди Дисни и компанията Lucasfilm за това, че са я изхвърлили от поредицата за ловците на глави – а собственикът на X/Tesla плаща хонорарите на адвокатите ѝ.

“Преди време в една не толкова далечна галактика ответниците дадоха ясно да се разбере, че в тяхната империя е приемливо само един начин на мислене, говорене или действия и че онези, които се осмеляват да поставят под въпрос или не се съобразяват напълно с нея, няма да бъдат толерирани”, се казва в жалбата, с която се иска процес със съдебни заседатели, подадена тази сутрин във федералния съд. “Така беше и с Карано”

“Върховенството на закона все още властва над империята на ответниците“.

Джина Карано поиска те да бъдат подведени под отговорност за своите хулигански, дискриминационни и репресивни действия — действия, които са причинили не само значителни емоционални вреди, но и милиони долари пропуснати доходи,” се допълва в иска, в който се твърди, че има неправомерно уволнение и дискриминация по полов признак.

На 21 февруари 2021 г., малко след като вторият сезон на "Мандалорецът" с участието на Карано приключи по Disney+, Lucasfilm излезе с остра декларация относно отношенията си с актрисата:

“Джина Карано в момента не работи за Lucasfilm и няма планове това да се случи в бъдеще. Въпреки това нейните публикации в социалните мрежи, които очернят хора въз основа на тяхната културна и религиозна идентичност, са отвратителни и неприемливи.”

С иска Карано и нейните адвокати се надяват да изобличат Дисни и Lucasfilm за нарушени сделки и заглушаване на свободата на словото.

“Освен че я уволняват, ответниците отказват да я наемат за вече обещани роли, включително, но не само, за третия сезон на "Мандалорецът", за новия сериал "Рейнджъри на Новата република" и за планираните бъдещи пълнометражни игрални филми по "Междузвездни войни" (които бяха обявени наскоро) — и всичко това заради политическите ѝ убеждения и при неравностойно третиране спрямо колегите ѝ мъже,” се твърди в жалбата.

Открито консервативната Джина Карано се опитва също така да обрисува управляваната вече от Боб Айгър компания Дисни като имаща сексистки двоен стандарт. “Ответниците също така дискриминираха Карано, като я третираха различно от нейните колеги мъже, които също правеха публични, политически изявления в социалните медии,” се казва в иска. “Нейните колеги-мъже не са били дисциплинарно наказани, камо ли да бyдат уволнени по начин, който да унищожи кариерата им, въпреки че някои биха намерили изявленията им за отвратителни.“

За тази цел в иска се изтъкват постове и изказвания на изпълняващия главната роля в "Мандалорецът" Педро Паскал и на самия Люк Скайуокър - Марк Хамил, относно Доналд Тръмп и политиката му като тази на Адолф Хитлер и нацистите. На език, подобен на споменаването на Паскал, в иска на Карано се казва “Ответниците не са коментирали, камо ли публично да осъдят коментарите на Хамил в социалните мрежи.”

Искайки множество обезщетения и съдебна заповед, за да си върне ролята на мандалорианския рейнджър Кара Дюн, Карано се включи в социалните мрежи, за да засили дълго отлагания си юридически ход. Твърдейки, че думите ѝ “са били последователно изопачавани, за да ме демонизират & дехуманизират като десен екстремист”, бившата актриса също така разкри, че Мъск играе за нея.

Представител на "Дисни" не е отговорил на молбата на Deadline за коментар относно иска на Карано, подкрепен от Илон Мъск.

Екипът на Мъск от своя страна обаче побърза да потвърди финансовата си подкрепа за Карано.

“В знак на ангажираността на X Corp. към свободата на словото, ние сме горди да предоставим финансова подкрепа за съдебния процес на Джина Карано и да ѝ дадем възможност да потърси оправдание за правата си на свобода на словото в X и възможността да работи без тормоз, преследване или дискриминация”, се казва в изявление, публикувано от ръководителя на бизнес операциите на платформата за социални медии, собственост на Мъск - Джо Бенарох.

Джина Карано твърди, че още преди уволнението от "Мандалорецът" е била подложена на постоянен натиск от страна на Дисни да “продължи с програмата си за ‘превъзпитание’ и да поднесе “публично извинение,” което така и не се случи. Освен това Карано твърди, че в края на 2020 г. Disney/Lucasfilm съобщават на публициста на Карано, “че ще изискат от нея да участва в Zoom разговор с президента на Lucasfilm Катлийн Кенеди и 45 служители, които се идентифицират като част от LGBTQ+ общността, като стигат дотам, че казват, че готовността ѝ да понесе такъв тормоз и унижение е ‘лакмусов тест’ за нея.”


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дин Джарин

    3 11 Отговор
    И без това беше най-слабия персонаж...
  • 2 Ден

    11 0 Отговор
    Монополиста дрисни лапва като едно лакомо прасенце всички компании!Лицето на вулгарния и див капитализъм!
  • 3 Гост

    8 0 Отговор
    Какво стана със свободата на словото в уж свободните страни? Човек, да не смее да си каже мнението за нещо и моментално го нарочват, уволняват, преследват, съдят, наказват ?!?!? Тези ще почнат за един виц да вкарват в кауша, както беше в тоталитарните страни, едно време. Е, къде им е демокрацията, питам?