Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 16:45 2 224 10

Имената на месеците – откъде идват?

  • месеци-
  • етимология-
  • календарна година

На кого са кръстени и какво трябва да знаем за тях

Имената на месеците – откъде идват? - 1
Снимка: Shutterstock

Днес ще разгледаме откъде идват имената на месеците, които познаваме. На кого са кръстени и какво трябва да знаем за тях. Научете каква е историята на всичките 12 месеца от календарната година.

1.Януари

Януари е кръстен на двуликия римски бог Янус. Смята се, че с едното си лице гледа назад към миналото, а с другото гледа напред към новата година. Задължително се извършвали жертвоприношения в негова чест в Древен Рим.

2.Февруари

Името идва от латинската дума febra – тъй като за римляните това е бил последният месец от годината и той се свързвал с ритуалното очистване от греховете на старата година. Това се осъществявало чрез специални жертвоприношения.

3.Март

Март се свързва с името на римския бог на войната Марс. Това е първият месец от новата година за тях и се смята за много благоприятен период за започване на военни конфликти.

4.Април

Aperire е латинската дума, която означава отварям се. Април е кръстен на започването на пролетта като нов сезон, пише poznanieto.bg.

5.Май

Кръстен е на римската богиня Мая – най-възрастната от Плеядите. Другата хипотеза е, че е кръстен на римската богина на плодородието – Бона Деа.

6.Юни

Кръстен е на Юнона, съпругата на Юпитер – римският еквивалент на Хера. Тя е покровител на майчинството и даваща правилните съвети, тъй като има легенда, че предупредила римляните за идващо голямо земетресение.

7.Юли

Кръстен е на Юлий Цезар, който е роден през този месец. Иначе старото му име в Древен Рим е бил квинтилис – тоест петият месец от началото на година(март е първи).

8.Август

Лично Октавиан Август прекръства този месец на своето си име, тъй като тогава за първи път става консул на Рим. Иначе е бил означаван като шестият месец в годината.

9.Септември

Името му произлиза от латинската дума за седем – septem, тъй като е седмият месец според римския календар, който започва през март.

10.Октомври

Octo – осем на латински.

11.Ноември

Novem – девет на латински.

12.Декември

Decet – десет на латински.

Това е историята на имената на месеците, които ползваме. Повечето от тях са свързани със съответната дума на латински за техния ред, като изключение правят юли и август, кръстени на Цезар и неговия племенник Октавиан. Важно е да се знае, че за древните римляни (преди въвеждането на Юлианския календар от Цезар) годината започва от месец март, така че имената на месеците са подредени по този начин.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 5 Отговор
    Юли и Август са фалшиви месеци.
  • 2 Роза

    8 3 Отговор
    Според мен най-хубавия месец е май-месецът,когато разцъфва всичко за нов живот!Щастие е да се родиш през май!
  • 3 хикс

    0 2 Отговор
    Демек , човечеството от векове живее по грешен календар , нали така . Например декември се пада 10 ти месец
  • 4 Р.К.И.

    3 1 Отговор
    Същото е в дните от седмицата - тежко езичество. Месеците на езически богове, дните луни и слънца - съвсем дивачество. В българския език сме изпреварили с хилядолетия другите в наименованията.

    Коментиран от #5

  • 5 Р.К.И.

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Р.К.И.":

    Понеделник - първи делник; вторник - втори делник; сряда - по средата; четвъртък - четвърти; петък - пети; събота идва от Сабат; неделя - не е делник. Всичко е ясно. Няма съндита и лундита, да се чудиш какво ти казват.
  • 6 Баба Марта

    1 2 Отговор
    От ромските императори.
  • 7 Хахохи

    2 0 Отговор
    Сега да напише някой и нашите български месеци. За календра после.
  • 8 Еврейски календар

    2 0 Отговор
    А от къде идват имената на дните от седмицата и какво означават? Коя годна сме според еврейския каленар?
  • 9 Факт

    2 0 Отговор
    Времето,дните и датите са измислени от хората защото са прости.Във вселената времето не съществува !
  • 10 ннннннннн

    1 0 Отговор
    Тя е покровителка на майчинството