Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 15:49 925 3

Започва карнавалът в Рио де Жанейро

  • карнавал-
  • рио де жанейро-
  • танцьори

Карнавалът има политическо и социално значение - традициите на Африка се съчетават с почит към коренното население на континента.

Започва карнавалът в Рио де Жанейро - 1
Снимка: Shutterstock

Започва карнавалът в Рио де Жанейро, съобщи АФП. Танцьорите са нетърпеливи и уморени след месеците на изтощителни репетиции.

Всеки член на училище по самба усеща предстартова треска, каза пред АФП танцьорът Педро Гаспар.

Както всяка година кулминацията на празника са дефилетата на самбодрома. Митичното място разполага със 70 000 места. Зоната за паради е проектирана от бразилския архитект Оскар Нимайер и празнува своята 40-годишнина.

Самбата е музиката на чернокожите роби, докарани насила в Бразилия от Африка, припомня АФП.

Участниците в конкурсната надпревара "защитават" цветовете на своите училища по самба.

Карнавалът има политическо и социално значение - традициите на Африка се съчетават с почит към коренното население на континента. "Дефилетата на училищата по самба продължават да бъдат мястото, където Бразилия осмисля самата себе си", каза антропологът Мауро Кордейро.

Властите обявиха присъствието на хиляди полицаи по улиците в Рио и в целия регион по време на карнавала, особено в зоната на самбодрома.

Заради училищата по самба, разположени в предградията, периферията на града става част от центъра в рамките на няколко дни.

Училището "Мангуейра" е създадено преди 96 години и носи името на фавелата, където е основано. Тази година школата, чието знаме е в розово и зелено, е избрала да чества певицата Алционе, която е истинска икона на самбата. Преди 36 години Алционе основава филиал за обучение на деца на училището "Мангуейра", припомня АФП, предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 10%

    4 3 Отговор
    Това е най-големият бардак в света.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.