Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 07:53 5 318 37

Доказаха, че Земята наистина е била плоска

  • земята-
  • плоска

После е натрупала звездна материя и се е раздула до съвременните си размери, твърдят учени

Доказаха, че Земята наистина е била плоска - 1
Снимкa: Shutterstock

Митовете за нашата планета, също и сатирата за света на Диска на Тери Пратчет може и да се окажат наистина верни, изчислиха астрофизици и математици, цитирани от blitz.bg.

Според изчислението Земята наистина някога е била плоска, а после постепенно взела, че надебеляла и се превърнала в една скалиста топка.

„Направихме модел на планетите и тяхното формиране. Бяхме много изненадани, че се оказаха сплескани сфероиди, доста подобни на онези плодови бонбонки със захарно покритие“, отсичат учените от Университета на Централен Ланкашър (UCLan). А техен предводител в това изследване е докторът по астрофизика Димитрис Стамателос.

Той допълва пред списание Astronomy & Astrophysics Letters journal, че Земята е била плоска много, много отдавна – първите милиони години от своето съществуване, а после е натрупала звездна материя и се е раздула до съвременните си размери. Това се случило преди повече от 4 милиарда години.

Екип, предвождан от математика Джеремая Хорок, използва компютърни симулации, за да моделира образуването на планети според теорията за дисковата нестабилност, която предполага, че т.нар. протопланети се образуват за космически кратко време от разпадането на големи въртящи се дискове от плътен газ. Те обикалят около млади звезди.

Така излиза, че в началото на формирането на Слънцето е имало няколко милиона години, през които Земята, Марс, Венера и Меркурий са били дискове (а отдалечените от светилото Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун си останали газови сфери). После много бързо тези дискове влизат в нестабилна фаза и постепенно започват да се раздуват.

А това води до мащабни катаклизми при формирането на планетите. Логично е Меркурий първо да се е надул, а Марс да е последен. Но засега това са само теории, които тепърва ще бъдат потвърждавани или отхвърляни.

Доктор Стамателос даже се чуди как досега на никого не му било хрумнало да провери как точно се формират планетите по отношение на пространствената форма.

Той отбелязва: „Изучаваме формирането на планетите от дълго време, но никога досега не ни е хрумвало чрез симулации да тестваме формата на планетите, когато тя се образува в началото. Винаги сме приемали, че планетите са сферични през цялото време.

Бяхме много изненадани, когато се оказаха сплескани сфероиди. И това се потвърждаваше всеки следващ път, независимо от параметрите, които залагахме“.

Така се видяло, че повечето материя се събира в полюсите на новите планети, а най-малко на екваторите. Докато младите планети растат, те се раздуват, ядрото става все по-силно и накрая придобиват познатата ни кълбовидна форма.

Засега това е само симулация, но новата цел е да се провери чрез телескопите дали наистина младите планети при формирането си са дискове. Вече се поръчват подобни наблюдения на космическия телескоп „Джеймс Уеб“.

Идеята, че Земята е плоска като диск, е от незапомнени праисторически времена. Но (поне от познатите ни учени и стигналите до нас твърдения) Питагор пръв изказва тезата, че Земята е топка. Великият математик и философ в VI в. пр.н.е. издига обоснованата теория, че не става въпрос за диск. Той прави това изчисление само с просто наблюдение и една пръчка, която вдига към хоризонта.

В последните години вярването, че Земята е плоска, набира все повече скорост. Много религии все още го твърдят. В социалните мрежи има стотици хиляди привърженици на теорията. Даже по едно време американци издигнаха предложения за референдум и народът да гласува дали Земята е плоска или е сфера.

Идеята бе, че всеки има правото да вярва в дисковидната форма на планетата ни, а не в топковидната. Това предложение обаче не бе прието и засега поне официалната наука смята сферичния глобус за най-приемливото обяснение. Но пък обществото се развива и не се знае накъде мисълта ще полети колективно и правоверно.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    55 0 Отговор
    И тя кат мен. И аз бях плосък ама натрупах телесна материя с годините и сега яла ме виж, кат земята съм станал.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ККК

    19 5 Отговор
    Видяхте ли сега?
  • 4 Анонимен

    22 19 Отговор
    Не е била,а все още е

    Коментиран от #30

  • 5 Дискотопка

    55 3 Отговор
    Плоска, като чертежите на ф16, а после кръгла, като идиотите коментиращи научни статии, без да са завършили средно.
  • 6 Идиоти!

    35 0 Отговор
    Мисирките в атака!?
  • 7 гръндж

    19 0 Отговор
    Земята наистина някога е била плоска,като дъска ,а после постепенно е взела, че е надебеляла и се е превърнала в една секси листна със силиконови топки.
  • 8 Глупост

    52 1 Отговор
    Абе,тия не могат да кажат кой е построил пирамидите,Земята знаели как е създадена преди 4млрд.години !!!? 😂
  • 9 НЕ САМО ПЛОСКА

    24 0 Отговор
    ВДЛЪБНАТА Е БИЛА
  • 10 на село

    5 0 Отговор
    Земята е приличала на Цялапица.

    Коментиран от #20

  • 11 Пешо

    30 1 Отговор
    Учените са голяма работа. Откакто им дадоха компютри, не спират да раждат шедьоври. Очаквам сега друг да се включи с теория, според която земята е била конус. Имат и друг трик - колкото по-невероятна е една теория, толкова милиарди години добавят.
  • 12 Хмм

    24 0 Отговор
    отчайващо откровение на примати
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А ти се

    0 1 Отговор
    ко стаа бе ко
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 аа не така

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "на село":

    може да била и ПОЛОВИНпица не ЦЯЛАпица…
  • 21 Астрофизик

    10 0 Отговор
    абе още си е плоска
  • 22 този свят отива само надолу

    15 1 Отговор
    ех тези учени не ддоучени ли са или не научени може и да са недонаучени но все пак и те както политиците трябва да отчитат някаква дейност за да не се усетят хората че съществуват само за да лапат парички напълно безсмислено!!! същите тия учени смятат ли че маймуните са ставали хора и после рязко са решили да спрът да стават хора или имат по-сериозна теория по темата..?
  • 23 ама много умни хора тука бе

    7 0 Отговор
    аз пък мисля че е триъглна а де …
  • 24 Механик

    15 3 Отговор
    Онзи ден по повод прозореца на овертон един колега тук бе дал точно такъв пример. Ще опитам да го повторя и дано той няма против плагиатството, но така точно се припокрива случващото се, че ми се иска да повече хора да го прочетат.
    Та, тоя пич каза следното:
    В началото от тук от там ще се прокрадне идеята ,че Земята е плоска. медиите ще го разпространят.
    После, няколко учени ще се изкажат, че всичко това не е точно така. Че земята само в някои случаи е плоска, но тя не е и обла. (медиите пак ще го разпространят).
    След това едни други 9добре платени учени) ще докажат, че земята е предимно плоска и иизобщо никак не е обла. (добре платените медии ще го разтръбят)
    Следващия етап ще е, че "учените" твърдо ще докажат, че Земята е съвсем, ама съвсем плоска. (медиите отново си знаят работата)
    Естествено ще има много хора които не са съгласни с твърдението на "учените". Те ще се опитват да се борят за правдата, но веднага троловете ще им наскачат и ще ги обявят за изостанали лумпени и по тоя начин ще им отнемат думата. Част от несъгласните ще замълчат. Но ще има и такива които няма да се дадат.
    Тогава ще излезе закон, в където всеки който не е съгласен, че земята е плоска ще бъде обявен за престъпник и ще бъде подложен "законно" на принудително лечение.
    И само 30 години по-късно, вече всички ще са убедени, че живеем на ПЛОСКА ЗЕМЯ.

    Коментиран от #27, #31

  • 25 Банкянския Чудотворец

    12 0 Отговор
    Земята наистина някога е била плоска, като чертежите на ф16, а после станала кръгла, като идиотите коментиращи научни статии, без да са завършили дори помощното във Вършец !!! И тя била кат мен. И аз бях плосък, ама натрупах телесна материя и опит с годините в помощното във Вършец и сега елате ме вижте, кат земята съм станал, че и по – дебел !!!
  • 26 Един

    7 0 Отговор
    И слънцето е обикаляло около земята. ;)
  • 27 Ком

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    И съвсем ясно става, че големият враг на човешкия разум не е изкуственият интелект, а СМИ.
  • 28 Ем то проста работа

    6 0 Отговор
    Земята е една холограма, дето Господ си я прожектира в тъмното на тавана да се забавлява докат си лежи безгрижно на космическото диванче...а ние сме едни заблудени електрони, дето се мотаят насам-натам около нея и не знаят нито за какво са нито защо са! Толкоз....
  • 29 ПИТАНКА

    7 0 Отговор
    Нека да е лятоо, пардон плоска, ама на какво лежи, какво я поддържа, китове, слонове или бял прах
  • 30 Ко речи?

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Плосък ти е мозъкът.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    В "Геодезията", при извършването на "прецизна нивелация", се отчита кръглоста на земята с поправката за "кривина".
  • 32 Мдааа

    3 0 Отговор
    Плоска е! Също като ума на журналистката! Ама виж секса е друга работа!
  • 33 Хихи

    3 0 Отговор
    Плоска, като на Маринова пазвата!
  • 34 Гост

    1 3 Отговор
    Ей, тия плоскоземци не се спряха, значи!
  • 35 ОЩЕ Е....

    1 2 Отговор
    ВОДАТА не е спирала да е РАВНА = ВОДОРАВНО!!!
  • 36 Ха-ха-ха

    2 0 Отговор
    После взела, че надебеляла и станала, като Борисов.

    Коментиран от #37

  • 37 Ха-ха-ха

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ха-ха-ха":

    И като Беевски.
    Те и затова смята, че всичко се върти около тях.