Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 14:57 1 218 0

5 причини, поради които връзката ви не е забавна

  • връзка-
  • отношения-
  • смях-
  • забавление-
  • радост-
  • щастие-
  • психолог

Психолог даде напътствия как да променим връзката си, ако в нея липсват смях и забавления

5 причини, поради които връзката ви не е забавна - 1
Снимка: Shutterstock

От оправданията до неразрешени конфликти, психолог обобщава пет причини, поради които спираме да се забавляваме във връзката.

В една връзка е много важно да споделяме моменти, в които изпитваме радост от това, че сме с партньора си. Моментите, в които се забавляваме и се смеем с партньора, допринасят за здравето и интимността на връзката. В моментите на забавление и развлечение можем лесно да преодолеем възникналите напрежения или несъгласията, пред които сме изправени. Сравнително лесно е да поемем отговорност за това, което сме пропуснали, както и да поискаме прошка. Когато обаче смехът и чистата радост липсват във взаимоотношенията, напрежението или разногласията стават непоносими и стресиращи. Те предизвикват голямо раздразнение и болка, пише брачният консултант Джулия Уудс. Тя изброи основните причини, поради които радостта и забавата изчезват между партньорите.

Причини, поради които спираме да се забавляваме във връзката:

  • Неразрешени конфликти: Противно на общоприетите схващания, конфликтите в една връзка са здравословни, тъй като помагат да се разберат промените и перспективите на другия човек. Въпреки това фокусирането върху конфликта в продължение на дни или още по-лошо, без да се обръща внимание на емоциите, може да доведе до разочарование и негодувание във връзката.
  • Осъждане: В една връзка не искаме да бъдем съдени – просто искаме да се чувстваме чути, видени и разбрани. Когато партньорът започне да ни съди за всичко, което правим, можем да се почувстваме незначителни, под постоянна критика и проверявани за всичко, което ни кара да се чувстваме некомфортно.
  • Подигравка: Когато горчивината и разочарованието във връзката започнат да се натрупват, това може да доведе до презрение. Това допълнително ни кара да чувстваме, че превъзхождаме партньора. Когато започнем да гледаме на партньора като на човек под нашите стандарти, няма как да се забавляваме във връзката.
  • Извинения: Когато във връзката започнат да се натрупват презрение и неприязън, често си намираме оправдания, за да стоим далеч един от друг. Едно от често използваните оправдания в такива ситуации е, че сме твърде заети, за да прекарваме време заедно. Истината е, че вече не отделяме време за партньора си.
  • Правилата: Започваме да създаваме правила във връзката, които ни ограничават да се забавляваме или просто да се държим свободно заедно. Тъй като продължаваме да се придържаме към правилата, това ни лишава от радостта от съвместния живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА