Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 16:27 8 037 7

Още една звезда е диагностицирана с болестта на Брус Уилис - афазия и деменция

  • уенди уилямс-
  • диагноза-
  • брус уилис-
  • водеща-
  • афазия-
  • фронтотемпорална деменция-
  • деменция

Уенди Уилямс е дългогодишна водеща на токшоу, а неведнъж нейните зрители са се притеснявали за здравето ѝ

Още една звезда е диагностицирана с болестта на Брус Уилис - афазия и деменция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Водещата Уенди Уилямс е диагностицирана с първична прогресивна афазия и фронтотемпорална деменция - същата диагноза, която получи и Брус Уилис неотдавна.

През 2021 г. Уилямс е взела отпуск от токшоуто си, докато се е борила със здравословни проблеми, а през 2023 г., след като се е подложила на "набор от медицински тестове"", е била диагностицирана с тези състояния, които засягат комуникацията и когнитивните способности, предават светските медии в САЩ.

59-годишната Уилямс е била открита пред обществеността относно диагнозите си "болест на Грейвс" и "лимфедем" преди време. Първоначално тя си взе безсрочен отпуск от дългогодишното си токшоу "Уенди", чиято премиера беше през 2008 г. През 2022 г. беше обявено, че Шери Шепърд ще поеме предаването като водеща.

"Искам да кажа, че изпитвам огромна благодарност за любовта и добрите думи, които получих, след като споделих диагнозата си афазия и фронтотемпорална деменция (ФТД). Нека кажа, уау! Отговорът ви беше смайващ. Посланията, споделени с мен, ме трогнаха, напомняйки ми за силата на единството и нуждата от състрадание", каза Уилямс в изявление, публикувано в петък вечерта.

"Продължавам да се нуждая от лично пространство и спокойствие, за да се развивам. Моля, просто знайте, че вашият позитивизъм и насърчение са дълбоко ценени.", написа тя към многобройните си фенове.

Екипът, който се грижи за Уилямс, сподели актуална информация за здравословното състояние в четвъртък, "за да коригира неточните и обидни слухове за нейното здраве." Зрителите на Уенди от години забелязват, че понякога тя е неспособна да формулира думи и се държи хаотично пред камерата, което остави много фенове загрижени и объркани.

Афазия и деменция

Афазията кара пациентите да се борят с разбирането и общуването. Състоянието привлече широко внимание, когато актьорът Брус Уилис разкри диагнозата си през 2022 г. По-късно той разкри, че е диагностициран и с фронтотемпорална деменция. Оттогава екшън звездата сложи край на кариерата си и все по-рядко е виждан с обществевеното пространство, като само от време на време семейството му информира общността за състоянието му. До този момент обаче новините за здравето му не са особено обнадеждаващи, имайки предвид, че лечение за болестта няма, но има способи, които да забавят развитието ѝ.

Афазията е свързана с увреждане на лявата страна на мозъка и обикновено е симптом на други медицински проблеми като инсулт, травма на главата или тумор, или се развива вследствие на дегенеративно състояние на мозъка, според клиниката Майо.

Фронтотемпоралната деменция, известна още като ФТД, описва група мозъчни заболявания, които засягат фронталния и темпоралния лоб на мозъка, които са свързани с личността, поведението и езика, обяснява още клиниката.

Някои хора с ФТД показват драматични промени в личността си и могат да "се държат непристойно, да бъдат импулсивни или емоционално безразлични, а други губят способността да използват правилно езика".

"Често пациентите могат просто да се представят с поведенчески проблеми, личността им може да се промени," д-р Гаятри Деви, клиничен професор по неврология в Northwell Health, който специализира в областта на деменцията, обяснява в предаването "CBS Mornings." "Но за разлика от например болестта на Алцхаймер няма ясен тест, който окончателно да постави диагнозата."

Това заболяване обикновено засяга хора в 50-те и 60-те години, за разлика от болестта на Алцхаймер, която обикновено се появява в по-напреднала възраст.

"При всички случаи на деменция има някаква генетична обусловеност, но генетиката не е вашата съдба," отбеляза Деви. "Генетиката е една част от нея, но има цял куп други неща, които можете да направите, за да предотвратите деменцията."

ФТД съставлява около 10-20 % от случаите на деменция, като годишно около 50 000 до 60 000 души са диагностицирани с ФТД.

Тя може да е недостатъчно диагностицирана, заяви д-р Дейвид Агус пред CBS News след поставянето на диагнозата на Уилис. Това е прогресиращо заболяване, което ще се влошава и може да изисква много грижи, каза той.

Екипът на Уенди Уилямс заяви, че решението да направят диагнозата ѝ публично достояние е било трудно, но са решили да го направят "не само за да се застъпят за разбиране и съчувствие към Уенди, но и за да повишат осведомеността за афазията и фронтотемпоралната деменция и да подкрепят хилядите други хора, изправени пред подобни обстоятелства."

Те заявиха, че Уилямс все още може да прави много неща за себе си и "запазва характерното си чувство за хумор." Тя получава необходимите грижи, казаха те.

Уилямс получи назначено от съда попечителство, след като през 2022 г. Wells Fargo твърди, че тя е в "нездрав разум" според Entertainment Tonight. Банката твърди, че тя е била под "неправомерно влияние и финансова експлоатация," но Уилямс отрича тези твърдения.

Синът ѝ, Кевин Хънтър-младши, също изрази опасения относно попечителството. Мениджърът ѝ, Уил Селби, опровергава твърденията пред ET, като заявява, че тя не се възползва от тях.

В трейлъра на двусерийния документален филм за живота на Уилямс, излъчван по Lifetime на 24 и 25 февруари, се вижда как Уилямс говори за финансите си. "Нямам пари", казва тя, разстроена. Семейството ѝ също изразява загриженост относно нейното попечителство.

"Уилямс е в състояние да се грижи за своите деца. Обичам да съм известна. Но семейството е всичко. Всичко", казва самата тя в трейлъра.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е па нормално

    7 5 Отговор
    Следствие от мерака за постигане на американската мечта да си ненужно богат в резултат на професионално прегаряне.Затуй не си давам зор,за да доживея старини и да разбирам кво се случва около мен.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    8 5 Отговор
    Още една звИздЪ дето само в краварника я знаят...
  • 5 Може би

    13 2 Отговор
    още 4-ри бустера, и ще се върне, към нормалния ритъм на живот.
  • 6 А+;

    10 3 Отговор
    Ама и Байдън страда от същото. И той е звезда
  • 7 Добър вечер

    8 1 Отговор
    Ваксаааа