Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 11:58 1 033 6

Откриха 3 неизвестни досега луни около Уран и Нептун

  • луни-
  • луна-
  • астрономи-
  • нептун-
  • космос-
  • слънчева система-
  • уран

Една от новооткритите луни на Нептун е с най-дългата орбита, известна досега

Откриха 3 неизвестни досега луни около Уран и Нептун - 1
Снимка: Shutterstock

Астрономи са открили три неизвестни до този момент луни в Слънчевата система - две от тях кръжат около Нептун и една - около Уран, съобщи Асошиейтед прес.

Отдалечените от планетата ни малки луни са били наблюдавани с помощта на мощни наземни телескопи в Хавай и Чили, обявиха от Международния астрономически съюз. С тях известните луни около Нептун стават 16, а около Уран - 28.

Една от новооткритите луни на Нептун е с най-дългата орбита, известна досега. Естественият спътник прави пълна обиколка около Нептун за 27 години, каза Скот Шепард, астроном от Института Карнеги във Вашингтон, участвал в изследването.

Новооткритата луна на Уран, с предполагаем диаметър от едва осем километра, изглежда е най-малкият естествен спътник на планетата.

Допускаме, че има още множество малки луни, които още не са открити, допълва астрономът, цитиран от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смятай!

    3 5 Отговор
    Даже в чили с какво се занимават.
    Сравнете го с това с което се занимават във "ВЕЛИКАТА" Русия!!!
    Само бомби, унищожение, убийства!!!
  • 2 Джамбaза

    0 6 Отговор
    Откриха 3 неизвестни...
    Учителка по математика без малко да се побърка, когато видя мъжа си с две неизвестни.
  • 3 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Луната си има своята роля защо и е там където е, Луната също упражнява сила на привличане към Земята. Тъй като гравитацията на Луната е по-малка от тази на Земята тя не влияе върху траекторията на Земята в космоса. По-скоро кара океаните да се движат, което генерира феномена на приливите и отливите например.За да има и други такива се доказва съвсем друга хипотеза много далеко от библия и религия .Не сме сами в космоса
  • 4 Маг

    5 1 Отговор
    Това идва да ви покаже , че в древните писания има много повече мъдрост и познания , отколкото в НАСА и официалната астрономия ! В тях се говори , че нашата Луна е сътворена изкуствено преди около 400 000 години , както и някои луни на другите планети . Там обитават развити същества , които наблюдават нашето развитие. А НАСА едва преди години разбра , и реши да нанесе ядрен удар върху Луната , за да може да получи акустично потвърждение на това , че Луната е куха ! В резултат на това ги изгониха като кучета , и вече десетки години не посмяват да се върнат там. Горките , още не знаят , колко луни има в собствената ни Слънчева система !
  • 5 астролог

    2 0 Отговор
    Стига сте откривали , че ми бъркате хороскопите

    Коментиран от #6

  • 6 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "астролог":

    Затова мястото и времето в медиите- отделено за вас е добре да се замени с нещо друго.