Last news in Fakti

3 Март, 2024 18:35 1 474 3

Как сънят ни прави по-красиви

  • сън-
  • красота-
  • кожа-
  • здраве

Липсата на сън води до проблеми като преждевременно стареене и матова кожа

Как сънят ни прави по-красиви  - 1
Снимка: Shutterstock

По време на сън тялото участва в решаващи процеси на възстановяване и регенерация. Кожните клетки се възстановяват, производството на колаген се увеличава и притокът на кръв към кожата се подобрява. Това насърчава по-младежкия тен, помага за заздравяването на увредените клетки и може да допринесе за цялостното здраве и външен вид на кожата. Липсата на сън може да наруши тези процеси, което потенциално води до проблеми като преждевременно стареене и матова кожа.

В проучване от 2013 г. доказват, че една нощ на лош сън може да причини висящи клепачи, подуване и тъмни кръгове под очите, бледа кожа, повече бръчки и фини линии и по-увиснали ъгли на устата. Препоръчителни са между 7 и 9 часа сън през нощта за правилното функциониране процесите в тялото.

Правилното почистване на лицето преди сън, също е важно за вида на кожата. Почистването на лицето всяка вечер е може би по-важно, отколкото сутрин и не е нужно използването на луксозни продукти или прекалено силното търкане. Нежен почистващ гел за премахване на мръсотия, грим и себум би свършил работа. Запушващите порите мръсотия, грим и замърсители от околната среда през деня могат да причинят - уголемени пори, суха кожа, обриви, инфекции и акне.

Почистването на лицето може да го изсуши, а сънят също може да дехидратира кожата, особено се спи в среда с ниска влажност. Докато поддържането на хидратация чрез пиене на вода може да помогне до известна степен, това, от което кожата наистина се нуждае през нощта, е локален овлажнител, пише puls.bg. Нужен е просто по-гъст крем или масло, което може да помогне на кожата да не губи влагата си по време на сън.

Позицията, в която е лицето по време на сън, има значение за кожата. Спането върху грапава памучна повърхност може да раздразни кожата и да компресира лицето за дълги часове, което води до бръчки. Докато повечето бръчки са причинени от израженията, които правим, докато сме будни, бръчките по лицето и гърдите могат да са резултат от спане по корем или настрани. Лесно решение за това е спането по гръб - което има и няколко други предимства. За хората, които предпочитат спането на една страна, е препоръчително да използват сатенена или копринена калъфка, която минимизира дразненето и компресията на кожата. Калъфките за възглавници с меден оксид могат да намалят пачия крак и други фини линии.

Доказано е, че повдигането на главата по време на сън помага при хъркане и киселинен рефлукс. Освен това може да помогне за намаляване на торбичките и кръговете под очите, като подобри притока на кръв и предотврати натрупването на кръв в главата. Повдигането на главата може да стане с добавяне на допълнителна възглавница.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тиквенсониада

    2 1 Отговор
    Ако това е вярно , то Бойко и Делян почти не спят !
  • 2 Спящата красавица

    1 2 Отговор
    Така можете да си сънувате някой заблуден принц с голям меч да ви се върже.

    Коментиран от #3

  • 3 Принцесата

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Спящата красавица":

    Ние целуваме жабоците и ги правим принцове!