Last news in Fakti

5 Март, 2024 16:15 1 594 4

Откриха саркофаг на повече от 2600 години при строителството на болница в Египет

  • саркофаг-
  • египет-
  • откритие

Смята се, че саркофагът датира от времето на фараона Псамтик Първи от Двадесет и шестата династия на Древен Египет

Откриха саркофаг на повече от 2600 години при строителството на болница в Египет - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Каменен саркофаг на повече от 2600 години е открит при строителството на университетска болница в град Банха в делтата на Нил, съобщи министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет, предава БТА.

Екип на Върховния съвет за антиките и Големия египетски музей в Гиза е извършил първоначална реставрация на място, която включва почистване и укрепване на древния артефакт. Следващата стъпка е внимателното му преместване до специално място в област Калюбия за обстойно проучване и реставрация.

Смята се, че саркофагът датира от времето на фараона Псамтик Първи от Двадесет и шестата династия на Древен Египет, тъй като на вътрешната част на капака има релеф на владетеля. Изработената от кварцит антика тежи 62 тона.

С управлението на Псамтик Първи започва т.нар. Късен период на древноегипетската цивилизация. По време на 54-годишното си управление той си поставя за цел да заздрави нестабилната и разпокъсана държава, която наследява.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    4 2 Отговор
    На дядото Джо леглото

    Коментиран от #3

  • 2 Египтолог

    3 0 Отговор
    Каменен ще да е няма да от ПВЦ
  • 3 а ти

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    под него
  • 4 хххх

    3 1 Отговор
    Oткрили са мди....