Last news in Fakti

6 Март, 2024 13:48 1 715 18

Mързелът наистина ли е полезен?

  • мързел-
  • мързелуване-
  • ползи

Ето как да мързелувате по правилния начин и във ваша полза

Mързелът наистина ли е полезен? - 1
Снимка: Shutterstock

Смята се, че мързелът е безполезен и вреден. Но времената се промениха: днес мързелът вече не е качество, което е нежелателно да притежавате. Понякога да мързелувате е дори полезно за вас. Въпреки резултатите от съвременните изследвания, мнозина продължават да смятат, че мързелът лишава човек от мотивация и му пречи да реализира плановете си - подобно мнение, формирано още преди векове, продължава да си съществува.

Но ако погледнем на мързела от друга страна, може би да си мързелив не е толкова вредно? Нещо повече, мързелът всъщност е полезен за вас, но има едно условие – трябва да сте наясно как да бъдете мързеливи по правилния начин.

Как да бъдем мързеливи правилно?

Нека започнем с някои правила, които трябва да спазвате, ако искате да се възползвате от мързела. Не си мислете, че няма нищо по-лесно от това да мързелувате: в действителност този процес е доста сложен. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да мързелувате по правилния начин и във ваша полза.

Осъзнайте причината, поради която сте мързеливи. Не мързелувайте от скука. Понякога всички имаме нужда от почивка и да бъдете малко мързеливи е чудесен начин да си дадете тази почивка. Важно правило, което трябва да следвате, ако искате да се възползвате от мързела, е, че трябва да сте наясно защо мързелувате.

Ако знаете, че сте мързеливи, защото не искате да правите нещо, което не харесвате, това може да ви наведе на подходящите мисли, които ще ви помогнат да промените живота си и да намерите друго, което ще ви подхожда повече от настоящата ви дейност.

Друго правило, което също си струва да следвате, е да използвате мързела като мотивираща сила, която ще ви тласне да направите определени промени, които да направят живота ви по-добър.

Мързи ли ви на работа, защото не искате да прекарвате дълго време и досадно да въвеждате данни в таблица? Използвайте мързела си - той може да бъде отличен мотиватор да научите например програмиране и да напишете помощна програма, която да извършва монотонни операции вместо вас. Можете да развиете други умения: ако ви мързи да вършите работата си, развийте красноречие и убедителност и тогава вероятно ще можете да накарате някой друг да върши работата ви.

Защо да мързелувате е добре за вас?

Учените ще ни помогнат да отговорим на този въпрос: според техните изследвания, мързелът е полезен, както за животните, така и за хората. Наблюдавайки първите, учените стигнали до извода, че тези, които са по-мързеливи от другите, живеят по-дълго. А прекалено активните обитатели, например, на морския свят, умират по-рано от ленивите си събратя.

Ако говорим за ползите от мързела директно за хората, има някои изненади: оказва се, че мързелът не е нищо повече от постижение на еволюцията.

Когато извършваме определени действия, ние сме принудени да полагаме усилия: както умствени, така и физически. Мързелът е опит на нашия мозък да се предпази от претоварване: малко почивка, като правило, има по-благоприятен ефект върху тялото, отколкото непрекъснатата работа.

Също така, мързелът може да бъде опит на нашето подсъзнание да достигне до нас: дълбоко в себе си разбираме, че това или онова действие ще бъде безполезно или дори вредно за нас, затова сме мързеливи, опитвайки се да предотвратим щети.

Както можете да видите, мързелът вече не е отрицателно качество - в повечето случаи е просто опит на нашия мозък да се предпази от прекомерни, очевидно безполезни натоварвания.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щамов работник

    3 1 Отговор
    Определено-Да! Полезен е. Но само,когато сме преуморени от работни задачи. Човешкото тяло има нужда от почивка.
  • 2 тортиля

    0 0 Отговор
    ...вероятно ще можете да накарате някой друг да върши работата ви-опитайте с новата ,българска версия на изк.инт."беге-чат",който вече е наличен.
  • 3 5+5

    1 0 Отговор
    що не съм змия... да лежа и да ходя
  • 4 Значии...

    9 3 Отговор
    Мързелът не само е полезен , той е двигател на човешката цивилизация ! Работливият глупак копае на ръце , мързеливият измисля трактора и багера ! В личностното развитие - работливият работи безмислено като вол , и остава беден , уморен , и преждевременно състарен. Мързеливият измисля бизнес , забогатява , и кара работливите да му служат!

    Коментиран от #6

  • 5 Тодор Димов

    8 0 Отговор
    Да, полезен е и е в основата на човешсия прогрес. Ако не беше мързела и сега щяхме да чукаме с каменните брадви.
  • 6 Не бъркай мързела с интелекта

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Значии...":

    Този който е копал на ръка и е уморен в поредния тежък ден се е сетил да измисли друг начин. Не е мързелувал, дори се е претоварил да използва ума си в свободно време да сътвори нещо, което ще му е от полза. Мързела е друго. При вече измислен багер да те мързи да отидеш да копаеш и с него. Но не и да измисляш робот, който да те замести. Обясних ли го правилно или не ме разбра?

    Коментиран от #8, #18

  • 7 Тома

    1 0 Отговор
    Като гледам как ги мързи депутатите в българския парламент наистина е полезен.Високи заплати екскурзии в чужбина безкрайни ваканции.Лошо ли е
  • 8 Разбирам

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не бъркай мързела с интелекта":

    Те , но или си млада , или си наивна ! Характерна черта на много работливите е глупостта. Ако познаваш достатъчно , ще знаеш , че дори и да си опитвала да им помогнеш , те ще те изгледат подозрително , и пак ще опъват безмислено. Но , незнам защо спориш , след като може да направиш каквото си поискаш , и както го разбираш !

    Коментиран от #10

  • 9 Всичкото производство в Китай

    0 0 Отговор
    За да са на далавера да плащат малко
    Тука ми говорят за мързел
  • 10 Тино

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Разбирам":

    Е това е точно в десетката.Адмирации!
  • 11 Мързел

    6 0 Отговор
    Не знам защо мързеливите хора биват постоянно критикувани. Те нищо не са направили.
  • 12 Мързелът е двигател на техн. прогрес

    1 0 Отговор
    Аз съм го казал.
  • 13 диванчапраз

    0 1 Отговор
    Групата британски учени вече отдавна щяха да са публикували резултатите от дългогодишните си проучвания и изследвания в тази област, ако не ги мързеше толкова.
  • 14 Някой

    2 0 Отговор
    Първи закон на мързела: Ако не можеш да достигнеш нещо, докато лежиш, значи това нещо не ти трябва точно сега! ;)
    Втори закон на мързела: Ако случайно ти се появи желание за работа, поседни и изчакай - непременно ще премине! ;)
    Трети закон на мързела: Ако видиш някой да си почива - помогни му! ;)

    Коментиран от #16

  • 15 Жорката

    2 0 Отговор
    Мързела е най-добрия грях от 7-те! Той ви пречи да извършите останалите 6 :)
  • 16 копи пейст

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Книга Притчи Соломонови 6:10-11 СИ
    Малко ще поспиш, малко ще подремеш, малко със сгърнати ръце ще полежиш: и ще дойде сиромашията ти като пътник, и немотията ти като разбойник.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.