Last news in Fakti

8 Март, 2024 13:15 888 12

Въпреки успехът на "Барби", в Холивуд все още липсват главни женски роли

  • барби-
  • успех-
  • холивуд-
  • женски роли

Само една трета от игралните филми, произведени миналата година от американската индустрия, са фокусирани върху главен герой жена

Въпреки успехът на "Барби", в Холивуд все още липсват главни женски роли - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Огромният успех на "Барби" прикрива една мрачна действителност - делът на холивудските филми с участието на жена в главна роля е намалял, според доклад, цитиран от АФП.

Само една трета от игралните филми, произведени миналата година от американската индустрия, са фокусирани върху главен герой жена, се посочва в доклада за разнообразието в Холивуд, публикуван броени дни преди раздаването на наградите "Оскар".

Това се случва въпреки доминацията на "Барби" - феминистката сатира на Грета Гъруиг с Марго Роби в главната роля, която с приходи от 1,4 милиарда долара стана най-касовият филм на 2023 г.

"Дори когато "Барби" счупи рекордите, индустрията показа, че продължава да подценява филмите, фокусирани върху жени или режисирани от тях", се посочва в доклада, изготвен от Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

"Жените са загубили позиции по отношение на представянето, независимо дали става въпрос за главни роли, сценаристи и актьори като цяло", отбелязват изследователите, предава БТА.

Делът на филмите с главен герой жена нараства стабилно през десетилетието до 2019 г., припомня докладът, който излиза за 12-и път. През тази година 44 процента от филмите, произведени в Холивуд, проследяват приключенията на героиня.

Оттогава обаче този дял намалява. За сравнение - през 2023 г. само 32 процента от холивудските филми са имали жена за главен герой.

"Това е сигнал за събуждане за Холивуд", казва Ана-Кристина Рамон, съосновател на проекта и директор на Инициативата за изследвания в областта на развлекателната индустрия и медиите на Калифорнийския университет. "Студиата трябва да инвестират в жените и техните истории. Жените-творци и жените-кинозрители са неразделна част от развитието на индустрията".

Докладът установява още, че филмите с по-разнообразен актьорски състав, включително по-голям дял от актьори, които не са бели, обикновено се представят по-добре в бокс-офиса.

Големите продължения на франчайзи, в които поне половината от актьорите са от етнически малцинства, привличат повече зрители, отколкото предишните части, се казва в доклада, който цитира успеха на "Крийд 3", "Писък 6" и "Джон Уик 4".

По време на премиерния уикенд, когато тези филми са излизали на екран в САЩ, най-малко шест от всеки десет билета са били закупени от зрители от етническите малцинства, се посочва още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 13 Отговор
    Всички оскари в историята давани на актриси са все мъжки момичета. Статуетката на оскара има специфична форма, лесно разпознаваема във всекидневието.

    Коментиран от #5

  • 2 глоги

    3 0 Отговор
    Въпреки успехА на "Барби",
  • 3 глоги

    1 0 Отговор
    са фокусирани върху главНА героИНЯ- жена
  • 4 реру

    16 6 Отговор
    Филмът обаче наложи модния цвят за 2023 година...

  • 5 "Актриси"

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Всъщност траверси. Виждам си запознат. Малко хора са, струва им се прекалено конспиративно
  • 6 Жайме

    1 6 Отговор
    Като написах "Барби" на ИИ и той ми рече : -Определено,ти си жена!
  • 7 Огромния успех на Барби

    10 0 Отговор
    Това е като огромния успех на онзи корейския сериал за калмарите

    Щом такива продукции имат огромен успех значи днешния зрител в по голямата си част е безмозъчно мекотело

    Маргото е супер мадама но филма е за дебили
  • 8 2254

    4 13 Отговор
    Само 1/3 от героите са жени. Само 1/6 са мъже Останалите герои са от 72-рия пол. Така е полит-коректно
  • 9 само питам

    1 3 Отговор
    Божидара, що не идеш да надуеш МАСУРЯЯ на шефа си ма? ами се мъчиш със тая журналистика?
  • 10 Елементарно

    1 6 Отговор
    То е като с женския футбол, разчитат, че жените ще дават пари и после ау, ми то никоя жена не гледа. "Барби" беше едно попадение, а "Мис Марвъл" и останалите помии какво допринесоха. 1/4 от приходите на други филми с бюджет от 9 цифри.
  • 11 Уса

    4 13 Отговор
    Холивуд отдавна катастрофира.Сега го карат на компютри и компоти.Лос Анжелис е препълнен с бездомници и мечтатели
  • 12 Бай Дън 🌈-ясалия

    1 12 Отговор
    Тамън, ще почнат да им дават повече главни роли на жените и ще трябва да ги отстъпят на трансовете, кото са демократичното, либерално бъдеще!