Last news in Fakti

10 Март, 2024 19:27 2 748 23

Археолози в Украйна откриха най-старите доказателства за човешко население в Европа

  • археология-
  • археологически разкопки-
  • археологически открития-
  • хора-
  • население-
  • хомо еректус

Изследователите смятат, че откритите каменни инструменти, използвани от предшествениците ни, са на 1,4 милиона години

Археолози в Украйна откриха най-старите доказателства за човешко население в Европа - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Каменни инструменти, открити дълбоко в седиментите на кариерата Королево в Украйна, пренаписват историята на човешката миграция.

На пръв поглед невзрачните парчета скала са инструменти, използвани някога от Homo erectus, пряк предшественик на нашия, а новите датировки разкриват, че те представляват най-ранното доказателство за обитаване на европейския континент от човекоподобни.

"Досега се смяташе, че нашите най-ранни предци не са могли да оцелеят в по-студените и северни ширини без използването на огън или сложна технология на каменните инструменти," казва археологът Анди Херис от университета Ла Троуб в Австралия. "И все пак тук имаме доказателства, че Homo erectus е живял още повече на север, отколкото някога преди това е било документирано в този ранен период от време."

Историята на еволюцията на човечеството и разселването му по света е труден за подреждане пъзел. През последните години обаче започнаха да се появяват доказателства, че тя не е била прост, линеен разказ, водещ началото си от една люлка в една част на света. А няколко скорошни доказателства сочат, че Homo sapiens може да се е придвижвал из Европа много по-рано, отколкото сме смятали досега.

Всичко това означава, че човешката история изглежда много по-сложна, отколкото сме предполагали досега, а разбирането ни за нея има някои сериозни пропуски.

Моделите ни до голяма степен се основават на каменните инструменти, тъй като те – заедно с някои оскъдни костни следи и няколко други здрави артефакта – са сред малкото следи, способни да оцелеят през епохите. И все пак каменните артефакти не са подпечатани с дата на производство, което оставя изследователите да разчитат на уликите наоколо, за да определят възрастта и мястото им в историята.

Археологическият обект в Королево е впечатляващ. Той достига до дълбочина 14 метра (46 фута) от натрупани с времето пластове, от които са изкопани хиляди артефакти, датиращи от много хилядолетия. Обектът е известен с поне седем отделни периода на обитаване от човекоподобни, през поне девет палеолитни култури до преди около 30 000 години.

Но на обекта няма биологични останки, а само камък, което изключва обичайния типичен метод на радиовъглеродно датиране на всички намиращи се наблизо органични материали. През десетилетията след откриването на инструментите изследователите могат само да гадаят за възрастта им.

За щастие последните постижения най-накрая позволиха прецизно датиране на заровени скали, и към това се насочи екипът, ръководен от археолога Роман Гарба от Чешката академия на науките.

"За да отговорим на въпросите, поставени от археологията и антропологията, трябва да използваме методите както на ядрената физика, така и на геофизиката," казва Гарба.

Техниката, която те използват, се нарича космогенно нуклидно датиране на заравяния, при което се използва фактът, че материалът, изложен на повърхността, е бомбардиран с космически лъчи. Чрез сравняване на разпадането на специфични атомни ядра е възможно да се измери времето, което е изминало, откакто обектът за последен път е видял небето.

"На обекта в Королево измерихме специално концентрациите на космогенните нуклиди берилий-10 и алуминий-26, които имат различен период на полуразпад," обяснява Гарба.

"Тези нуклиди се натрупват в кварцовите зърна, когато скалата е на повърхността, поради космогенното излъчване на атмосферата, но започват да се разпадат, когато се заровят в земята. Съотношението на двете варира в зависимост от това колко дълго скалите са били заровени под земната повърхност. Това ни позволява да изчислим възрастта им от момента на заравянето им."

Екипът използва и собствено математическо моделиране, за да определи възрастта на седиментните слоеве - за първи път този метод се използва за археологическо датиране. Най-ранната възраст, която те получиха с помощта на този метод, беше 1,42 милиона години за най-старите инструменти от откритието.

Датирането на артефактите е позволило на изследователите да запълнят някои от празнотите в историята на човешката миграция. Изследванията им показват, че Homo erectus е бил в Европа преди 1,4 милиона години, след като е мигрирал през Азия преди 1,8 милиона години. Най-старият известен фосил на Homo erectus датира отпреди 2 милиона години, открит сред фрагменти в пещера в Южна Африка и внимателно сглобен.

Очевидно е, че все още има много неща, които не знаем, но това е стъпка в правилната посока, казват изследователите.

"Остава да разберем дали това е било част от по-обширна и все още неоткрита окупация на Европа по това време," казва Херис.

Изследването е публикувано в списание Nature, предава ScienceAlert.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предпоследният Софиянец

    5 23 Отговор
    Естествено това са костите на прабабата на Путин - баба му Путина !!!?

    Коментиран от #5

  • 2 хомо кукорчус

    6 2 Отговор
    ако изкопат най старото дилдо бих го пробвал
  • 3 Един

    15 4 Отговор
    Македонци.
  • 4 Индиана Джонс

    10 3 Отговор
    Това на снимката е на потника дядо му .
  • 5 Механик

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Предпоследният Софиянец":

    "Археолозите откриха най-старите доказателства за човешко население в Европа"
    Кои са? Макетата, укрите ....????????

    Коментиран от #22

  • 6 🤔.....

    6 10 Отговор
    Тези хомо еректус са руснаци, ще трябва да питаме Путин, той е вещ историк.
  • 7 Край

    12 3 Отговор
    Като нямаш история се упопаваш на предисторията. Тоя Хомо незнам си какво, сигурно се е казвал ВОлодимир.
  • 8 Минувач

    14 4 Отговор
    To война се води, но археолозите си копат. Странно е някакси. По-добре вместо да копаят кокали, да отидат да копаят минираните полета, поне има полза от тях.

    Коментиран от #18

  • 9 Христо

    10 2 Отговор
    "окупация на Европа по това време"

    Окупация!? Вместо "обитаване"

    Съвсем изтъпяхте
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Налийванова

    1 0 Отговор
    Кремове те откриха
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бегай !

    1 2 Отговор
    Българите са най-древният народ.
  • 17 МНЕНИЕ

    5 0 Отговор
    Е, щом е там , може. А те да се разбират с македонците
  • 18 СТИГА БЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Минувач":

    ТО ЕДНА ВОЙНААА......напредват, отстъпват, и ако можеш разбра кои са нашите
  • 19 яяя

    4 1 Отговор
    На колко водки са го направили това откритие?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    4 0 Отговор
    Остава да обявите украинците за люлката на цивилизацията. Ще се изпокарат с македонците.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.