Last news in Fakti

11 Март, 2024 05:26 2 205 27

Започва свещеният мюсюлмански месец на постите Рамазан ВИДЕО

  • рамазан-
  • турция

На разсъмване спазващите оруча правоверни сядат на първата традиционна мюсюлманска закуска, наречена сахур

Започва свещеният мюсюлмански месец на постите Рамазан ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

На 11 март започва свещеният мюсюлмански Рамазан, едномесечният период на постите, наричан още оруч, предаде БТА.

На разсъмване спазващите оруча правоверни сядат на първата традиционна мюсюлманска закуска, наречена сахур, с която започва месецът на постите.

Оручът продължава до залеза на слънцето. Спазващите го през целия ден се въздържат от поемане на храна и течности и плътски удоволствия. След залеза на слънцето топовен салют и призив на ходжата от джамията обявява края на оруча за деня и приканва правоверните мюсюлмани на рамазанската вечеря, наречена ифтар.

В понеделник вечерта е първият ифтар на тази година. Той е основната традиция на оруча. Трапезата се отрупва с редица традиционни вкусотии - задължително се поднасят супа, фурми, маслини, погача, пастърма, постни и месни ястия, десерти, чай и кафе. На ифтара се събират семейства, близки, приятели, колеги. Ифтарът започва с чаша вода и фурми.

Вечерта, след края на оруча, в джамиите се изнася молитвен ритуал, неречен теравих намазъ, който продължава през целия месец.

Тази вечер ще се изнесе първият теравих за месеца във всичките над 70 000 джамии на Турция. През този месец джамиите са отворени през цялата нощ. А куполите са украсени със светлинни надписи “Добре дошъл Рамазан, султанът на 11-те месеца /на годината/” и “Рамазанът е благодат “.

В намаза през месеца на оруча е позволено да участват и жени в джамията. По принцип във всекидневния намаз, който се извършва пет пъти на ден, в джамиите участват само мъже.

Започва свещеният мюсюлмански месец на постите Рамазан ВИДЕО
Снимка: YouTube

Освен религиозни ритуали през месеца на Рамазана се организират социални и културни прояви, както и развлекателни програми, които продължават до късно през нощта.

Общественият транспорт в мегаполиса Истанбул (метрото, метробусите, влакът Мармарай, автобусите) през месеца на оруча ще се движат до 2 ч. след полунощ, обявиха от голямата община на Истанбул.

По време на Рамазана държавните учреждения, общините, предприятията и фирмите променят графика на работното време, за да улесняват придвижването на хората, които спазват ритуала за вечерята ифтар. Супермаркетите ще работят с удължено работно време.

Месецът Рамазан ще продължи 30 дни.

Според изчисленията на Висшия съвет по религиозните въпроси (Диянет), полумесецът Шаввал ще се види вечерта на 30-ия ден, на 9 април, поради което ще се счита за край на оруча.

А на следващия ден, 10 април, ще започне тридневният празник Рамазан байрам. Нарича се още Шекер байрам (празник на бонбоните), понеже на него се поднасят сладки вкусотии.

В исляма Рамазан е най-благодатният от месеците на годината, поради което го наричат Султанът на 11-те месеца, и се очаква винаги с вълнение от правоверните, понеже е един от петте основни стълба на исляма.

Рамазанът се свързва главно с постенето през целия месец. Но той е много повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към духовност, търпение, смирение. Значението на оруча е споделяне, състрадание и милосърдие към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те. Затова и мотото е “Рамазанът е солидарност".

А също и на споделяне на трапезата, на другарски вечери, между колеги и т.н. По традиция всеки собственик на фирма или предприятие трябва да даде ифтар за служителите си. Общините също уреждат ифтари за населението.

Медиите в Турция отбелязват, че оручът през тази година се очаква да премине под знака на предстоящите на 31 март местни избори, понеже в рамките на месеца върви предизборната кампания, провеждат се митингите на кандидатите и на политическите партии.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милен к@неф

    9 8 Отговор
    честит ми празник!
  • 2 12343211

    10 18 Отговор
    Уважение към прануващите и традицията им.
    Всевишния все пак им предлага по- доброто,Своя Снн.

    Коментиран от #23

  • 3 Българин

    18 18 Отговор
    Честит празник сънародници-мюсюлмани!

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 по здрав

    4 6 Отговор
    за всички русомили
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Механик

    20 5 Отговор
    Много интересно ще ми е на Великден, дали пак така подоробно ще обяснявате на населението какъв е тоя празник, как се празнува, какво символизира и пр.
    Ще чакам, но знам резултата.

    Коментиран от #13

  • 11 Зелен Демократ

    14 2 Отговор
    Из Цяла Европа се усеща празнично приповдигнато настроение, европейците се поздравяват за празника и Благодарят на Аллах за неговата Любов и Мъдрост! В Лондон, Париж, Брюксел, Стокхолм , Амстердам, Берлин и къде ли не, звънливите и упойващи гласове на ходжите разнасят Неговото Слово, стотици милиони по няколко пъти дневно забравят за войните и се отдават на духовното удряйки чело мекото килимче, нека Аллах да е с Нас приятели!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бацо Гацов

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    За Великден знаем. За този празник не знаем.
  • 14 В неделя

    10 3 Отговор
    Ще коля едно малко прасенце,счупи си крака. Ще дойдат 5-6 комшии,като от тях 2 са мюсюлмани. Ако знаете ,как набиват свинско със зеле...инак са свестни момчета.
  • 15 Петричката леля

    9 0 Отговор
    Интересното е, че на нашенски диалект думата "ручам" значи "ям". Ручок-ядене.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сила

    8 6 Отговор
    Закусете със сутрешния бахур на кръстоносците........
  • 19 Сила

    8 3 Отговор
    УРОДИ....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 абе,

    7 0 Отговор
    Не го разбирам това цял ден да не ядеш нищо и да не пиеш вода а вечер да седнеш и да преядеш.Не ми се вижда изобщо здравословно.Интересно ми е как стои въпроса при децата с това нещо.

    Коментиран от #25

  • 25 Сила

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "абе,":

    19.......УРОДИ

    Коментиран от #27

  • 26 Гост

    1 1 Отговор
    Колкото ме интересуват празниците на индуизма, будизма и всякакви подобни е3и4естава, толкова и рама3ана ви. България не е ли православна?
  • 27 Истината

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Сила":

    Урод си ти бе!