Last news in Fakti

14 Март, 2024 15:58 674 5

Тревожна статистика: Намалява популацията на императорските пингвини

  • популация-
  • императорски пингвин-
  • пингвини-
  • изчезване-
  • застрашени видове

В глобален мащаб броят на императорските пингвини намалява с 1,3% годишно

Тревожна статистика: Намалява популацията на императорските пингвини - 1
Снимка: Shutterstock

Световната популация на императорските пингвини намалява с около 1,3 процента годишно, като учените не успяват да разберат причината за този очевиден спад, съобщи Синхуа, позовавайки се на международно изследване.

Резултатите от него показват, че в цяла Антарктида през 2018 г. е имало по-малко императорски пингвини, отколкото през 2009 г., предава БТА.

Изследователи от страни, сред които Нова Зеландия и Австралия, са установили, че през 2018 г. в размножителните колонии през пролетта е имало около 24 000 по-малко възрастни екземпляра в сравнение с броя им през 2009 г.

Промените на континента варират в зависимост от региона и наблюдаваните тенденции не са свързани с условията на морския лед, казват учените от университета на Кентърбъри в Нова Зеландия и Австралийската антарктическа дивизия.

Подобно на много други полярни животни, наблюдението на популациите на императорските пингвини е предизвикателство заради начина на живот на вида и отдалечеността му. От тази гледна точка е трудно да се установи неговият глобален статут - тема, която е важно да бъде разрешена, тъй като полярната среда се променя, се посочва още в изследването.

За да получат емпирични доказателства за глобалния статут на императорските пингвини с цел да разберат намаляването на популацията, учените са използвали преброяване на колониите, сателитни изображения и Байесово оценяване и са създали рамка за глобален мониторинг на вида и други обитатели на леда в Антарктида.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин 🇧🇬

    1 0 Отговор
    Българския пингвин живее в Банкя
  • 2 Механик

    1 0 Отговор
    Незабавно пратете там нашите полярници с полярния кораб и дамаджаните!
    Само те могат да оправят работата с пингвините.
    Пимпирлягата да се заема с оправяне на пингвини.
  • 3 123

    0 1 Отговор
    Няма проблеми. Ще изпратим нашият пингвин Пипмпирев, да оправи нещата. Е, Не е кралски, но е грантаджия на фондация "Америка за Б-я".
  • 4 Дрън дрън та пляс

    5 0 Отговор
    Имам една много по тревожна статистика за вас, намаляването на популацията на Българската държава
  • 5 1234

    2 0 Отговор
    Очаква ги "Червената книга". Сбогом тюлени , пингвини и бели мечки.