Last news in Fakti

21 Март, 2024 16:32 2 203 16

Най-често допусканите грешки при отглеждане на котки

  • грешки-
  • грешка-
  • котка-
  • котки-
  • домашен любимец

Някои стопани допускат тези 5 грешки при отглеждането на пухкавите си домашни любимци, но те лесно могат да се поправят

Най-често допусканите грешки при отглеждане на котки - 1
Снимка: Shutterstock

Собствениците на котки са изключително ангажирани с предоставянето на отлични условия за своите пухкави домашни любимци, стремейки се те да получават възможно най-добрите грижи. Въпреки това, добрите намерения понякога могат да бъдат засенчени от дребни грешки. Поучително е да се осъзнаят тези грешки, за да се подобри грижата за домашния любимец.

Ето кои са основните грешки в грижата за котките:

1. Позволяване на свободен достъп навън

Въпреки че разходките навън могат да изглеждат забавни, те крият множество рискове за котките, като например травми от превозни средства, сблъсъци с други животни и случайно поглъщане на отрови. За сметка на това, предоставянето на интересни играчки, дървета за катерене и хранителни игри в дома, както и обособяването на безопасно външно пространство, може да бъде чудесен заместител.

2. Наказание или страх

Вместо да се прибягва до наказания, които могат да нарушат доверието между вас и котката, насърчавайте позитивното поведение с вкусни награди и похвали. Това допринася за спокойствието и благосъстоянието на вашата котка.

3. Прехранване

Поддържането на балансирана диета е ключово за избягването на здравословни проблеми при котките. Важно е да се контролира количеството и качеството на храната, като при нужда се търси съвет от ветеринар.

4. Пренебрегване на грижата за козината

Редовното сресване на козината предотвратява образуването на възли и сплъстявания, които могат да причинят дискомфорт у котката. Поддържането на козината чиста и здрава е важен аспект от общата грижа на домашния любимец.

5. Нередовно почистване на тоалетната

Поддържането на чистота в котешката тоалетна е съществено не само за удобството и хигиената, но и за ранното забелязване на евентуални здравословни проблеми. Редовното почистване спомага за поддържането на добро здравословно състояние.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    2 17 Отговор
    6 та....... Трябвало е да си вземете куче!
  • 2 плюс минус

    20 0 Отговор
    Котките са животинки с характер!
    Има и нещо странно в техния живот...
  • 3 простите мисирки са прости мисирки

    19 0 Отговор
    благосъстоянието на вашата котка - в смисъл?! Срете с тоя гугъл преводач, помислете преди да напишете някоя глупост. Благосъстояние означава добро материално положение, мисирки, което как да се отнася към котките?!
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 0 Отговор
    Прехранване не може да има.Котките са така създадени,че не се хранят повече от това,което изисква организмът им.Чрез котаракът проверявам качеството на храната!Доокторът обича много Маслини и качественно месо както и сирене.Тоалетната няма как да не се чисти.Той има 2 тоалетни.Когато свърши "Голямата работа" доокторът почвада слага всички торбички върху нея и слугата в мое лице тича да събира и чисти.Важно е да гледате,акото за да знаете как е любимецът.Като по-млад обичаше да пътува.....сега трудно го изкарвам с коша му малко на слънце.Има слънчеви места и ходи по терасата.Задължително трябва Чесало за ноктите и НЕ Трябва да се режат!!!Козината се определя не от ресане ,а от правилно хранене!Един път годишно трябва да се обезпаразитява !!!Правилно е с хапчета и е най-малко вредно за питомецът,но......Трудна задача да му дадеш хап....По лесно е с тези зад врата,но.....внимавайте с ях те са Канцерогенни,но веднъж годишно може!Наказание .......понякога .......Котарак от наказание не разбира.Котаракът има СВободен дух........Или го приемаш или .....Господ те наказва...Най - голямото удовлетворение ролучавате когато Замърка....Директно кореспондира със създателят!!!Котарак никога не се кастрира!!!!за шахмат,котки,гъби и природа знам повече от всеки на тази земя роден!

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Сандо

    7 0 Отговор
    6.Избирайте котка като се съобразявате с особеностите на характера на породата й.
    От около 30 години имам само персийски котки,защото освен красиви и грациозни те са въплъщение на спокойствието,независимостта и ненатрапчиво присъствие.Имам и други котки в двора,които са ловци и пазители на мира и реда в стопанството и които си живеят техния свободен котешки живот.

    Коментиран от #15

  • 6 лук на шайби

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    С проверката на храната внимавай. Ако котаракът ти яде някакъв салам, може да е правен от мишки...

    Коментиран от #16

  • 7 Бриджит Бардо

    3 0 Отговор
    Всеки ден се грижех за козината на котето ми, но постоянно се намираха мераклии да го разрошат.
  • 8 Котка

    0 0 Отговор
    Да ,но само на двора,ако живеете в къща! Свикне ли да влиза в къщата и да лежи до печката... Мани....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аз гледам

    1 2 Отговор
    🐷 Прасенце. Не съм Алф да гледам котки.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ах!

    5 0 Отговор
    Каква красива котка!
  • 13 Божинката

    0 0 Отговор
    Недейте да мокрите котката твърде често.
  • 14 Най-голямата грешка е

    0 4 Отговор
    да си вземеш котка. Подлъгах се заради детето и натиснах жената за коте - осиновихме едно от улицата, побиращо се в ръката ми преди три години. Е след като се появи не съм спал като хората, постоянно обикаля и си играе вечер с каквото намери. Иначе от хигиенна гледна точка проблеми никакви, но .... Много добре трябва да се помисли преди да се вземе каквото и да е живо същество за домашно отглеждане.
  • 15 Дейвид

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Най точно е да се каже, че котето избира теб, а не ти него. Когато се взема коте е най добре да се види кое от котилото ще дойде при теб да те "налази". Те имат безпогрешни инстинкти, за разлика от нас - не им трябва много време за да разберат кой за кого е най-подходящ.
  • 16 Дейвид

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "лук на шайби":

    В съвременните готови храни и най-вече в колбасите има толкова химия и отрови, че мишката е най-малкият проблем. Пък и ако все пак има плъх, това значи, че в салама има и някакво месо. Между другото е хубаво да се прочете книгата "Цар Плъх" на Джеймс Клавел. Там има цяла глава, описваща достойнствата на плъшешкото бутче.