Last news in Fakti

23 Март, 2024 09:19 935 1

В Китай бяха заснети пет изключително редки зелени пауна

  • зелен паун-
  • китай-
  • рядък вид

Зелените пауни са единствените местни пауни в Китай

В Китай бяха заснети пет изключително редки зелени пауна - 1
Снимкa: Илюстративна снимка. Shutterstock

Инфрачервени камери засякоха пет изключително редки зелени пауна в природния резерват Чжънкан в провинция Юнан, Югозападен Китай, съобщава БТА. Потвърдено е, че птиците са от едно и също ято.

Близо десет ята зелени пауни са наблюдавани в резервата. Това са около 48 представители на редкия вид.

Зелените пауни са единствените местни пауни в Китай. Срещат се само в Юнан и имат защитен статут на национално ниво. Видът е критично застрашен.

Мониторингът на популацията на зелените пауни е започнал през 2015 г. Първите мъжки са засечени от инфрачервена камера през 2018 г. От 2019 г. активността на представителите на този вид в резервата се е повишила и броят на птиците е нараснал. През 2023 г. осем пауна бяха заснети на един общ кадър.

В резервата се срещат все повече новоизлюпени представители на вида.

Около три милиона юана са инвестирани от 2020 г. в мониторинга на популацията на зеления паун, както и във възстановяването на неговия хабитат и в опазването му.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    4 0 Отговор
    Много е красив!