Last news in Fakti

27 Март, 2024 16:15 1 925 10

Коя е най-старата сграда в София?

  • най-старата сграда-
  • софия-
  • ротонда св. георги

Най-старата запазена сграда в столицата се намира във вътрешния двор на Президентството

Коя е най-старата сграда в София? - 1
Снимка: Shutterstock

София е един и от най-старите градове на наша територия. Столицата ни, в миналото наричана Сердика е на повече от 7000 години, разказва bTV. Находки от древността намираме в самия център на града, а именно в двора на хотел "Шератон" и Президентството, както и в сутерена на Централните хали.

Разкопките правени при построяването на тези сгради са разкрили антични останки от миналото на града. Една от тях е "Светилището на нимфите" в сутерена на Халите, построена около един от многото минерални извори.

Най-старата запазена сграда в София се намира във вътрешния двор на Президентството. Това е ротондата "Св. Георги", която е била в сърцето на древния Константинов квартал.

В неговите рамки се е намирал дворецът на римския император Константин Велики и жилищата на знатните му поданици. Ротондата е част от археологически комплекс, а учените днес все още спорят за датата на построяването ѝ (III до IV век). Тя е използвана основно за покръствания, но през годините служи и като обществена сграда.

Заради наличието на останки от древна система за отопление част от археолозите смятат, че е възможно да е била и баня. Сградата е запазила почти изцяло облика си от създаването ѝ до днес, заради което се счита за най-старата запазена сграда в столицата. Куполът ѝ е разрушаван два пъти – при нашествие на хуните и по време на българската обсада, ръководена от хан Крум.

В Ротондата са съхранявани мощите на Свети Иван Рилски, а легендата разказва, че в църквата е търсил изцеление дори византийския император Мануил Комнин.

В сградата са положени и останките на сръбския крал светец Стефан Урош II Милутин, преди да бъдат преместени в църквата Свети Крал, на чието място днес е Света Неделя.

След Освобождението Ротондата е изоставена. Сградата е пригодена за временен мавзолей след смъртта на княз Александър Батенберг.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    3 11 Отговор
    Под същата тази сграда има бункер с всичко необходимо за живеене в условията на атомна бомбардировка от НАТО,щото е строен по БДС
  • 2 Най мразения човек

    2 8 Отговор
    Ако ни бомбардират с атомна бомба един жив няма да остане
  • 3 Бендида

    22 0 Отговор
    Красива е. Но споменатите останки от древната система за отопление, които са около църквата са в окаяно състояние. Всичко се разпада и е пълно с кучешки изпражнения. Често минавам и си мисля, какъв дебил е този, който пуска кучето си точно там.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чудно,

    14 4 Отговор
    колко ли археология са унищожили, за да построят грозната архитектура цум, шератон и президентството!?

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Майна

    5 5 Отговор
    Това журналята учат някаква различна история!
    Не е на 7000 години София,а поне на 70 000!
    Значи Аргос и Атина в Гърция са най-старите градове в европа и са на 7000 години,Пловдив е на трето място след тях и е на 6000,от къде го измислихте това 7000?!
    Градът класиран на 16-то място е Ереван и няма 3000 години,а СФ въобще е извън класациите!
    Смешно,тъжно и малко македонско!
  • 7 Бендида

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чудно,":

    Всичко което е в и до карето:
    1. Източна порта ( Ларгото)
    2. Западна порта (до католическата катедрала)
    3. Северна порта ( срещу Халите)
    4. Южна порта (някъде под ул. Алабин)
    И без грам носталгия по минали времена смятам, че сега се унищожава най - варварски, при това с евроресурси.
  • 8 този град

    3 3 Отговор
    е по малък само от западното древно гробище на Филипопол , а някои пишещи хора трябва да учат аритметика.

    Коментиран от #10

  • 9 ами,

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чудно,":

    София е трета по възраст през вековете европейска столица след Атина и Рим.Страшно много неща от римско време/и преди това при траките/ са унищожени в София при строежа на нови кичозни сгради,включително и амфитеатър под хотел Арена ди Сердика.
  • 10 ха, ха

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "този град":

    Обаче император Константин Велики го обявява за своя временна столица и заявява "Сердика е моят Рим".А не Филипопол.Гордей се със своя град но не подценявай други.Всички българи сме наследници на богата история на нашите земи.