Last news in Fakti

31 Март, 2024 09:47 1 707 5

Днес почитаме паметта на виден чудотворец и богослов

  • григорий палама-
  • светец-
  • богослов-
  • православна църква-
  • християни

Св. Григорий е сред най-видните представители на учението исихазъм

Във втората неделя от Великия пост почитаме паметта на св. Григорий Палама. Тази година датата е 31 март - денят, в който католическият свят празнува Великден.

Св. Григорий си спечелил името на учен богослов и голям борец за православната вяра. По нрав той бил кротък, благороден, винаги въздавал добро за стореното му зло, търпеливо понасял бедите. По живот бил добродетелен и свят. Удостоен бил от Бога с дара на чудотворство, пророчество, както и с дара на постоянния покаян и умилителен плач, от който се повредили очите му.

Отива си от този свят на 14 ноември 1359 г. на 63-годишна възраст.

Осем години след смъртта му бил признат за светец. Св. Църква го възпява като светилник на Православието, учител и твърдина на Църквата, украшение на монасите, непобедим поборник на богословите, проповедник на благодатта и свещен орган на премъдростта.

В какво се е състояло учението на св. Григорий Палама?

В основата си то е учението на древните отци-мистици, само че в ново осветление, известно под името исихазъм. Пръв проповедник на исихазма на Балканите бил св. Григорий Синаит, а негов теоретик и апологет бил св. Григорий Палама.

Теорията се състои в духовно самовглъбяване, в разсъдителна или т. нар. "умна" молитва, провеждана в пълно мълчание, което довежда до безстрастие, богопознание и достигане до божествените тайнства, до които човешкият ум иначе не може да се възмогне.

Св. Григорий в противовес на Варлаам и на тогавашните богомили учил, че човешкото тяло, ако и да е повредено от греха, то е Божие творение и храм на Св. Дух и следователно - способно на святост, предава Блиц.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бендида

    6 3 Отговор
    И папа Григорий XIII, наложил григорианския календар. Прадядо ми разказваше, че след въвеждането на календара в България, 1април 1916 станал известен като - изчезналият ден.
  • 3 Изчезнали са

    1 2 Отговор
    13, а не един ден.
  • 4 Гост

    1 3 Отговор
    Пак ли светии и светици, разни картини и гоблени, всичко е свещено, за унизения български народ!

    Коментиран от #5

  • 5 пак, пак

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    "Господ сваля в ада, и изважда."(1 Царе 2:6)