Last news in Fakti

21 Април, 2024 10:39 2 669 13

Помните ли култовото шоу "Фор Бояр"? Днес историческата му крепост се руши (ВИДЕО)

  • фор бояр-
  • форт бояр-
  • състезание-
  • шоу-
  • крепост-
  • франция-
  • история

Френските власти смятат, че ще са необходими 44 млн. евро, за да бъде възстановена крепостта

Помните ли култовото шоу "Фор Бояр"? Днес историческата му крепост се руши (ВИДЕО) - 1
Снимки: Shutterstock

"Фор Бояр" - крепост, превърнала се декор на френско телевизионно състезание със същото име, е застрашена от ударите на времето и е планирано до 2028 г. да бъде ремонтирана, предаде АФП, като цитира съобщение на властите в департамента Шарант Маритим, Западна Франция.

Управата прави обществено допитване за възстановяването на съоръжението.

Този паметник от 19-и век, разположен в Атлантическия океан между островите Олерон и Екс, е "обречен на разруха" заради липсата на защита от вълните, се казва в прессъобщение на администрацията, която стопанисва обекта от 1989 г. насам.

"Проучванията показват, че "Фор Бояр" неизбежно ще се разруши, ако не се изградят структури, които да осигурят защита от морските течения и вълнението", се казва в разпространеното съобщение, цитирано от АФП.

Работата, която е планирано да се извърши между 2025 г. и края на 2027 г. /началото на 2028 г./, ще включва възстановяването на някои от съществуващите в миналото защитни съоръжения, като се използва бетон, наподобяващ оригиналния гранит. В края на проекта крепостта трябва да бъде достъпна за обществеността, обясни Силви Марсили от ръководството на департамента, във видеоклип, публикуван от местната власт.

Прогнозният бюджет е 36 млн. евро без данъците, а властите смятат, че ще са необходими 44 млн. евро за предвидените възстановителни дейности, отбелязва АФП.

Департаментът възнамерява да търси финансиране за проекта от Европейския съюз, френското правителство и властите на регион Нова Аквитания, от който е част и департаментът Шарант Маритим. През есента на 2024 г. ще бъде отправен призив и към спонсори да подкрепят инициативата.

Издигната между 1803 г. и 1857 г. за целите на армията, крепостта е превърната в затвор. Постепенно обаче "Фор Бояр" започва да се руши, преди да влезе в списъка на историческите паметници. През 1988 г. съоръжението е придобито от продуцент на телевизионно предаване, а на следващата година - продадено на местната управа за символична сума от един френски франк, като департаментът отговаря за поддръжката, припомня БТА, позовавайки се на АФП.

Телевизионното състезание "Фор Бояр" започва да се излъчва във Франция през 1990 г., като са заснети над 1500 епизода. Те са показани в около 40 държави по света, което превръща крепостта в атракция. В България шоуто също имаше значителна по численост аудитория.

През цялата година хиляди хора стигат до крепостта с размери 68 на 31 метра, за да полюбуват на овалния ѝ силует. До нея може да се отиде само с лодка или хеликоптер.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК 🐱

    39 1 Отговор
    не беше ли ФОРТ Бояр?

    Коментиран от #3, #9, #10

  • 3 Аха

    34 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Да, ама мисирока е изпуснал буквичката Т без да помисли за разликата в смисъла! А състезанието го даваха в началото на 90-те и беше готино!
  • 4 Гост

    22 1 Отговор
    Фор, форт, Форд, абе, все тая, важното е на се пълни нета!
  • 5 РЕАЛИСТ

    22 2 Отговор
    Тоя форт го правили французите между два острова, щото оръдията не можели да покрият пространството и английските кораби си минавали. 50 години го строили и тъкмо го завършили и оръдията станали по-далекобойни и нямало нужда от него, та го направили затвор. Така било и с Великата китайска стена. Тъкмо я завършили и нямало нужда от нея.

    Коментиран от #6

  • 6 име

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    За форта може и да си прав, но не и за стената. Стената е градена с векове и през различните периоди си е вършила работата срещу нашественици.
  • 7 крепостта се руши всеки ден

    10 0 Отговор
    Крепостта се руши всеки ден откакто е създадена. Нужна е поддръжка. Става въпрос за едни пари.
  • 8 Нашийник

    10 3 Отговор
    И баба Вида се руши, но на никой французин не му дреме. Та, мисля и на мен да ми е през оная работа за форта.
  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Да, а в едно от предаваният участваше и българка, която май беше и модел.
  • 10 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Т не се произнася, но за чужденци като теб е позволено.🤭
  • 11 Алоуууу

    2 0 Отговор
    Фор не знам има ли, ама форт има. Научи български и тогава пиши или преписвай. Дай първо на баба си да го прочете, че да го и разбере! Да ви имам журналистите с отличен по български?

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.