Last news in Fakti

23 Април, 2024 10:32 1 142 43

Българите и веганството: Близо 30% споделят, че заменят животинските продукти с веган опции

  • българия-
  • веган-
  • растителна храна-
  • растителна основа-
  • веган храна-
  • вегетарианство

Все повече млади хора предпочитат напитките на растителна основа пред кравето мляко

Българите и веганството: Близо 30% споделят, че заменят животинските продукти с веган опции - 1
Снимка: Shutterstock

44% от българите считат екосъобразността и опазването на планетата за важни фактори при избора на хранителни продукти. Това показва скорошно проучване на Данон, проведено през м. март 2024 г. за трета поредна година във всичките пет държави от региона на Централна и Източна Европа. Близо една четвърт от анкетираните (28%) споделят, че поне от време на време заменят някои храни от животински произход с алтернативи на растителна основа. При по-младите поколения се наблюдава все по-голям ръст на предпочитанията към храни на растителна основа пред тези от животински произход, като на най-голям интерес се радват напитките на растителна основа.

Едва 7% от участниците в проучването са заявили, че са вегетарианци, вегани и флекситарианци (хора, които рядко консумират месо), а 69% – че не спазват никакви диети.

Вкусът е най-важен за поколението Z, а ползите за здравето – за възрастните хора.

Напитки на растителна основа - любимец на потребителите

Близо 25% от анкетираните българи консумират растителни продукти поне веднъж седмично. При над 40% от хората на възраст между 18 г. и 24 г., основната причина за това е вкусът им, а за една трета – ползите за здравето. Цялостната статистика за потребителите от всички категории в България показва, че за над 50% ползите за здравето са основната причина при избора им на продукти на растителна основа, за 35% – това е вкусът, а за 14% е положителното въздействие върху планетата.

Проучването разкрива още интересни детайли, като това, че хората най-често консумират растителни напитки за закуска или като част от междинните им хранения. 20% от потребителите съчетават растителните напитки най-често с кафето си, 16% ги пият самостоятелно, а 15% ги използват за десерти.

Любомир Спасов, изпълнителен директор Данон България, коментира: „Когато обмисляме какви нови продуктови иновации да предложим на нашите потребители, вкусът, здравословните ползи, както и грижата за опазване на околната среда са ключовите фактори за нас. Компанията е отдадена на устойчивото балансирано хранене и е лидер в движението за флекситарианството, водено от Alpro."

Хранителни навици

Проучването изследва и склонността към спазване на диети и хранителни навици у българите. Две трети (69%) от респондентите казват, че не спазват определена диета. Тези, които го правят (31%), следват различни режими – от нисковъглехидратни до безглутенови.

Флекситарианците са едва 2% от населението, а други диети на растителна основа са още по-малко популярни в страната. Любопитен факт във връзка с наближаващите празници е, че постът преди Великден е по-малко спазван в България, отколкото в съседни страни като Румъния и Унгария – едва 19% постят под някаква форма.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краварска медия

    18 0 Отговор
    Ще ти се...въпреки че тия и интелекта го замениха с изкуствен
  • 2 Бонев

    22 0 Отговор
    Може да пишете и 90процента. Верваме.
  • 3 здравите и НЕболедуващи хора са яли месо

    22 0 Отговор
    така е джендъризма лека-полека си прокрадва път сред обърканите душици…цял живот хората са яли предимно месо и не са боледували от сегашните ви глупости…
  • 4 Трол

    12 0 Отговор
    Флекситарианци са онези, които се хранят с флексове.
  • 5 Пич

    15 0 Отговор
    Хахаха..... бегай оттука бе !!! Има няколко екстремиста с опразнени гащи , но те на хората не приличат !!!
  • 6 Веган

    15 0 Отговор
    Айде на скакалците!
  • 7 Госあ

    0 11 Отговор
    Са, започвам да се съгласявам с простолюдието, че ГМО растенията получени независимо дали с класическа генетика, неспецифичен мутагенез с радиация или химични агенти (сигурно 40% от съвременните сортове са получени така) или най новите и безопасни методи на молекулярната генетика и специфичен мутагенез не са решение ! Те са само част. По голямата част от решението е, лабораторното месо и бактериалните щамове които да синтезират органични компоненти за растежа му в биореакторите от отходните води. Мотото е от канализацията - на масата ! Това е ефективност и кръгова икономика. Иначе, простолюдието трябва да води войни до откат и малкото които останат да се изхранват с биодомати

    Коментиран от #19

  • 8 Ще падна!

    19 0 Отговор
    "веган опции". Къде научихте този велик израз?!
  • 9 Иван

    14 3 Отговор
    Не е че българите стават вегани, просто храната става все по скъпа, а хората нямат пари и заменят месото и животинските продукти с растителни такива.
  • 10 Реалист

    18 1 Отговор
    Нормално . Джендър идеологията дава своите плодове . Такива съм чувал , че живеят по 150 години , но не съм виждал .Хахаха .
  • 11 Госあ

    7 2 Отговор
    Например, през 1920 г, населението на България е 4 млн и 800 хиляди предимно души 80% от които са били на къра. Яли са био-свинско със био- зеле и то от време на време и най вече по празници. Предимно био-леб и био-сланина. След ВСВ, с индустриализацията и научния прогрес насърчен от комунистите, населението е почти 9 млн. Днес пък, нищо че сме около 6млн, 80% са телефонистки, секретарки и мениджъри (к’вото и да значи това) у градовете и искат биодомати ( к’вото и да значи това, от вируса нагоре всичко е био) . Е ? Как да стане таа работа ? Както беше казал бай Тошо при отварянето на най големия завод за ензимни препарати на Балканите, когато ние почиваме, бактериите ще работят за нас ! Особено като дойде сушата, щото ние сме на първа линия след Испания, Италия, част от Франция, Гърция и Турция.
  • 12 Зевс

    16 0 Отговор
    7 процента вегетарианци и вегани, горе-долу толкова са и миналите под дъгата :)
  • 13 Студопор

    15 1 Отговор
    Пълни глупости!! Има отделни заблудени индивиди, но мнозинството от хората все още са си нормални и ядат месо.
  • 14 ТИР

    13 0 Отговор
    Човека не е преживно животно а и липсва човка, по броя и вида на зъбите може да се определи с какво трябва да се храним, със сигурност не са ония храни означени с букви и числа включително скакалци,ларви,насекоми ,планктон и други твари,,,,

    Коментиран от #22

  • 15 30% е и броят

    6 0 Отговор
    на ваксинираните срещу коронавируса в България.
  • 16 ссср

    15 1 Отговор
    Абе, веганите, като толкова обичате животните защо им изяждате храната?
  • 17 Никога не купувайте

    11 0 Отговор
    Продукти на Данон - тези са убийците на българското кисело мляко. Замениха хубавото българско кисело мляко с някакви полемлемни продукти, които нямат нищо общо с киселото мляко и изобщо не са полезни. А сега искат да ви продават палмово масло разредено с вода по 5 лв килото.
    Както и продават соево или бадемово мляко от 1% със 100 или бадем останалото с вода за 5 лв. А между другото по-вредно за мъж от това да пие соево мляко няма.
  • 18 Изгонете тези мошеници

    10 0 Отговор
    Вън Данон от България!
    Пълен бойкот на техните продукти!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    0 2 Отговор
    Исках като се прибирам от Пекин да натоваря един контейнер с реактори и други инструменти и да отворя кебапчийница в центъра (и помещение има). Щях и някой лев да изкарам за апартаментче у Гърция 😂 за некое БНВ…абе можех да се оженя за некоя лакома нашенка. Поне няколко вида месо можеше да се предлага, по избор от зоопарка…А то к’во се оказА, мисирките от брюксел одобрили скакалци и ми говорят за принтирана соя, но технологията за отглеждане на клетъчни култури от мускулна тъкан не е разрешена !!! А ми е на сърце, като оставим глупостите настрана, лакома нашенка не ми треа. Предпочитам фина азиатка. Признавам си, че ям доста месо, а наистина имам отношения към животните и живота. Като малък исках да ставам ветеринарен лекар…има публикации вече с количествено и качествено сравнение на традиционни китайски кюфтенца от животни и лабораторно месо и всъщност показателите на вторите са много по -добри. Тази технология е заложена и в петилетката на ККП…
  • 22 Месото е полезно за мозъка

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "ТИР":

    Човекът има зъби, които се наричат хищнически. Тези зъби са точно тези заострените за разкъсване на месото. Това е неоспорим факт. Ако тези заострени зъби липсваха, тогава бих се съгласил, че Човека не трябва да яде месо. Човека е хищник. Месото е нужно на мозъка за да може човек да мисли.

    Коментиран от #24

  • 23 Месото е полезно за мозъка

    3 0 Отговор
    Човекът има зъби, които се наричат хищнически. Тези зъби са точно тези заострените за разкъсване на месото. Точно така, тези зъби служат за разкъсване на месо. Това е неоспорим очеваден факт. Ако тези заострени зъби липсваха, тогава бих се съгласил, че човека не трябва да яде месо, а да се храни само със зеленчуци и плодове. Човека си е хищник. Месото е нужно на мозъка за да може човек да мисли.
  • 24 Така е!

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Месото е полезно за мозъка":

    От марули, спанак и картофи не се захранва мозъка, лекар го каза.
  • 25 🍋🍋🍋

    4 1 Отговор
    Веганството е изключително трудна мисия, има витамини, някои от Б витамините които са от първостепенна необходимост за човешкият “био - компютър” да функционира ефективно и от там човешкото тяло да функционира ефективно.
    Запомнете, като отворите учебника по Биология, там пише за:
    “Основни Протеини и Мазнини за човешкото Тяло но никъде не пише за основни въглехидрати!!
    Без някои от Витамини от групата на Витамин Б човешкият организъм не може да функционира ефективно и нормално!
    Когато се лишавате от месо, телешко, свинско, риба, пилешко и т.н., Вие лишавате Вашият Организъм от основни Витамини без които сте непълноценни.

    Коментиран от #26

  • 26 Идън

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "🍋🍋🍋":

    Месо не консумират ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ. ВЕГАНИТЕ не консумират нищо с животински произход- мед, яйца, мляко и млечни храни, месо. Дори не носят дрехи от коприна и вълна.
  • 27 ами,

    6 0 Отговор
    Вегатарианската храна ми е само предястие или гарнитура към месото.Мога ден ,два да ям растителна храна но на третия просто организма ми иска месо.
  • 28 СМЕХОРИИ

    3 1 Отговор
    Всеки да яде каквото му е сладко, но да ми казват какво да ям... е това не е ли в разрез с демокрацита
    А без месо, как с какво ще вдигнеш месото в гащите си

    Коментиран от #30

  • 29 Гост

    4 0 Отговор
    Като анкетираш из кръга на веганите, много ясно, че всички българи ще излязат вегани. Ако анкетираш в Рило-Родопския масив ще излезе, че всички българи ядат пататник и капама.
  • 30 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "СМЕХОРИИ":

    Скоро ще ти казват и какво да ядеш. Ако се дърпаш ще ти бл0кират €л€ктр0нн0ра3плащат€лната см€тка.

    Коментиран от #31

  • 31 МИНУВАЧ

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    А виж това могат да го направят
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.