Last news in Fakti

2 Май, 2024 18:13 755 8

Учени искат да направят белия хляб по-здравословен

  • хляб-
  • бял хляб-
  • здравословно хранене-
  • здравословно-
  • пълнозърнест хляб

Изследователи се опитват да добавят различни зърнени култури към белия хляб, за да го направят по-полезен

Учени искат да направят белия хляб по-здравословен - 1
Снимка: Shutterstock

Учените се опитват да създадат нов вид хляб, който да е също толкова здравословен, колкото пълнозърнестия, но да изглежда и да има вкус като традиционния бял хляб. Проектът, целящ да зарадва любителите на белия хляб, е финансиран от британското правителство с цел подобряване на здравословните качества на храните в Обединеното кралство.

Изследователите планират да добавят малки количества грах, боб и зърнени култури към сместа за хляб, както и трици и пшеничен зародиш, които обикновено се отстраняват от бялото брашно.

В миналото производителите на хляб са се опитвали да направят своите бели хлябове по-здравословни, като са добавяли трици към брашното, но клиентите им не са харесвали вкуса и текстурата.

Д-р Катрин Хауарт от университета в Аберистуит, която е един от ръководителите му, заяви, че учените са започнали да анализират подробно химическия състав на съществуващото бяло брашно. По нейните думи, повишаването на хранителните стойности на хляба до нивата на пълнозърнестия хляб при запазване на вкуса и усещането за бял хляб е деликатен баланс.

Д-р Хауарт каза още, че е необходимо да се добавят обратно по-малки количества пшеничен зародиш и част от триците, които се отделят в процеса на смилане, както и да се добавят други зърнени култури, които са по-богати на витамини, минерали и фибри, като киноа, теф, сорго и просо. Зеленият грах и нахутът също осигуряват допълнителни протеини.

"Искаме да разберем какви точно витамини и минерали се губят по време на процеса на смилане", казва д-р Хауарт. "Използвайки други зърнени култури, можем да повишим нивата на желязо, цинк и витамини и най-вече съдържанието на фибри, защото белият хляб съдържа много малко фибри, които са много важни за доброто здраве", допълва ученият, цитиран от БГНЕС.

След като д-р Хауарт предложи няколко възможни рецепти, Крис Холистър, мениджър продуктово развитие в производителя на брашно Shipton Mill в Глостършир, ще ги превърне в хляб.

"Повечето хора знаят, че пълнозърнестият хляб е по-полезен за вас, но много от тях се отказват заради вкуса му или защото не са свикнали с него и просто не се интересуват", казва той за предизвикателния проект, който още е в начален етап.

Последният етап ще бъде да се тества новият хляб от хора, които трябва да посочат дали го различават от обикновения бял хляб, с който всички сме свикнали.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    4 5 Отговор
    Пълнозърнестият е много по-вкусен. Белият хляб е за глупави хора.

    Коментиран от #3

  • 2 пенсионер от Варна

    6 0 Отговор
    пази Боже !
  • 3 пенсионер от Варна

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Умен":

    затова си го пека сам ! всичко друго е менте !

    Коментиран от #4

  • 4 Сократ

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "пенсионер от Варна":

    Точно. И ние така правим. "Хляб" от магазина ме купуваме.
  • 5 Извънземно от Луната на почивка на Земят

    3 1 Отговор
    Зор видяхме докато Ви създадем пшеницата а за транспортай с вас до земята едвам я опазихме да не изядете и семената. Ще Ви местим - така да знаете, защото оакахте цялата планета ! хи хи хи ...
  • 6 Как бе

    8 0 Отговор
    с щурци и скакалци ли?
  • 7 ХА ХА ХА

    2 0 Отговор
    ДО ЗЛАТНИЯ МИЛИАРД.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.