Last news in Fakti

7 Октомври, 2014 15:43 1 718 1

Явна коалиция по всяка вероятност няма да има

  • живко георгиев-
  • явна-
  • коалиция-
  • герб-
  • няма да има
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Явна коалиция вероятно няма да има. Ще има правителство на ГЕРБ, което ще е малцинствено. Борисов няма да направи компромис да не бъде премиер. Това заяви в интервю за Факти.бг социологът Живко Георгиев.

Влизането на малките партии в парламента наказателен вот ли е за големите политически сили?

Мотивацията е подобна. Хората търсят алтернатива на партиите, доминирали през прехода или през последното десетилетие. Във всеки случай това е алтернатива и на тези партии, на които се вменява най-голяма вина за проблемите на обществото, така че това е една от причините.

Друга особена причина е, че в основните сегменти на политическото поле – дясно, ляво, център, патриотичен фронт, навсякъде се създадоха алтернативи на партиите и коалициите, които бяха доминиращи до този момент. Навсякъде имаме почти дублиране – две националистически, две леви, две десни партии. Само при ДПС не се забелязва такава тенденция.

Каква коалиция предвиждате?

Явна коалиция по всяка вероятност няма да има. Ще има най-вероятно правителство на ГЕРБ, което ще е малцинствено. Мисля, че няма да е проблем да се намери нужната парламентарна подкрепа поне за първата година от мандата. Тя ще е нестабилна, но очевидно се очертава, че е възможна. Дори само ДПС е достатъчна, а има и други желаещи.

Следователно не смятате, че Борисов може да направи компромис с това да не бъде премиер?

Не, това не го допускам. Не, че не би било разумно в известна степен, но не го допускам поради други причини. Няма да е в духа на ГЕРБ.

Видя се, че народа одобрява преференциалното гласуване, трябва ли да има още промени в изборното законодателство?

Нека да свикнем първо с това. Все още при използването на преференциалното гласуване се допускат много грешки. Полека-лека хората започват да разбират какъв е смисъла му. Мисля, че като цяло експеримента беше полезен. Да, създаде проблем за партийните централи, да, породи нездрави битки между участниците в листите, но все пак създава персонална свобода на избиращите.

Всеки трети използва преференцията, това не означава ли, че е време за повече мажоритарност в изборите?

Аз съм зад това, но просто не виждам панацея в подобно решение. Повече мажоритарност това означава множество райониране на страната на малки райони. Колкото по-малки са районите, където се избира мажоритарен представител, толкова по-силно става влиянието на местните силни, които са в състояние да си уредят избор.

Възможно ли е да имаме нови избори?

Възможно е, но не ги виждам в момента в краткосрочна перспектива. В крайна сметка ще има правителство и то най-вероятно ще е на ГЕРБ. Никоя партия няма особено силен интерес от такива избори.

Колко ще издържи кабинета?

Това трябва да попитаме Бойко Борисов. Предстоят му доста тежки и непопулярни мерки, които ще свалят недоверието в него, а неиминуемо се допускат грешки и фалове, така че поне до местните избори догодина не вярвам да има други.

Възможни ли са договорки за двугодишно правителство?

Никое правителство не стартира с такива договорки, това се случва по друга логика. Никой няма да се хване да управлява една година с непопулярни решения, които само ще акумулират негативи, а поради липса на времеви ресурс, няма да покаже позитивите си. Никой не би създал правителство, партийно при това, с уговорката да управлява една година. Това може да се случи поради социална и политическа криза, но не и като договорена мярка.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Michail

    0 0 Отговор
    тогава на какво казваме ЗАДКУЛИСИЕ