Last news in Fakti

29 Ноември, 2014 12:38 2 476 1

Има ли почва за радикален ислям у нас

  • корман исмаилов-
  • али хайредин-
  • радикален ислям-
  • "ислямска държава"-
  • ахмед муса-
  • неждет мензир

Ислямска държава вече знае за Ахмед Муса, смята Али Хайредин, бивш районен мюфтия на София

Има ли почва за радикален ислям у нас - 1
Снимка: ДАНС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Привнасянето на идеология, на символи, някой от които са свързани с една от най-големите заплахи на съвремието ни като терористичната организация „Ислямска държава”, показва, че в България може да има почва за подобни влияния. Притеснява ме, че има слоеве и групи в българското общество, които са податливи и могат да бъдат обект на такова влияние, на крайна религиозна интерпретация”. 

Това заяви в студиото на Нова тв депутатът от Реформаторския блок и председател на Народна партия „Свобода и достойнство” Корман Исмаилов. „С бежанските потоци и с това, което се случи в Сарафово, е ясно, че не сме защитени достатъчно, затова мерките в тази посока трябва да бъдат на всички нива”, каза Исмаилов. „Притеснително е, че в България навлизат форми на нетрадиционно разбиране и живеене на религията и исляма”, коментира Исмаилов. 

Той обясни и каква е връзката му с Неждет Мензир, бивш директор на полицията на Истанбул и бивш министър на транспорта на Турция. „Неждет Мензир за мен беше като втори баща. Аз загубих на 7 години баща си, животът ме срещна с този човек, който е роден в Ардино. Аз познавам цялото му семейство, всичките му приятели. Няма в Турция човек, който да е на над 35 години и да не знае кой е Мензир. Той в България е изключително познат”, смята Корман Исмаилов. 

„Аз се запознах с него, когато той дойде в България като консултант на голяма инфраструктурна компания, която реализира строежа на централата в Гълъбово. Това беше преди да започна да се занимавам с политика. Той ме свърза с един негов приятел и направихме съвместно дружество за производство на стъклопакети”, разказа още депутатът.

Аз съм напълно спокоен, че в случая в Пазарджик не става въпрос за каквито и да е клетки и за каквато и да е опасност. От 7 години чрез шумните акции някой настоява да докара радикализъм и да предизвика вниманието на радикални групировки. Мисля, че този път го направиха, заяви в студиото на Нова тв пък Али Хайредин, бивш районен мюфтия на София. 

Според него, след акцията на ДАНС в Пазарджик, „Ислямска държава” вече знае, че в България има Ахмед Муса, който се е ангажирал да наема бойци за тях. „Политиците разиграха този фарс”, коментира Али Хайредин и подчерта: „Мюсюлманин не се става с брада или облекло, мюсюлманин се става със сърце”. 

Експертът от Софийски форум за сигурност Йордан Божилов коментира, че законодателството у нас, свързано с наказанията и обвиненията за тероризъм и проповядване на война, трябва да се прецизира. „Трябва законодателство, което да квалифицира деянията и подготвени съдии, прокурори и институции, които да се грижат за социалната сфера и образованието”, заяви той.  

„От 20 години живея в България и все още не ми е ясно дали има радикален ислям в България, или не. Няма средно положение. Или има радикален ислям, или няма. Има политически сили, които имат интерес нещата около тази тема да остават неясни за гражданите”, каза от своя страна Нидал Хлайв. 

„Видях служител на ДАНС да разлиства Корана наобратно. Толкова смешно и несериозно е това. Трябва да се докаже дали задържаните имат контакт с радикални групировки в чужбина”, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    АМИ НЯМА ГО БАЙ ТОДОР ЖИВКОВ ДА ВИДЕТЕ КАКВА ПОЧВА ЩЕ ИМ ДАДЕ НА ТИЯ М...ЛИ , В МИНИТЕ ДА РАБОТАТ ДО ЖИВОТ ЦИГАНТИ !