Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 13:38 4 187 7

Ще фалира ли Гърция?

  • гърция-
  • еврозона-
  • дълг-
  • спасителна програма

Времето изтича. Парламентите от Еврозоната трябва да одобрят нови заеми за Гърция и то още преди 28 февруари

Ще фалира ли Гърция? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преговорите на Гърция с Еврозоната навлязоха в поредната спирала, коментира "Блумбърг".

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум дори беше принуден да постави ултиматум на Атина да реши до края на тази седмица дали ще се придържа към вече поетите ангажименти, отбелязва "Ройтерс".

Дейселблум направи това, след като заседанието на финансовите министри на страните от Еврозоната завърши без резултат, коментира АП.

Сегашната спасителна програма за Гърция изтича на 28 февруари.

ЕС настоява Атина да бъде продължена при стриктно спазване на ангажиментите към кредиторите, а

Анализатори от британската банка Barclays и консултантските компании Capital Economics и Oxford Economics, цитирани от GrReporter, обясняват какво ще се случи, ако Гърция не постигне споразумение с партньорите си и стигне до там да не може да изпълнява задълженията си.

Шестте първи последствия за Гърция в случай на Grexit:

  1. Връщане към драхмата. Гърция ще бъде принудена да изостави еврото и да се върне към националната си валута, драхмата (освен ако новата парична единица не получи ново име). Въпросът е колко бързо ще може да отпечата новата валута правителството.
  2. Вложители ще се опитат масово да изтеглят спестяванията си от гръцките банки. Правителството ще трябва да се опита веднага да наложи контрол над ситуацията. Нека припомним, че Европейската централна банка бе изготвила план за вероятен изход на Гърция от еврозоната още през 2012, и вероятно ще трябва да го възобнови.
  3. Ще бъде оттеглена европейската подкрепа за гръцките банки. В момента те имат достъп до механизма за спешна помощ за осигуряване на ликвидност (ELA), но той ще бъде прекратен, ако Гърция изостави еврото.
  4. Социални вълнения. Анализаторите от Barclays твърдят, че едно внезапно рухване на икономиката ще предизвика «социални безредици» и отбелязват, че подобни събития в исторически план водят до обезценяване на националната валута с 45-85%. От Capital Economics смятат, че спадът би могъл да бъде по-плавен, около 20%, а от Oxford Economics говорят за 30%.
  5. Националната Банка на Гърция вероятно би могла да започне собствена програма за охлабване на фискалната дисциплина, а правителството най-вероятно ще се върне към високите дефицити, тъй като няма да бъде ограничавано от спасителни правила.
  6. Инфлацията ще се повиши бързо. Специалистите и от Capital Economics и от Oxford Economics смятат, че това ще бъде временно явление. Подобно на сегашната ситуация в Русия, при новата валута, която ще се намира в състояние на свободно падане, и докато бъде открит валутният курс спрямо еврото, цените в Гърция за кратко време ще скочат значително.

Въпреки това анализаторите от Capital Economics смятат, че едно добре организирано излизане от еврозоната «би могло да доведе дори до благоприятно икономическо развитие за Гърция и останалите страни от еврозоната».

оглавяваното от СИРИЗА правителство предлага ново споразумение за друга форма на финансова подкрепа.

Пресслужбата на гръцкия премиер Алексис Ципрас коментира, че предложението от Еврозоната е било неразумно и неприемливо и затова гръцката страна го е отхвърлила.

Йерун Дейселблум обаче намекна, че Еврозоната е готова да покаже гъвкавост за продължаване на сегашната програма, ако Атина предложи нови стъпки за ограничаване на бюджетните разходи.

От своя страна гръцкият финансов министър Янис Варуфакис определи

плана за продължаване на спасителната програма на Европейския съюз като „абсурден и неприемлив”.

Като изключим общите искания и приказки, правителството на Алексис Ципрас досега не е представило никакви конкретни данни. На провалилата се миналата седмица среща на Еврогрупата Янис Варуфакис също не направи конкретни предложения и не представи никакви баланси, припомня „Дойче веле“.

Премиерът Ципрас още веднъж подчерта, че страната му не иска пари, а време за нова политическа ориентация. По мнението на европейските експерти обаче, Гърция има нужда от допълнителни средства и то спешно. Банкови анализатори изчисляват, че от месец

декември 2014 г. от страната са изтекли 20 милиарда евро.

Прогнозите за ежедневния отлив на капитали се колебаят между 200 и 500 млн. евро. По тази причина гръцките банки още отсега зависят от т. нар. ELA, или спешни кредити от ЕЦБ, която повиши горната граница до 65 млн. евро.

Тъй като от две седмици насам ЕЦБ не признава гръцките държавни облигации за гаранция за нормално финансиране от международните финансови пазари, остават само спешните заеми. Те се отпускат по правило само за преходен период от време за решаването на краткосрочни проблеми с ликвидността.

Гърция имала намерение да поиска от Еврозоната продължаване на кредитната програма, разкрива АП. Агенцията се позовава на източник от Брюксел.

Според него Атина иска да продължи програмата с шест месеца, но условията все още се обсъждат.

Новият премиер на Гърция Алексис Ципрас отказа да моли за продължаване на заема, който изтича на 28 февруари.

Вчера преговорите между Еврозоната и Атина бяха прекъснати. 

Изчисленията за това от колко пари има нужда Гърция, само тази година, варират между 20 и 40 млрд. евро. Още през следващите шест седмици страната трябва за погаси 4 млрд. евро, голяма част от които вноски към МВФ.

Атина не може да си позволи да пренебрегва този кредитор.

Освен това се оказва, че бюджетната ситуация в страната е по-тежка от очакваното.

Времето изтича. Парламентите от Еврозоната трябва да одобрят нови заеми за Гърция и то още преди 28 февруари.

Ако не се стигне до споразумение, Гърция може да фалира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сами

    0 2 Отговор
    Този х.. Ципрас ще ги научи нащте съседи така убаво че ще станат по-ниски от канадска ливада !! И оттам ще даде урок на всички ляво-екстремисти движения.
  • 2 Гостът

    0 0 Отговор
    Византийците харчат 3 пъти повече пари от колкото изкарва икономиката им!
    Гърция с този си стандарт отдавна е фалирала.
    Ако не са тези заеми - милиарди, ще са по зле от нас.
  • 3 лаици

    0 0 Отговор
    византииската олигархия е теглила дълговете с парата е зареждала швейцарските си сметки и после даде сметката на народа,същото ни чака и нас дали олигарсите зад боко или олигарсите зад серго за народа е се тая прпосто американския модел впрочем и кремълския е такъв,ако търсиме модел на що годе справедливо общество може би скандинавия ма за там не ни стига интелект на балканите просто природата тук дълго е била твърде щедра към нас
  • 4 хахаха

    0 0 Отговор
    от вас ли да са по зле бе българаци?
    трудно някой ще стане по зле, като изключим Африка хаха

    Коментиран от #5

  • 5 хохохо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "хахаха":

    Що ве, а Бангладеш ?
  • 6 Autohouse Randm

    0 0 Отговор
    da falirat nagleci
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.